Cum au avizat deputaţii-jurişti majorarea pragului la SIF-uri

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 4 februarie 2010

Proiectul legislativ privind pragul la SIF-uri a fost doar unul dintre cele şaizeci şi şase de proiecte care s-au îngrămădit, marţi, pe agenda Comisiei Juridice. Unii dintre membrii Comisiei nici măcar nu îşi mai aminteau dacă au avizat favorabil sau nu proiectul, cunoscând cu atât mai puţin miza din spatele ridicării pragului la SIF-uri.

La final, Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor a avizat, marţi, favorabil proiectul legislativ pentru majorarea pragului de deţinere la 5% la societăţile de investiţii financiare (SIF-uri). Membrii Comisiei contactaţi de ziarul BURSA recunosc că nu sunt la curent cu dezbaterea privind limita maximă de deţinere la SIF-uri şi nu au luat în calcul implicaţiile ridicării pragului. Parlamentarii intervievaţi susţin că responsabilitatea lor se limitează la a verifica dacă proiectul legislativ privind pragul la SIF-uri este conform Constituţiei sau nu.

"Noi am făcut o analiză de formă şi am dat un aviz că proiectul este constituţional, urmând ca aspectele de fond, respectiv implicaţiile majorării pragului la 5% în piaţa financiară, să fie dezbătute de Comisia de Buget Finanţe", a declarat, pentru ziarul BURSA, Daniel Buda, preşedintele Comisiei Juridice de la Camera Deputaţilor, adăugând: "Nu ne-a interesat dezbaterea din piaţa de capital despre prag, am analizat doar dacă proiectul de lege respectă Constituţia. Bineînţeles că ştiu ce înseamnă un SIF, dacă am avizat un proiect despre SIF-uri. Scrie cumva în Consituţie că un SIF trebuia să aibă un prag de deţinere de 1 sau 3%? Eu nu cred că scrie astfel".

Ridicarea pragului la cele cinci societăţi de investiţii financiare este unul dintre cele mai sensibile şi arzătoare subiecte de pe piaţa de capital autohtonă. Anul trecut, pragul la SIF-uri a ajuns în Parlament, după ce în vară, senatorul Ovidiu Marian a venit cu un proiect legislativ pentru eliminarea limitei de deţinere. Proiectul de lege are susţinători şi opozanţi pe piaţa de capital, preşedinţii celor cinci SIF-uri fiind printre cei mai aprigi adversari ai majorării pragului de deţinere, constestând dreptul statului să intervină în organizarea unor societăţi private.

Deputatul Liana Dumitrescu, membră a Comisiei Juridice, a spus, pentru ziarul BURSA, că proiectul legislativ nu a fost însoţit de nicio adresă care să expună un punct de vedere contrar lui.

"Nu am primit nicio întâmpinare din partea preşedinţilor de SIF-uri că ar avea anumite probleme cu proiectul legislativ de majorare a pragului de deţinere. Eu nu pot să mă pronunţ asupra pragului la SIF-uri pentru că nu mă pricep la această chestiune, este un subiect care ţine de o specializare economică. Comisia Juridică dă un aviz pe probleme de constituţionalitate doar".

Întrebată dacă proiectul de ridicare a pragului este constituţional, în măsura în care ar putea trece peste prevederile din statulul SIF-urilor, care limitează deţinerea la 1% din capitalul social, Liana Dumitrescu ne-a răs-puns: "Constituţia spune că omul are libertate de mişcare, dar asta nu înseamnă că trebuie să plătim bilete pentru toată lumea. Există legi speciale care reglementea-ză situaţii speciale. Noi nu am stat, marţi, să analizăm aspectele de fond ale problemei, au fost 50 de proiecte pe ordinea de zi, rămâne ca acum deputaţii din Comisia de Buget Finanţe să dezbată toate implicaţiile".

În fapt, membrii Comisiei Juridice nu au beneficiat decât de un rezumat al proiectului de ridicare a pragului, acesta fiind făcut de membrii "staff-ului" Comisiei.

"Dacă avizul de la noi a fost favorabil, înseamnă că proiectul este constituţional", susţine Carmen Axenie, membru al Comisiei Juridice, adăugând: "Noi nu intrăm în fondul problemei pentru că ne-am depăşi atribuţiile. Înainte să votăm, ni se prezintă succint un rezumat al proiectului legislativ, dar asta nu înseamnă că nu putem să ne informăm şi noi înainte".

După avizul favorabil de marţi, proiectul legislativ este programat să ajungă la Comisia de Buget Finanţe a Camerei Deputaţilor, până la sfârşitul acestei luni.

"Nu ne-a interesat dezbatarea din piaţa de capital despre prag, am analizat doar dacă proiectul de lege respectă Constituţia. Bineînţeles că ştiu ce înseamnă un SIF, dacă am avizat un proiect despre SIF-uri". ( Daniel Buda, preşedintele Comisiei Juridice de la Camera Deputaţilor)

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb