Cum pierzi contractul de concesiune cu statul, fără să faci nimic

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Companii #Legislatie / 25 iunie 2010

Persoanele care au luat în concesiune terenuri de la ADS, care au aparţinut primăriilor înainte de naţionalizare, riscă să rămână, acum, fără ele

Deputaţii au adoptat deja o lege în acest sens

Reprezentanţii ADS susţin că nu au fost informaţi de lege şi avertizează că vor apărea litigii

Persoanele care au luat în concesiune terenuri de la Agenţia Domeniilor Statului (ADS), ai căror proprietari au fost primăriile, înainte de naţionalizare, ar putea să rămână acum fără terenurile respective, tocmai la cererea primăriilor.

Deputaţii au adoptat o lege prin care unităţile administrativ-teritoriale locale, care au deţinut în proprietate terenuri agricole, pot solicita reconstituirea dreptului de proprietate pentru întreaga suprafaţă deţinută în 1945.

Aleşii justifică necesitatea legii prin faptul că, susţin ei, primăriile au fost excluse de la reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole din extravilan, deşi le-au avut în proprietate, înainte de 1945, până la naţionalizare.

Terenurile sunt administrate acum de ADS, dar această instituţie susţine că nu a fost informată de iniţiativa legislativă şi, în consecinţă, nu a pregătit un studiu de impact.

"Noi nu avem un studiu de impact în acest sens, nici măcar nu am fost informaţi asupra acestei legi, însă dacă măsură va fi utilă comunităţilor locale, foarte bine", ne-a declarat Nicolae Giugea, preşedintele ADS.

Practic, prin noua lege, persoanele care au luat un teren în concesiune de la ADS riscă să-l piardă dacă primăria îşi va dori cu tot dinadinsul suprafaţa care i-a aparţinut înainte de naţionalizare. Acest fapt ar putea să genereze, însă, multiple litigii din cauza ruperii contractului de concesiune. O spune Ioan Marian, directorul ADS responsabil de privatizări, care ne-a explicat: "Practic, gestiunea contractului de concesiune va fi preluată de către primării care se subrogă în drepturi şi obligaţii. Există posibilitatea ca primăria să accepte continuarea contractului de concesiune, dar şi cea în care contractul de concesiune să fie reziliat. În ultima situaţie, practic, persoanele respective vor pierde terenul şi nu este exclus să se ajungă la litigii".

Unul dintre iniţiatorii propunerii legislative, preşedintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor, Valeriu Tabără, consideră însă că legea va face dreptate, deoarece dreptul de proprietate este garantat de Constituţie.

Valeriu Tabără ne-a declarat că măsura nu va avea un impact semnificativ asupra ADS, întrucât terenurile care au aparţinut primăriilor, înainte de naţionalizare, reprezintă aproximativ 5% din suprafaţa pe care o administrează la acest moment ADS.

Agenţia Domeniilor Statului administrează, conform datelor publicate pe site-ul instituţiei, 535.322 hectare, din care 468.093 hectare de terenuri agricole. Ceea ce înseamnă că suprafaţa de teren care ar urma să fie subiectul unor neînţelegeri între persoanele care au luat-o în concesiune şi primăriile care au avut-o în proprietate ar fi de circa 26.700 hectare.

În bani, cam 53,4 milioane euro, la un preţ mediu de 2.000 euro pe hectar.

Ceea ce nu este chiar puţin.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb