CUM NE CALCULEAZĂ STATUL SĂRĂCIA Măsurile de austeritate ne dau peste cap prognozele

CĂTĂLIN DEACU, IZABELA SÎRBU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 3 iunie 2010

Măsurile de austeritate ne dau peste cap prognozele

Ion Ghizdeanu, CNP: "Vom modifica prognoza pentru 2010"

Bogdan Hossu: "Rata sărăciei va creşte substanţial faţă de anul trecut"

Pragul de sărăcie, până în 500 de lei

Măsurile de austeritate pe care autorităţile noastre le-au anunţat pentru reducerea chel-tuielilor bugetare au dat peste cap estimările Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP) privind rata sărăciei de la noi.

Comisia prognozase, într-un document oficial intrat în posesia noas-tră, o rată a sărăciei de 18,3% pentru 2010. Adică, din cei 21,4 milioane de cetăţeni, 3,92 de milioane ar fi urmat să intre, anul acesta, în categoria "săracilor".Pragul de la care Comisia include o persoană în această categorie este situat la 60% din mediana veniturilor disponibile pe adult echivalent. Spre exemplu, în anul 2008, pragul sub care o persoană era catalogată drept săracă a fost de 459,33 lei.

Estimarea CNP pentru anul acesta prevedea, însă, o scădere a ratei sărăciei faţă de 2009 cu 0,2 puncte procentuale, greu de înţeles în condiţiile în care criza s-a acutizat, iar ieşirea la liman era dată ca sigură doar în declaraţiile politicienilor.

Cu alte cuvinte, circa 50.000 de cetăţeni ar fi ieşit din această categorie, iar nivelul lor de trai s-ar fi îmbunătăţit faţă de anul trecut.

Această estimare, bazată pe datele INS, a fost luată în calcul, din informaţiile noastre, şi la realizarea Strategiei fiscal-bugetare pentru 2011-2013, document ce s-a discutat, ieri, în primă lectură în şedinţa de Guvern.

Prognozele sunt date acum peste cap de incoerenţa Executivului, care şi-a schimbat brusc poziţia: întâi ne-a asigurat ferm, inclusiv în martie, că pensiile şi salariile nu vor scădea, iar apoi, în mai, a anunţat tăierea pensiilor cu 15%, a ajutoarelor sociale, cu acelaşi procent, şi a salariilor bugetarilor, cu 25%.

"Vom modifica prognoza privind rata sărăciei pe 2010, documentul fiind deja în lucru", ne-a declarat ieri Ion Ghizdeanu, preşedintele CNP. Întrebat cum va fi rectificată prognoza, Ion Ghizdeanu a precizat că este posibil ca rata sărăciei pentru anul curent să fie "undeva" în jurul valorii de 18,5%, similară celei din 2009.

Dar o creştere a ratei sărăciei cu doar 0,2 puncte procentuale, adică la nivelul din 2009, pare, în continuare, nerealistă în opinia patronatelor şi sindicatelor, care estimează o explozie a numărului de săraci pentru anul acesta.

Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) consideră că prognoza este una nerealistă: "Prognoza este în contradicţie cu realitatea. Doar dacă luăm în calcul că ajutoarele sociale vor scădea cu 15%, iar acestea reprezintă, conform statisticii 24% din bugetul unei familii, ne dăm seama că vom avea o rată a sărăciei mai mare faţă de 2009".

La rândul său, Bogdan Hossu, preşedintele C.N.S. "Cartel ALFA" consideră că, anul aceasta, rata sărăciei va creşte substanţial, cu mai multe puncte procentuale, cu multe peste cele 0,2 puncte procentuale care ar putea să apară în noua estimare a CNP.

Bogdan Hossu mai spune că acest lucru se explică prin faptul că sute de mii de bugetari ar putea să intre sub prag, în categoria săracă, după reducerea anunţată a salariilor: "La toate acestea, dacă luăm în calcul problema tichetelor de masă, a căror valoare fie va scădea cu 16%, fie nu se vor mai acorda de loc, sau situaţia familiilor în care trimiterile din străinătate au scăzut este lesne de înţeles că rata sărăciei va creşte substanţial".

Şi Ion Popescu, preşedintele C.N.S. "Meridian" consideră că rata sărăciei va fi mult mai mare în ţara noastră anul acesta faţă de anii anteriori şi conchide: "Nu am încredere în aceste estimări optimiste".

Intresant este că, în documentul oficial, CNP dă ca sigură şi o scădere a populaţiei ţării faţă de 2009, cu 35.000 persoane.

Desigur, nu putem şti câţi vom fi la finalul anului în ţara noastră, însă singura certitudine este că vom fi din ce în ce mai puţini.

Şi tot mai săraci.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. sa-l vad pe boc traind cu 450 de lei pe luna. ar trebui inversate cifrele

    suntem 80% saraci...nu invers.  

    1. asa este, omule. dar nu-l intereseaza pe domnul boc. chiar deloc ! iar marinarul, din pacate pentru aceasta tara, este total cufundat in paharul sau de wisky.

    acest parvan minte cu nerusinare,ca si agaton,ca privatii si-au restructurat activ.,salariile,etc.si insista pe toate post.tv sa se reduca chiar si pensiile.de ce nu recunosc,privatii,ca au pacalit statul cu sume uriase,platind angaj.lor,salariul minim pe economie pe cartea de munk,iar suma grasa din rest.salar.la negru.macar di respect ptr.adevar sa taca.dn-lor unde s-a dus profitul realizat de firmele lor ?divid.nu a dat nimeni din privati,actionarilor inreg.la data de refer.exemple ?le stiu toti de pe bursa.

    1. concluzie trista: tot mai putini si tot mai saraci...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb