Solstiţiul de vară din acest an este marcat de eclipsa parţiala de soare, vizibilă în emisfera nordică a planetei.
Azi, luna nouă va orbita între Pământ şi Soare, si va cauza o eclipsă parţială de soare ce va fi vizibilă din Europa, Africa centrală şi de nord-est, Arabia Saudită, Pakistan, nordul Indiei , şi sudul Chinei, inclusiv Taiwan.
Cu toate acestea, fenomenul respectiv, în loc să blocheze complet soarele, acesta va lăsa un "inel de foc" solar atunci când va atinge vârful.
În timpul unei eclipse totale de soare, întregul disc al soarelui este acoperit de lună. Rezultatul final este un spectacol astronomic în care un cerc de lumină albă perlată - corona solară - clipeşte brusc. Semiumbra acoperă planeta şi pot apărea câteva dintre stelele şi planetele mai strălucitoare. Apoi, după câteva secunde sau minute, eclipsa totală se termină şi spectacolul ceresc este încheiat.
În schimb, o eclipsă inelară, cum ar fi cea care a avut loc azi, nu are cum să ofere un astfel de spectacol deoarece luna va fi prea departe de Pământ pentru a acoperi complet discul soarelui. Umbra conică întunecată a lunii, de unde putem vedea o eclipsă totală, se întinde pe 379.100 de kilometri în spaţiu.
Efectele unei eclipse parţiale
În timpul eclispei parţiale umina soarelui va proveni numai din regiunile exterioare ale soarelui. Lumina de pe pământ va fi întunecată şi galbenă, devenind progresiv roşie până în momentul finalului de eclipsă.
În timpul fenomenului temperaturile pot scădea cu 6 grade celsius sau mai mult. Norii Cumulus vor tinde să se disipeze, şi se poate forma ceaţă la sol în zonele joase. Umbrele vor deveni clar mai clare pe măsură ce soarele va deveni din ce în ce mai acoperit.
Pe măsură ce faza inelară se apropie, vor apărea mai multe evenimente: Un "amurg" fals se va forma pe Pământ. Întunecaricul apărut brusc, deşi nu este atât de pronunţat ca în timpul unei eclipse totale, poate provoca un comportament neobişnuit de către păsări, animale şi insecte.