Cu termometrul la doctor

CORNEL CODIŢĂ
Ziarul BURSA #Editorial / 4 iulie 2012

CORNEL CODIŢĂ

Care este temperatura reală a politicii româneşti? Termometrul parcă a înnebunit!

Fierbe, domnule, nu vezi că au făcut televizoarele icter de atî­tea "ruperi de ştiri"?! "Revoluţie, bătălie mare, Leonido!" zice Coana Efimiţa. "Suntem în plină lovitură de stat", răsună ca un ecou vorbele unei preacucernice şi cu frică de Dumnezeu euro-deputată. S-au căscat porţile haosului, ne anunţă, nu mai puţin apocaliptic, un politician căruia îi fuge funcţia parlamentară de sub picioare. Nici nu s-au sculat ăştia bine de dimineaţă şi-au schimbat la repezeală pe baştanii de la TVR şi SRR, plus Avocatul Poporului, iar pînă diseară îi schimbă şi pe şefii de la Cameră şi Senat. Mîine, poimîine, s-a dus pe copcă şi Curtea Constituţională, cît despre Preşedinte, el e o simplă raţă plutitoare aflată în bătaia necruţătoare a puştii (asta ca să folosesc o expresie dragă vînătorilor anglofoni!). Păi, unde s-a mai văzut aşa ceva, soro, zice palid un comentator plătit să fie apolitic de o televiziune care încasează o căruţă de bani ca să nu fie apolitică.

De partea ailaltă, replici scurte şi mai tăioase ca bisturiele celor de la Urgenţă: "Auz, da nu e, nu se poate să fie revoluţie... Cîtă vreme sunt ai noştri la putere, cine să stea să facă revoluţie?, zice Leonida. Aşa e, păi, dacă nu e revoluţie, sigur e democraţie! Pe de altă parte zic şi eu, ca tot omul păţit, da, dacă o fi totuşi altceva? "Nu e revoluţie, domnule, e reacţiunea; ascultă (citeşte tremurînd): Reacţiunea a prins iar la limbă. Ca un strigoi în întunerec, ea stă la pîndă ascuţindu-şi ghearele şi aşteptînd momentul oportun pentru poftele ei antinaţionale... Naţiune fii deşteaptă! (cu dezolare) Şi noi dormim, domnule!"

Ei, iaca, de data asta nu dormim, dar ce folos, tot nu-i clar care-i temperatura adevărată a politicii româ­neşti!

Să o luăm, mai cu binişorul, poate ajungem la vreun rezultat!

Mai întîi, puţină istorie! Din Decembrie 1989 şi pînă în clipa de astăzi, toate schimbările de culoare dominantă, pe scena noastră politică, au fost de tip "catastrofic", adică prin prăbuşire, mai mult sau mai puţin democratică, adică bazată pe rezultatul, puţin influenţat de "adminis­traţie" şi de alte părţi interesate, al unor alegeri. Nu există niciun motiv pentru ca actuala schimbare, aflată în curs, să fie diferită, în natura şi modul ei de desfăşurare. Dimpotrivă!

Motivul pentru care toate guvernările din România ultimelor două decenii şi mai bine au sfîrşit-o rău sunt la fel de banale şi evidente: puterea, deţinerea şi exerciţiul ei în folosul propriu (găşti şi clanuri de partid!) au fost singurele raţiuni ale politicii noastre. Eternizarea la putere a fost idealul tuturor formulelor de guvernare din România, de după 1989! Din fericire, pentru cei care mai cred că democraţia are vreun viitor în România, a rămas, pînă acum, un ideal! Raporturile Putere-Opoziţie au fost mereu şi fără nici o pauză, cele dintre două forţe angajate într-un război total, de aneantizare! Să nu mai rămînă, nici de sămînţă! Norocul nostru, pînă acum, a fost că nici idealul ăsta n-a putut fi transformat, deocamdată în realitate stabilă! Acest tip de comportament nu a fost sancţionat de nimeni, niciodată şi niciun politician care a deţinut puterea guvernării nu a dat vreodată seama pentru faptele sale, cele care au păgubit pe cei care i-au dat mandatul şi autoritatea.

Să luăm şi o doză de scriere cons­tituţională, nu multă, că-i greţoasă şi ni se apleacă! Ce zice sfînta noastră costituţiune? Zice ce se vede! Cînd diferite şi rare voci au îndrăzit să "cîrcotească" împotriva bălmăjelilor constituţionale care nu reglementează nimic pînă la capăt cînd este vorba despre raporturile, formele de control reciproc şi formele de exercitare a puterii, specifice ramurilor fudamentale ale arborelui puterii de guvernare, legislativ, executiv, judiciar, în afară de cîţiva pisici cărora le-a stat coada mai strîmbă o vreme, nimeni nu s-a sinchisit! Nici breasla atotştiutorilor făcătorilor de legi, nici "intelectualitatea", nici "societatea civilă", "nici cîinele de pază al democraţiei", nimeni! Cînd am spus şi am scris public, că sistemul politic-constituţional al Româ­niei este un tip ad hoc de "dictatură a Parlamentului", am fost pus la colţ, pe coji de nucă, de te miri cine! Realitatea politică din România nu are niciun fel imaginaţie! Ea nu face decît să deruleze, încetul cu încetul, fiecare dintre buclele de aberaţie ins­tituţională pe care le conţin din plin Constituţia, Legile, Regulamentele Parlamentului şi celelalte aşa zise norme instituţionale. Imaginaţia celor care au construit aceste aberaţii a fost, în schimb, destul de zburdalnică şi neînfricată!

Prin urmare, dacă vrea să ştie cineva care este temperatura reală a politicii româneşti, nu are niciun rost să dea vina pe termometrul care s-ar fi stricat! El e în regulă! Doar că, în loc să luăm cu el temperatura bolnavului, îl punem să măsoare lungimea ecuatorului!

Opinia Cititorului ( 12 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. In comunism eram controlati fara drept de apel, in democratie ne alegem singuri pe cei ce vrem sa ne controleze. Cred ca suferim la nivel de natie de boala "sado-masochism". "Tu, esti din acelasi partid cu mine?" "Imi pare rau, eu fac parte din alta aberatie".

    Si cand ma gandesc cat l-au mai laudat pe parinrtele Iorgovan...... 

    1. Prin definiţie calificăm democraţia ca „suveranitatea poporului” dar şi ca egalitate şi libertate specificând caracterul ei mitologic, simbolic în spaţiu şi timp.

    2.Modelul abstract de democraţie e realizabil doar în Utopie

    Democraţia reală nu e decît o palidă reflectare a democraţiei imaginate. Democraţia absolută nu există în realitate nu este un model natural de societate, nici o doctrină ideologică, este un doar un mijloc, deşi se bazează pe valori universale nu... 

    1. Se putea oare ca macar acum Salommmeeeeea sa ne "priveze" de asa zisele ei lectii? Oare nu a priceput cat de ridicola e?

      Salomeea este idealista dar are dreptate. Aparitia bancnotelor, adica a banilor reprezentativi fara valoare intrinseca si, mai apoi a banilor electronici (carduri) a facut o inversare a valorilor in asa fel, incat munca, principala valoare perena, sa fie asezata jos de tot, fiind cumparata cu echivalente de hartie ale valorii, echivalente tiparite de .. vezi Salomeea.

      Aurul are o valoare relativ statica dar principalul dezavantaj al sau este ca nu poate fi mancat, este prea valoros sa-ti... 

      Nu mai citez, asa ca va rog cititi/recititi cu atentie savantaclurile Salomeei,incepand cu "Se stie ca bancile creaza moneda din nimic........" 

      Repet; Salomeea bate campii si ica rau de tot.

      Este de-a dreptul ridicol pentru doamna "academician, doctor, inginer" (baietii destepti stie...) sa vina cu afirmatii de genul: entitati private bat moneda! (eu zic ca Salomeea bate campii); ca imprumutand clientul, contul bancilor nu se debiteaza (Salomeea in schimb, debiteaza:tampenii).... 

      Paf SALOMEEA; o fi adormit sau s-a trezit la realitate?. 

      Mantaluta sa te documentezi vad ca ti-au spalat creierul. Cu astfel de fosti studenti care repeta poezii se duce lumea de ripa, sunt incapabili sa vada realitatea dar sa mai si ia atitudine. Nu toti cei ce vad si pricep. Vezi scrisoarea trimisa catre Segolene Royale de catre un profesor doctor in inginerie financiara bancara. Am postat-o in traducere candva.

      Sa compari un premiant si olimpic cu academician doctor docent mi se pare ridicol. Crezi ca nu stiu cine esti? pacat ca esti bine... 

      Ridicoli sunt cei de teapa mata care nici macar nu inteleg pe ce lume tariesc dar sa mai ia si pozitie sa organizeze miscari sau macr dezbateri la nivel teoretic. Reprezentativ pentru Romania, adormiti in spirit si in viziune.

      Munca si resursele puse in valoare de catre inteligenta umana reprezinta adevarta bogatie. Pune in sac de bani sau de aur pe o insula pustie si intoarce-te dupa 10 ani, nu se intampla nimic, nu se creeaza bogatie, plusvaloare. Fara munca noastra bancherii sunt saraci, creeaza banii doar daca cineva doreste sa-i imprumute, garantand fie doar cu actul de identitate.., asa cum s-a si intamplat.

      Trebuie sa intelegem ca doar adevarul, curajul si intelepciunea ne vor putea scoate din statutul de... 

      Ce sunt provizioanele? Provizioanele sunt cheltuieli care apar la o societate, pentru anumite cazuri. De exemplu, o societate comerciala care vinde produse electronice isi constituie aceste provizioane pentru defecte aparute in timpul perioadei de garantie. Dar aceste provizioane nu se constituie oricum ci pe baza anumitor previziuni. Societatea de care vorbeam prevede ca, pe parcursul unui an, va avea produse returnate 5% din vanzari. Inseamna ca isi va constitui un provizion care sa...

      Si cand banca nu-si mai poate incasa imprumutul dat sau nu poate valorifica garantiile (datorita efectelor crizei, lipsei licitatorilor) , despre ce este vorba? despre bani (pierduti) sau despre cifre??. 

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb