CU ÎNCĂ O LUNĂ Guvernul a prelungit starea de alertă

G.M.
Ziarul BURSA #Politică / 17 iunie 2020

 La începutul şedinţei de Guvern, premierul Ludovic Orban a precizat că membrii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă au adoptat în unanimitate prelungirea stării de alertă pentru 30 de zile, începând cu 17 iunie.

La începutul şedinţei de Guvern, premierul Ludovic Orban a precizat că membrii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă au adoptat în unanimitate prelungirea stării de alertă pentru 30 de zile, începând cu 17 iunie.

Starea de alertă continuă! Cel puţin aşa a decis Guvernul, care a stabilit în şedinţa de ieri prelungirea cu încă 30 de zile a stării de alertă, începând de astăzi, deşi există opinii divergente în Parlament, adică în autoritatea constituţională menită conform legii 55/2020 să aprobe decizia Executivului. La începutul şedinţei de Guvern, premierul Ludovic Orban a precizat că membrii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă au adoptat în unanimitate prelungirea stării de alertă pentru 30 de zile, începând cu 17 iunie.

Şeful Executivului a mai spus: "Faţă de situaţia existentă, am luat decizia de a face un nou pas în relxare, conform deciziei adoptată în şedinţa de guvern de vinerea trecută. Se ştie că am permis desfăşurarea activităţilor în centrele comerciale de tip mall, cu excepţia cinematografelor, restaurantelor şi sălilor de jocuri. De asemenea, s-a reluat activitatea în sălile de fitness şi aerobic, în condiţiile reglementate de ordinul comun al Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Tineretului şi Sportului. Se va relua şi activitatea în after - school-uri şi în grădiniţe pe perioada verii în condiţiile stabilite de ordinul comun al Ministerului Sănătăţii, Ministerului Educaţiei şi Ministerului Muncii. În plus, am luat decizia de a permite oficierea de slujbe şi în interiorul bisericilor. Noi nu am închis bisericile în nicio perioadă, s-au permis evenimente cu număr redus de persoane. (...)

Din acest moment, va fi permis un număr restrâns de credincioşi în interiorul bisericilor. Bineînţeles, cu respectarea regulilor de distanţare fizică de protecţie sanitară, de purtare a măştii în interior, de dezinfecţie. Se reiau şi activităţile jocurilor de noroc. A fost o adevărată campanie împotriva noastră că dăm drumul la păcănele. Jocurile de noroc nu sunt doar cele de pe slot-machine, ci înseamnă şi loteria, casele de pariuri, altele care se desfăşoară în baza legii. Ce nu înţeleg cei care ne critică doar ca să se afle în treabă este că măsurile pe care le-am luat au avut la bază evaluarea riscului epidemiologic. Am luat decizia deschiderii acolo unde am considerat că riscul e mic sau că prin măsurile luate se poate proteja sănătatea cetăţenilor".

Hotărârea de Guvern aprobată ieri prelungeşte starea de alertă instituită prin HG 394/2020 şi încuviinţată prin Hotărârea Parlamentului nr.5/2020.

Noul act administrativ va fi supus, conform dispoziţiilor legii 55/2020, aprobării Parlamentului, aşa cum s-a întâmplat şi la precedenta hotărâre de instituire a stării de alertă.

Numai că, de această dată, lucrurile nu sunt limpezi în Parlament. Dacă PSD a anunţat că doreşte doar o prelungire cu 15 zile a stării de alertă, în schimb liderii Pro România şi ALDE - Victor Ponta şi Călin Popescu Tăriceanu - au anunţat că vor vota împotriva prelungirii, în timp ce reprezentanţii USR şi UDMR au spus că aşteaptă informaţii clare din partea specialiştilor din cadrul CNSU care să le demonstreze de ce este necesară prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă în întreaga ţară.

De partea liberalilor se situează în Parlament doar aliaţii de la guvernare - cei de la PMP. De aceea se prevăd negocieri dure în Parlament cu privire la durata noii stări de alertă, care să îi aducă pe cei din PSD, USR şi UDMR în tabăra PNL. Cum social-democraţii par dispuşi să ajungă la un consens privind prelungirea stării de urgenţă, se pare că singurele voturi împotrivă vor fi doar cele exprimate de formaţiunile politice conduse de Ponta şi Tăriceanu.

Singura instituţie care şi-a exprimat mulţumirea cu privire la noile decizii ale Executivului este Biserica Ortodoxă Română. Conform unui comunicat de presă emis în urma declaraţiilor premierului Ludovic Orban, Patriarhia Română anunţă că "a primit cu bucurie decizia intens aşteptată şi integral justificată a autorităţilor de a permite oficierea slujbelor religioase în interiorul bisericilor, cu participarea credincioşilor", în condiţiile respectării unor reglementări necesare.

"Ca şi până acum, Biserica Ortodoxă Română va respecta exemplar regulile de natură sanitară şi le va reitera constant în recomandările pe care le va face credincioşilor săi. Este esenţial să recuperăm constant, dar cu discernământ, deplina normalitate a vieţii noastre sociale. Acest lucru ne priveşte pe fiecare în parte şi ne solicită responsabilitatea personală. Credinţa autentică civilizează, rodeşte atenţie morală, grijă şi respect faţă de celălalt. De aceea, credinţa onorează în cel mai înalt grad. Ca şi respectarea ei", se arată în comunicatul de presă al Patriarhiei.

Chiar dacă, în urma deciziei Parlamentului, starea de alertă va fi prelungită cu 15 sau 30 de zile, problema măştilor de protecţie ce trebuie acordate gratuit pentru 2,3 milioane de persoane vulnerabile din punct de vedere economic şi social nu a fost încă rezolvată, deoarece seturile de câte 50 măşti pentru fiecare persoană nu au fost încă achiziţionate de Guvern.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Trebuia prelungita pana la sfarsitul anului, ca sa stim o treaba. Asa lumea ar fi inteles ca are de-a face cu un stat totalitar si s-ar fi resemnat asa cum a mai facut de atatea ori in istorie.

    Prin prelungirea cu doar o luna, o sa avem parte de un nou circ parlamentar, un nou show sinistru menit sa acopere nevoile reale din societate - adica de joburi bine platite, hrana, liniste si pace.  

    1. Domnul Orban o întrebare am să mă adresez dvs? Cum puteți să veniți cu aceste măsuri cu prelungirea stării de alertă... adică dați drumul la Cazinouri jocurile de noroc și nu dați drumul la parcuri de copii în aer liber, infecții exact la jocurile de noroc sunt, care scuipă pe aparat că ia luat bani,care pune mâna pe bani primiți sau invers ,dvs spuneți de loterie ,dar cazino jocurile slot nu este loteria română, dar noi români am înțeles de ce sa deschis jocurile de noroc ( să puteți să luați bani de la Români ) îmi dau seama ce grijă aveți de statul Român, le oferiți jocurile de noroc pe timpul stării de alertă. Poate unii din membrii familiei tale ajunge pe la păcănele și să se îmbolnăvesca că atunci ai să fii mândru de tine

    AR TREBUI SCHIMBATA DENUMIREA DIN STARE DE ALERTA IN STARE DE FURT PE FATA!

    1. Cum poți să mințiți pe față, spui de numai loteria și cazinourile si mașinile de slot sunt deschise? Ce stare de alertă este asta? Adică parcul de copii este închis si păcănelile sunt deschise, am să fac video la toate jocurile de noroc să se vadă cu se scuipă pe aparate, cu distanța lipsește, pe același pix pun mâna o mie de persoane, pe butonul de la aparate la fel , ce credeti că stă angajati să șteargă? Ha ha ha , ei au treabă să fac bilete pt meciuri să scoată bani din aparat de slot , este o golăneala, jocurile politice încep să nu mai cred nimic? Dacă Cazinourile sunt libere atunci nu a fost nici un Codvit19 ,dacă era nu erau deschise infecții de sloturi

    BAI NENE OR BAN ORI GOLOGANI

    vezi ca gasest o sursa ieftina la fata lui Streinu

    poate iese si matale ceva! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb