Cum a redirecţionat războiul exporturile de cereale ale Ucrainei

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 31 mai

Cum a redirecţionat războiul exporturile de cereale ale Ucrainei

English Version

Invazia Ucrainei de către Rusia, în 2022, şi blocarea temporară a porturilor sale la Marea Neagră au redirecţionat fluxul de cereale din "coşul de pâine al lumii".

Unul dintre cei mai importanţi producători mondiali de grâu, porumb şi uleiuri vegetale, Ucraina a livrat o mare parte din cerealele sale la nivel internaţional înainte de război, şapte dintre cele mai importante zece pieţe de destinaţie pentru exporturile de cereale ucrainene în 2021 aflându-se în Asia şi Africa de Nord (opt dacă este inclusă şi Turcia), conform Statista, care citează datele UN Comtrade.

Când războiul a oprit brusc fluxul de cereale ucrainene, preţurile materiilor prime alimentare au crescut la niveluri fără precedent, pe fondul temerilor legate de o penurie globală de alimente.

După cinci luni de război, Naţiunile Unite au intermediat un acord între Ucraina, Rusia şi Turcia care a permis reluarea exporturilor de cereale ucrainene pe ruta Mării Negre. Iniţiativa privind cerealele Mării Negre a fost intrat în vigoare la 22 iulie 2022, iar exporturile de cereale ale Ucrainei şi-au revenit rapid la nivelurile de dinaintea invaziei. Chiar şi după încheierea acordului, în iulie 2023, când Rusia a refuzat să-l reînnoiască, Ucraina şi partenerii săi au găsit căi (şi rute) alternative pentru a menţine curgerea cerealelor, notează sursa citată. Pe lângă exportul de cereale pe uscat prin ţările vecine, Ucraina a continuat să exporte cereale pe o rută alternativă la Marea Neagră. Rămânând aproape de graniţa statelor prietene Bulgaria şi România, potenţialul de perturbări ruseşti a fost minimizat cu succes.

Potrivit datelor din baza de date ONU Comtrade, o mare parte din exporturile de cereale ale Ucrainei au ajuns în Europa anul trecut, România, Polonia şi Ungaria înregistrând creşteri deosebit de mari ale intrărilor de cereale de la vecinul lor aflat în conflict. Între timp, Indonezia, Iran, Pakistan, Maroc şi Tunisia au coborât toate din top 10, deoarece războiul le-a forţat să găsească furnizori alternativi ai acestui produs alimentar vital, conchide sursa citată.

Kremlinul şi-a extins controlul asupra cerealelor ruseşti

Statul rus îşi extinde controlul asupra unei părţi din ce în ce mai mari din industria cerealelor, ceea ce ar putea să îi confere puteri sporite asupra exporturilor, tocmai într-un moment în care se intensifică îngrijorările cu privire la aprovizionarea mondială, transmite Bloomberg, conform Agerpres.

O serie de mari traderi occidentali de cereale, inclusiv Cargill şi Viterra, au plecat din Rusia anul trecut, după ce guvernul de la Moscova a pus presiuni asupra loc să facă loc pentru firmele locale. Acum chiar şi cel mai important trader privat rusesc de cereale întâmpină dificultăţi în a funcţiona, din cauza disputelor cu statul. Asta pune piaţa în mâinile câtorva companii, dintre care unele au legături cu Kremlinul.

Consolidarea sectorului rusesc al cerealelor s-a accelerat după invazia din Ucraina şi face ca doar patru firme să fie responsabile pentru trei sferturi din exporturile de cereale realizate prin terminalele ruseşti de la Marea Neagră, ceea ce îi dă Moscovei şi mai multă influenţă asupra livrărilor de grâu, care sunt cruciale pentru atenuarea inflaţiei mondiale pe segmentul produselor alimentare. De asemenea, face mai dificil pentru traderii străini să obţină informaţii cu privire la situaţia livrărilor ruseşti, într-un moment în care evoluţiile meteo nefavorabile afectează recolta de grâu a Rusiei şi sperie piaţa.

"Dorinţa Rusiei de a controla piaţa materiilor prime este reală, iar influenţa sa asupra cerealelor este în creştere", susţine Dan Basse, preşedintele firmei americane de consultanţă AgResource.

Industria rusească a gazelor naturale a fost întotdeauna dominată de guvern, în timp ce statul rus şi cei mai apropiaţi aliaţi ai lui Putin controlează cea mai mare parte a industriei petroliere de la venirea sa la putere. Acum, statul rus îşi extinde controlul şi asupra cerealelor.

Anul trecut Cargill, Viterra şi Louis Dreyfus Co. au încetat să mai achiziţioneze cereale din Rusia pentru export. Anterior, aceste companii occidentale se numărau printre primii zece exportatori din Rusia. Însă, acum disputa dintre autorităţile statului şi TD Rif scoate în evidenţă faptul că şi exportatorii privaţi de cereale din Rusia încep să fie supuşi presiunilor din partea guvernului. Firma, care recent şi-a schimbat numele în Rodnie Polya LLC, a ajutat Rusia să se poziţioneze ca o mare putere agricolă mondială şi constată acum că afacerile sale sunt în pericol.

Proprietarul companiei, Petr Khodykin, declara în luna martie pentru portalul de ştiri Lenta.ru că livrările de cereale ale firmei au fost blocate de autoritatea de reglementare din sectorul agricol pe motiv că nu îndeplinesc normele de siguranţă, adăugând că este presat să îşi vândă compania.

Mai multe persoane care obişnuiau să cumpere cereale de la partenerii străini ai Rodnie Polya spun că firma nu mai este prezentă pe piaţă din luna martie. Datele de shipping furnizate de firma Logistic OS arată că volumul exporturilor realizate de Rodnie Polya în luna aprilie a fost mai mic cu aproximativ 40% comparativ cu luna aprilie a anului trecut.

Chiar dacă traderii occidentali pot cumpăra în continuare cereale din porturile ruseşti, obţinerea de informaţii cu privire la volumul şi condiţiile recoltelor, stocurile şi exporturile de cereale a devenit mai dificilă, după ce aceste fire şi-au restrâns afacerile pe care le derulau în Rusia. Asta ar putea deveni o sursă de îngrijorare pe măsură ce diferite probleme lasă Rusia cu o cantitate mai mică de grâu pe care o poate exporta.

Chestiuni precum impactul secetei sau îngheţului asupra culturilor de cereale i-au făcut pe analişti să îşi revizuiască semnificativ estimările privind producţia Rusiei, iar asta a ajutat cotaţiile futures ale grâului să urce puternic.

Chiar dacă preţurile de referinţă ale grâului au crescut în ultimele luni, ele sunt totuşi cu aproximativ 50% sub nivelul record atins în 2022, când războiul din Ucraina a perturbat livrările via Marea Neagră.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. UE a decis sistarea restricţiilor cu privire la importurile de cereale ucrainene,

    fără nici cel mai mic gest de consultare cu țările direct afectate. 

    Cerealele din Ucraina nu respecta legislatie UE privind securitatea alimentatra 

    nici NU CONTEAZA !!!

    Nu mâncați pâine.

    Din mai multe puncte de vedere.  

    Să știți că îngrașă:))

    Dar dacă nu-i din grâu românesc, ucide!! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb