Deţinătorii de vii nobile din România îşi fac planuri pentru anul viitor, pentru că în acest an eforturile lor s-au năruit în principal din cauza inundaţiilor care au afectat domeniul agricol. În consecinţă, Guvernul a hotărît să adopte unele măsuri pentru susţinerea acestui sector, prin Ordonanţa de Urgenţă aprobată în şedinţa din 8 septembrie 2005. Prevederile acestei hotărîri guvernamentale vizează soluţionarea atît a problemelor producătorilor din sectorul vitivinicol, cît şi competitivitatea vinului românesc pe piaţa europeană şi mondială. Conform actului normativ, se vor elibera bonuri valorice în valoare de 1,5 milioane lei vechi/ha pentru achiziţionarea substanţelor cuprice necesare tratamentelor viticole. În prezent, datorită umidităţii ridicate, există pericolul compromiterii frunzişului şi a recoltei pe anul 2006.
Acordarea sprijinului este condiţionată de înscrierea suprafeţelor viticole cu soiuri nobile în Registrul plantaţiilor viticole, precum şi de efectuarea celorlalte lucrări agrotehnice. "Vom da aceşti bani dacă ni se demonstrează că viile au un nivel de întreţinere care să facă eficientă aplicarea tratamentelor", a declarat Flaviu Lazin, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale.
Beneficiarii acestui ajutor guvernamental trebuie să se adreseze direcţiilor agricole din teritoriu, avînd un interval de depunere a cererilor de solicitare a bonurilor valorice de 30 de zile după publicarea ordonanţei în Monitorul Oficial. În schimb, decontarea bonurilor valorice se va face pînă la 1 decembrie 2005.
Cei 150 miliarde lei vechi alocaţi pentru acest program sînt destinaţi atît zonelor grav afectate de inundaţii - Vrancea, Argeş, Buzău - cît şi celorlalte suprafeţe viticole unde sînt afectate plantaţiile viticole cu soiuri nobile.