Cultura vrea despăgubiri de la guvern pe modelul HORECA

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 10 februarie 2021

Cultura vrea despăgubiri de la guvern pe modelul HORECA

Oamenii care activează în domeniul artistic solicită, în continuare, ajutor de la guvern chiar dacă, potrivit lor, nu au primit mai nmic în ultimele 12 luni. După disputa cu Ministerul Culturii, care nu a adus nimic palpabil pentru artişti, Asociaţia Română a Organizatorilor de Concerte şi Evenimente Culturale (AROC) cere prim-ministrului Florin Cîţu o soluţie compensatorie pentru "pierderile dezastruoase" suferite de sectorul cultural, susţinere financiară, crearea unui grup de lucru pe care să îl supervizeze echipa şefului Executivului şi lansarea urgentă a schemei de redeschidere a sectorului .

AROC solicită acum o soluţie compensatorie "pentru pierderile dezastruoase suferite de industria culturală; susţinere financiară prin includerea sectorului cultural în schema de compensare a pierderilor suferite, pe modelul HORECA, urmând a despăgubi sectorul pentru pierderi în limita a 20% din diferenţa cifrei de afaceri 2019/2020, schemă implementată sub coordonarea Ministerului Economiei".

Asociaţia doreşte crearea unui grup de lucru sub supervizarea cabinetului prim-ministrului, pentru găsirea de soluţii şi definirea unor norme clare pentru redeschiderea sectorului cultural: "Sectorul nu cere absurdul sau imposibilul, dar solicită stabilirea unui cadru clar, predictibil, raportat la rata de îmbolnăvire şi ţinând cont de studiile ştiinţifice acceptate la nivel mondial, cu norme de aplicare nediscriminatorii. În sprijinul planului de redeschidere, lansarea cu celeritate a schemei de redeschidere a sectorului cultural, sub coordonarea Ministerului Culturii".

Asociaţia atrage atenţia asupra faptului că artişti, tehnicieni şi antreprenori nu mai reuşesc să se susţină financiar, iar autorităţile "au obligaţia să se asigure că acea parte din societate afectată cel mai grav de măsurile restrictive va supravieţui fără vieţi distruse şi fără foarte multe afaceri în ruină". Semnatarii scrisorii susţin că: "sugestia ca pierderile survenite din închiderea sectorului cultural şi în 2021 să fie preluate de organizatori prin asigurări private, nu doar că denotă o lipsă de înţelegere a mecanismelor ce guvernează sistemul de asigurări şi situaţia actuală din zona culturală, dar vine şi în contra curentului european, în care guvernele, tocmai pentru a reporni sectorul cultural şi a asigura stabilitate şi predictibilitate, asigură garanţii de stat începând cu trimestrul al treilea, la nivelul miliardelor, pentru o eventuală nouă anulare sau restricţii în ceea ce priveşte numărul de participanţi, dacă situaţia pandemică o va impune". Este solicitată prim-ministrului o întâlnire atât cu reprezentanţii sectorului, cât şi cu reprezentanţii Ministerului Culturii, cu reprezentanţii Ministerului Economiei, Ministerului Finanţelor şi Ministerului Sănătăţii. Conform sondajului în plină desfăşurare derulat de AROC, la care au răspuns până acum peste 8.500 de persoane, 70% dintre cei care au participat la evenimente în anul 2020 au spus că s-au simţit în siguranţă, iar peste 90% au spus că ar participa la evenimente şi în 2021.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Fritz din Timisoara spune ca ei testeaza masiv in comparatie cu restul tarii, de aia sunt SINGURUL judet inca in cod rosu.

    Voiculescu (pana sa-l pocneasca tragedia Bals) mustea sa repuna pe tapet criza COVID. 

    Pe de alta parte, ca urmare a crizei sanitare auto-induse si cvasi-permanentizate: 

    - citim azi in Bursa ca elevii din mediul rural au "decalaj provocat de restricţiile dictate de criza sanitară" 

    - industria ospitalitatii este pe butuci 

    - deficitul bugetar este in drum spre stratosfera. 

    In primavara ni s-a spus ca putina suferinta (stai acasa, venim noi la tine, etc) este necesara ca sa biruim. 

    Intre timp (tacit) si-au dat seama ca nu ai cum sa birui un virus care muteaza constant. 

    Mai sunt isterici care afirma ca am fi biruit daca chiar am fi stat cu totii in case X saptamani. 

    Mai nerozi, daca am fi stat cu totii in case, cine ne aducea acasa mancarea sau pachetul comandat online? Sau suntem atot-suficienti prin ce cultivam in balcon si stocam in camara? 

    Cei care impachetau coletele sau curierii de faceau livrari la domiciliu n-ar fi fost vectori de transmitere a virusului? 

    Realitatea este ca n-avem cum sa stam toti acasa. 

    Guvernul n-are cum sa ne tina pe toti acasa oricat de mult ar vrea Voiculescu, Musta, Arafat, etc. 

    Acum guvernul constata pagubele care deriva din tinutul oamenilor acasa / afacerilor inchise.

    De unde sa scoata banii de despagubiri ? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb