Cum a fost convins Robert Fico, premierul Slovaciei, să nu facă front comun cu Viktor Orban

R.S.
Internaţional / 7 martie

Cum a fost convins Robert Fico, premierul Slovaciei, să nu facă front comun cu Viktor Orban

Liderii Uniunii Europene au aprobat joi sprijinul militar pentru Ucraina, dar fără acordul premierului ungar Viktor Orban. În schimb, temerile că Slovacia s-ar putea alătura Ungariei în blocarea unui acord, dezvăluind o diviziune majoră în UE, au putut fi deocamdată risipite, scrie POLITICO.

La summitul de urgenţă care a avut loc joi la Bruxelles, Viktor Orban, care nu şi-a ascuns admiraţia pentru Vladimir Putin şi Donald Trump, a pus veto unui demers la nivelul UE de a înlocui ajutorul militar american, după ce SUA au anunţat luni îngheţarea asistenţei militare pentru Kiev.

Ceilalţi 26 de lideri ai UE au mers mai departe fără Ungaria şi şi-au publicat propriile concluzii.

"Realizarea "păcii prin forţă" necesită ca Ucraina să fie în cea mai puternică poziţie posibilă, cu propriile capacităţi militare şi de apărare robuste ale Ucrainei ca o componentă esenţială", se arată în declaraţia comună. "Uniunea Europeană rămâne angajată, în coordonare cu partenerii şi aliaţii care gândesc la fel, să ofere Ucrainei şi poporului său un sprijin politic, financiar, economic, umanitar, militar şi diplomatic sporit", stipulează textul.

Declaraţia promite, de asemenea, să intensifice presiunea asupra Rusiei prin impunerea de noi sancţiuni şi printr-o mai bună aplicare a celor existente "pentru a slăbi capacitatea acesteia de a continua să ducă războiul de agresiune".

Deşi permite o rezolvare tehnică, declaraţia expune din nou dificultăţile pe care le are UE în formularea unei poziţii coerente faţă de Putin şi Trump, notează POLITICO.

Kaja Kallas, şefa politicii externe a UE, declarase joi reporterilor, înainte de începerea summitului, că liderii iau în considerare crearea unei "coaliţii a voinţei, astfel încât o ţară să nu poată bloca pe toată lumea" - referire la Ungaria lui Viktor Orban. O astfel de acţiune ar pune la încercare fundamentele UE, dar ar putea garanta că aceasta este capabilă să prezinte o politică externă coerentă, comentează POLITICO.

În cele din urmă, totuşi, punerea în aplicare a sancţiunilor şi a altor măsuri-cheie la nivelul UE ar necesita în continuare unanimitate - deschizând calea pentru noi confruntări cu Orban.

Temerile că Slovacia s-ar putea alătura Ungariei în blocarea unui acord s-au diminuat însă după ce prim-ministrul populist Robert Fico - şi el cu simpatii pro-ruse - a obţinut o formulare în textul comun prin care Bruxelles-ul se angajează să sprijine Bratislava în eforturile sale de a face presiuni asupra Ucrainei pentru a reporni conductele de gaze ruseşti care îi traversează teritoriul.

Cu toate acestea, notează POLITICO, formularea respectivă a fost ulterior diluată, pentru a evita menţionarea specifică a reluării fluxului de gaze ruseşti.

"Fico este încă pragmatic", a declarat Milan Niè, senior fellow la Consiliul german pentru Relaţii Externe. "Noutatea este că Orban sapă singur adânc - pentru că acum este şi mai convins că UE se va eroda din cauza lui Trump", a punctat expertul.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. gainile noastre spun yes, inainte de a deschide gura Bruxelul

    1. Interesul României e să fim protejați de UE, cu rușii la frontieră.

      Ne convine de minune ce se întâmplă. 

    L au pacalit usor pe Fico, probabil e un tip sincer si direct, nu perfectionat in intrigi si minciuni ordinare, i a crezut si ei l au parlit

    1. Slovacii deja vor să șteargă pe jos cu prorusul. A înțeles și el că are deja o găurică. :

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BURSA

Dosar BURSA - America azi: Izolare, Polarizare, Reconfigurare Globală

Această ediţie specială, publicată sub egida ziarului BURSA, reuneşte într-un volum coerent o analiză aprofundată şi stratificată a celei mai spectaculoase reveniri politice din istoria Statelor Unite ale Americii: al doilea mandat al lui Donald J. Trump

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9775
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5115
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3594
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7821
Gram de aur (XAU)Gram de aur441.8413

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb