CU PUŢIN TIMP ÎNAINTEA TERMENULUI LIMITĂ, Canada şi SUA reiau negocierile pentru NAFTA

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Internaţional / 19 septembrie 2018

Canada şi SUA reiau negocierile pentru NAFTA

Ministrul de Externe al Canadei, Chrystia Freeland, se va întoarce la Washington săptămâna aceasta pentru noi discuţii cu Statele Unite pe marginea reformării NAFTA, înainte să expire termenul-limită de 1 octombrie, stabilit de partea americană pentru realizarea acordului, informează Reuters.

După o conversaţie telefonică cu Robert Lighthizer, principalul negociator american, oficialul canadian a declarat: "Am fost de acord că vom continua să discutăm la Washington săptămâna aceasta (...) Unele conversaţii trebuie purtate faţă în faţă şi cred că este benefic să ne întâlnim săptămâna aceasta".

Cele două părţi au purtat discuţii în ultimele trei săptămâni pentru rezolvarea diferenţelor în ceea ce priveşte mecanismele de soluţionare a litigiilor (n.r. articolul 19 din tratatul NAFTA, la care Mexic a fost de acord să renunţe în noul tratat) şi cererea Statelor Unite pentru acces mai larg pentru fermierii americani pe piaţa protejată a produselor lactate din Canada, arată sursa citată.

Într-un interviu din data de 7 septembrie acordat Fox Business Network, Larry Kudlow, directorul Consiliului Economic al Casei Albe sublinia că accesul fermierilor din Statele Unite pe piaţa canadiană a lactatelor reprezintă principalul obstacol în încheierea unui acord comercial:

"Statele Unite doresc o înţelegere comercială cu Canada, dar trebuie să fie o înţelegere benefică pentru Statele Unite, iar cuvântul-cheie care continuă să blocheze negocierile este lapte".

Industria lactatelor din Canada este protejată printr-un sistem care gestionează aprovizionările şi presupune controale de preţ şi tarife vamale ridicate care să descurajeze importurile.

Liberalizarea accesului pe piaţa de lactate din Canada reprezintă un subiect politic sensibil pentru regiunile Ontario şi Quebec (n.r. unde trăiesc majoritatea producătorilor de lactate canadieni), care susţin actualul guvern liberal condus de către Justin Trudeau.

Prim-ministru canadian Justin Trudeau, care a spus în repetate rânduri că este pregătit să nu semneze niciun acord decât să parafeze unul nesatisfăcător, a declarat recent, într-un interviu pentru revista Maclean's, că cele două părţi se îndreaptă către "un punct decizional" în ceea ce priveşte negocierile.

Acesta a spus, citat de Reuters: "Nu suntem încă acolo (...) putem fi la zile distanţă ori la săptămâni distanţă (n.r. de un acord)".

La sfârşitul lunii trecute, preşedintele american Donald Trump a anunţat o înţelegere bilaterală surpriză cu Mexic şi a avertizat Ottawa că Statele Unite sunt pregătite să renunţe la înţelegerea cu Canada şi să impună tarife vamale pe exporturile canadiene de autoturisme, în cazul în care cele două părţi nu vor ajunge la un consens.

Surse oficiale canadiene au declarat pentru Reuters că Ottawa le va oferi producătorilor de lactate din Statele Unite acces mai larg pe piaţa lactatelor.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb