Cum poate construi un doctor veterinar o bursă de top sau istoria pe scurt a Sibex

TEODOR ANCUŢA
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 3 iunie 2011

Cum poate construi un doctor veterinar o bursă de top sau istoria pe scurt a Sibex

După publicarea articolului "Ultima lună la Sibex - povestită de Teodor Ancuţa", în ziarul "BURSA" din data 30 mai 2011, am observat numeroase comentarii ale cititorilor, care demonstrează interesul foarte ridicat pentru ceea ce se întâmplă acum la Sibex. Acest fapt mă bucură şi sunt convins că adevărul va ieşi la lumină.

Dintre multele opinii publicate, am observat că unul-doi "comentatori" insistă pe o anumită ironie, vorbind de "bursa veterinarului". Sunt un om cu simţul umorului şi un adept al ironiei fine pe care o accept. Dar o ironie fără justificare este ca un dans fără muzică sau un vapor fără apă. Adică inutilă. Tocmai de aceea, aş dori să fac câteva clarificări despre profesia mea şi despre evoluţia Bursei din Sibiu de la înfiinţare şi până azi.

În primul rând, profesia de doctor veterinar (conform diplomei mele de licenţă) este, a fost şi va fi una din meseriile respectate, pe care mulţi o doresc, dar puţin reuşesc să o şi urmeze. În anii când am urmat facultatea de medicină veterinară, concurenţa era de 13 candidaţi/loc, iar din 233 de studenţi cât am fost în primul an, doar 68 au absolvit. Ca fapt divers, şi poate ca punct de pornire pentru viitoarele comentarii, şi tatăl d-lui Cristian Sima, probabil unul dintre "artizanii" ironiilor de pe site-ul "BURSA", a fost tot doctor veterinar. Tatăl lui Florin Piersic a fost de asemenea medic veterinar şi au existat chiar şi preşedinţi de stat cu această meserie. Este o profesie care presupune multă pregătire, cunoaştere, lectură, iar obişnuinţa cu studiul m-a făcut să fiu interesat şi de legislaţie, de bursă sau de management, domenii despre care am citit şi am învăţat enorm. Până să intru în universul pieţei de capital, am condus, timp de 21 de ani, instituţii agricole pe care am reuşit să le duc pe primele locuri în ţară, iar acestea funcţionează şi astăzi, sub alte forme de organizare. Prin urmare, nu-mi este ruşine de profesia mea pe care, de altfel, nu am părăsit-o niciodată întrucât m-am ocupat şi mă ocup în continuare de fabrica de mezeluri Hamba.

Sigur, poate părea surprinzător că un veterinar a făcut o bursă, şi a făcut-o mai bine sau chiar foarte bine în comparaţie cu mulţi alţii, chipurile "specialişti" în acest domeniu. Dar "veterinarul" a făcut bursă din pasiune. O pasiune moştenită dintr-o familie care timp de şase generaţii a făcut comerţ în Bucureşti. Iar Bursa este, înainte de toate, comerţ. Deşi prin prisma meseriei eu, ca doctor veterinar, şi cei doi fraţi ai mei, preoţi, ne-am "rupt" de tradiţia familiei, comerţul mi-a rămas în sânge şi m-a apropiat de piaţa de capital, în care am intrat în urmă cu mai bine de 16 ani când, practic am adăugat Sibiul pe harta bursieră internaţională. Mi-am dorit să creez, aşa cum văzusem în filme, o bursă adevărată, cu brokeri şi tranzacţii în ring, considerând că aceasta este adevărata imagine a economiei de piaţă, într-o perioadă în care Româ-nia păşea timid pe acest drum. Şi ca să fie clar odată pentru totdeauna pentru toţi, voi încerca, cât se poate de succint, să rememorez etapele esenţiale ale evoluţiei Bursei din Sibiu.

În aprilie 1994 am înfiinţat "Bursa Sibiană SRL", firmă cu o contabilă şi o secretară, şi am început să fac intermedierea de mărfuri, reuşind să intermediez vânzarea-cumpărarea unui vapor de zahăr, marfă pe care am încasat o sumă consistentă de bani. Apoi, în perioada aprilie-decembrie 1994, am contactat investitori sibieni interesaţi să facem o Bursă sub formă de SA. Din fonduri proprii am organizat întâlniri, unde am expus planul meu şi, în decembrie 1994, am pus bazele Bursei de Mărfuri S.A, societate cu 11 acţionari şi un capital social de doar 33,8 milioane lei vechi, adică în jurul a 1000 de dolari, în valoarea banilor de azi. Ca fapt divers, trebuie menţionat că societatea a avut cea mai mică valoare financiară comparativ cu toate bursele din România. Toate celelalte burse deja existente aveau o bază materială mult mai solidă, asta însemnând echipament tehnic, sedii, maşini de serviciu şi bani cash sub forma capitalului social. Burse cum erau cele de la Bucureşti, Constanţa, Cluj sau Arad au început cu câteva sute de milioane sau chiar miliarde.

Dar doream mult să fac o bursă în adevăratul sens al cuvântului, o bursă care presupunea brokeri şi ring. Iniţial, am încercat să fac asta într-un fost cinematograf din Sibiu, dar tratativele au eşuat. De aceea, am hotărât cumpărarea unui sediu propriu al Bursei. În 1995 am participat la o licitaţie pentru cumpărarea unui spaţiu (parter şi mezanin) dintr-un bloc aflat în construcţie, câştigând-o cu suma de 135 milioane lei vechi. Dar în contul Bursei existau doar 22 milioane lei vechi. De aceea, a fost nevoie de 6 ori mai mulţi bani pentru a achita doar stâlpi şi plăci (construcţia era nefinalizată). Eram însă hotărât chiar să-mi vând şi casa pentru a urma acest vis. Pentru definitivarea sediului a fost nevoie de ajutorul unor firme de construcţii şi am reuşit să conving respectivele firme să pres-teze activităţile de care a fost nevoie în schimbul unor acţiuni la Bursă în loc de bani. Ca urmare, am tipărit acţiuni în numerar la Monetăria statului cu o valoare nominală de 100.000 lei vechi/acţiune, pe care le-am dat tuturor constructorilor din Sibiu ca să facem această bursă. Astfel, în ianuarie 1996, bursa s-a mutat într-un sediu în proprietate. Toţi cei şapte directori de întreprinderi de construcţii cu care am lucrat au avut încredere în mine şi au investit bani în schimbul unor bucăţi de hârtie, în speranţa că vom face un lucru bun în Sibiu. Acest demers s-a dovedit ulterior unul extrem de profitabil pentru că valoarea unei acţiuni s-a dublat şi chiar triplat, iar firmele au câştigat mai mult decât dacă ar fi fost plătite cash. Înainte de mutarea în noul sediu, am înfiinţat Sibinvest (actuala Carpatica Invest), una din primele case de brokeraj din România, fiind aşadar în piaţa de capital de 16 ani, timp în care am fost în mijlocul evenimentelor, am văzut multe şi pot vorbi multe, lucru pe care îl voi face la timpul potrivit.

În următorii trei ani (1997-2000) Bursa din Sibiu a suferit un amplu proces de transformare. Decisivă a fost întâlnirea cu Thomas Curtean, mentorul instituţiei, un cetăţean american de origine română, născut în Sibiu. Domnul Curtean avea o experienţă de peste 40 de ani ca trader şi acţionar la Chicago Board of Trade şi Chicago Mercantile Exchange. Thomas Curtean a devenit membru al bursei prin cumpărarea a 100 de acţiuni şi ne-a sprijinit în transformarea dintr-o bursă de mărfuri într-o bursă la termen, după model american. Domnul Curtean m-a invitat la Chicago, în vara lui 1996, de unde nu am adus nimic pentru mine şi familie, ci două geamantane pline cu cărţi, constând în literatură de specialitate de la CME şi CBOT. Toate cărţile au fost traduse şi am citit toate acele materiale, specializându-mă în domeniul bursier. În vara lui 1997 aveam deja 35 de brokeri care tranzacţionau în ring prin strigare -premieră naţională- iar din data de 11 iulie 1997, bursa sibiană a devenit prima bursă de instrumente financiare derivate din România.

Apoi, a urmat povestea de succes care ne-a dus la stadiul unei instituţii de nivel naţional şi internaţional. Un exemplu despre ceea ce înseamnă succesul iniţiativei private, fără sprijin din partea statului, fără facilităţi şi intervenţii. Pe scurt, am adus la tranzacţionare primele contracte futures pe valute şi indici, primele opţiuni (cu ajutorul unui alt mentor al Sibex, domnul Alexander Etienne - Hergan); am fost prima bursă din lume care a lansat la tranzacţionare derivate pe acţiuni individuale, prima societate de bursă autorizată de CNVM, primul operator de piaţă autorizat de CNVM, prima bursă din România care a implementat activitatea de market-making şi care a lansat CFD-uri, prima bursă din Europa care a lansat derivate pe indicele DJIA, prima bursă din România listată şi tot prima bursă din România care a lansat un sistem alternativ de tranzacţionare funcţional. Am construit, de asemenea, o Casă de Compensaţie - societate de o importanţă egală cu bursa şi care se ocupă de compensarea, decontarea şi garantarea tranzacţiilor cu derivate - şi un Depozitar al acţiunilor. Toate aces-tea au făcut ca Sibiul să devină cel mai important centru financiar al ţării după Bucureşti. De menţionat este şi faptul că, în perioada 2000 - 2004, am participat, în Parlamentul României, la conturarea legislaţiei pieţei de capital, aducându-ne, prin consultanţa oferită, o contribuţie esenţială la apariţia Legii 297. Nu a fost deloc uşor şi aceste lucruri au fost făcute pe bani puţini. Şi pentru a lămuri odată pentru totdeauna aceas-tă problemă a banilor - care pare să-i intereseze pe foarte mulţi, în spiritul autohton al caprei "vecinului", menţionez că salariul mediu pe care l-am încasat în cei peste 16 ani de la Bursa din Sibiu, cu toate primele şi bonusurile incluse, este de 1300 euro/lună. Timp de zece ani am stat pe un salariu de 500 de dolari şi dacă este nevoie pot aduce în faţa celor interesaţi documente în acest sens.

Nu în ultimul rând, aş vrea să clarific şi problema chiriei pe care Sibex o plăteşte pentru imobilul în care-şi desfăşoară activitatea, al cărui proprietar sunt. În 2005 am fost nevoiţi să vindem sediul pe care bursa îl avea în proprietate, după ce în 2004 am traversat cea mai grea perioadă de la înfiinţare. Procesul de autorizare a costat circa 2 miliarde lei vechi şi era necesară dotarea cu servere performante şi calculatoare în vederea optimizării procesului de tranzacţionare. Trebuia să mergem înainte. Conturile erau goale, dar aveam în proprietate o clădire. Soluţia găsită a fost vânzarea sediului şi mutarea în chirie, în sediul de pe str. M Kogălniceanu nr. 2 unde activăm şi în prezent. Toţi banii obţinuţi pe sediu au fost investiţi în proiectele de dezvoltare pe care le-am implementat. S-a ales locaţia în discuţie pentru că am căutat un spaţiu în care să fim singuri. Actualmente, în clădire îşi desfăşoară activitatea trei societăţi (Bursa, CRC şi Depozitarul Sibex), plătind o chirie totală de circa 8000 de euro pentru 1060 de metri pătraţi. Din aceşti bani, eu plătesc 1600 de euro impozit la stat. Rezultă o chirie de doar 6 euro pe metru pătrat pe care o încasez, preţ modic, situat la nivelul unui depozit! Pentru o clădire utilată cu tot ce este nevoie, un preţ mai avantajos nu poate fi găsit în Sibiu. Mai mult, întrucât închirierea este făcută de o persoană fizică, se scuteşte plata de TVA, adică o sumă de aproape 2000 de euro. (Sibex, CRC şi Depozitarul Sibex nu sunt plătitoare de TVA).

În încheiere, aş vrea să menţionez că tocmai faptul că am construit această bursă de la zero mă face să mă lupt în continuare cu neadevărul şi cu încercările de preluare a Sibex de către oameni care nu au realizat nimic pentru piaţa de capital, ci doar au tras foloase de pe urma funcţiilor avute şi care doresc în continuare să beneficieze de munca altora. Bursa trebuie lăsată pe mâna unor oameni cu rezultate şi nu unora care au doar interesul de a mânca 11 milioane de euro, sume în conturile grupului Sibex (Bursă, CRC şi Depozitar). Trebuie să le dăm încredere acţionarilor, deoarece unii dintre ei au început chiar să afirme că intenţionează să solicite, dacă este posibil, returnarea banilor investiţi la cele trei societăţi. Lipsa de credibilitate a noilor aşa-zişi "manageri", "adminis-tratori" sau "conducători" a fost demonstrată încă din timpul Adunărilor Generale, când, deşi au fost asis-taţi de o armată de avocaţi şi notari, nu au putut să asigure respectarea legislaţiei, fapt care a avut drept consecinţă atragerea Sibex în instanţă.

De asemenea, sunt convins că am expus extrem de clar ceea ce eu am făcut pentru această bursă, şi că am venit cu contraargumente solide împotriva detractorilor care acuză, dar niciodată nu pot dovedi. Şi voi face acest lucru de fiecare dată când va fi nevoie.

Opinia Cititorului ( 19 )

  1. mi se pare o dare de seama la un comitet de partid. Mai bine ara ca "dom'doctor" sa ne explice de ce genialul conducator al bursei de top a fost demis de peste 65 la suta dintre actionari iar la alegeri a luat sub 20 la suta.

    Dar evident ca toti cei care au bagat multe milioane de euro in sibex sunt niste nerecunoscatori :D 

    1. Romanul o vinde si pe ma-sa pentru doi bani. N-a fost faina si zahar dar stii bine cum ai atras cei 20%(65-45).

    eu inteleg ca omul se lupta din rasputeri cu cei care au cumparat actiuni la Sibex, dupa ce tot el i-a convins sa le cumpere.

    "mă lupt în continuare cu neadevărul şi cu încercările de preluare a Sibex de către oameni care nu au realizat nimic pentru piaţa de capital, ci doar au tras foloase de pe urma funcţiilor avute şi care doresc în continuare să beneficieze de munca altora. " 

    1. cine sa fie oare? Sima si-a anuntat pe 10 TV cistigarea alegerilor inainte ca acestea sa se tina Asa ca asta este raspunsul

      Omul are dreptate. Oamenii care nu au realizat nimic...au realizat bani. Si fac ce vor cu ei!

    Dl Cristian Sima este talentat nu numai in a face ironii dar si sforarii. Asa ca Dle Ancuta, poate principalul actor in toata comedia asta este Sima?

    Iata ca in sfirsit, singurul om din Romania care a facut afaceri fara ajutorul statului a iesit din nou la rampa. Noi ceilalti muritori eram in pragul eutanasierii, fiindca nu mai auzisem/citisem nimic despre acest PRECURSOR al finantelor si mediului privat. Chiar Dinu Patriciu se arata deprimat de lipsa din mass-media al acestui mogul de talie nationala si internationala.Acum stim adevarul gol-golut. Tatal lui Florin Piersic era veterinar.Tatal lui Sima era veterinar.Baiatul lui Florin Piersic nu stie sa danseze.Fratii Domnului Ancuta sunt preoti.Tepes si-a dat demisia si apoi a retras-o. Si Ancuta a facut la fel dar nu ca Tepes.Muuuult mai demn si apasat.Simionescu e hopa-mitica desi fizica cunoscuta nu ii permite acestuia tumbele.La AGA un grup de asa-zisi ...insotiti de o armata de avocati si notari, s-au autoviolentat si desi detineau peste 65%din voturi, prin mannipulari ordinare au demis CA cu peste 65%...ati ghicit...din voturi, ascunzind adevarul.Sa se autosesizeze CNVM,DIICOT, ANAF,PERDAF si Politia Animalelor! Noroc cu Facultatea de Medicina Veterinara unde cursurile de legislatie sunt aprofundate mult mai temeinic decit la mizeria aia de Facultate de Drept.Daca nu era Domn' Ancuta, umpleau aia legea de singe.Ca atare va sfatuiesc ca daca aveti vreun litigiu sa va luati ca aparator un veterinar.Cel putin nu o sa faceti scabie.In concluzie si prin analogie ma astept sa il vad pe Warren Buffett vizind carcasa de porc in piata la New York si pe Nouriel Roubini facind clisma la gaini.Pe asta am lamurit-o, sper. Nu e broker ca veterinarul si nici pasare ca porcul.Observ atent si cu admiratie declaratia partiala de venituri a Domnului Ancuta in ziarul Bursa.Domnule Make v-a preluat ostil ANAF-ul? Eu v-am spus ca e o problema cu vapoarele de la Gdansk. Citez: "Dar o ironie fără justificare este ca un dans fără muzică sau un vapor fără apă." Si credeti-ma nu l-am fortat eu.Stim cu totii vapoarele de la Gdansk stau la Paltinis FARA APA ! Mai bine sa le duca in padure la Focsani. "Ne place, place, place" mult de tot si treaba cu mizerabilii de actionari care vor sa isi autodevoreze investitia la Sibex." Auzi fata", niste unii au cumparat actiuni.Actiunile sunt purtatoare de voturi. Dupa ce "unii" astia s-au vazut cu banii luati si cu voturile in mina, au votat cu EU_ri. Din alea rele. Daca raminea Ancuta pres. erau BIO. Uuuufffff! Grea mai e viata la Ferma Derivatelor !

    Ca de obicei acest pamflet este o derivata. Orice legatura a personajelor cu realitatea este pur intimplatoare.Si asta ne ocupa tot timpul! Si nu,nu sunt SIMA. Am si eu demnitatea mea.... 

    1. NUesti sima ,nu esti simionescu ,nu esti nici tata lor ,esti un ''bla,bla,bla''otravit si invidios -un avocatas de paie care crede ca stie ce e pamfletul -sa-ti stea in gat ,ca tot nu-l poti umbri pe Ancuta...ham...ham!JJJ-vra

      cred ca mai bine s-ar spovedi doar la preasfintitii frati ai dansului, stimabilii domni preoti, kiar nu vrem sa mai aflam detalii din trecut, sa-si vada de banii incasati din vanzarea actiunilor, si sa lase sibex-ul sa se organizeze si functioneze dupa decizia actualillor actionari. Am si eu o curiozitate ce e cu padurea din Focsani?? am tot vazaut ca e evocata..

       

      Acolo este CUPOLA, faimoasa organizatie secreta care da trendul lumii financiare. Va dau elemente ajutatoare ...()pure, ()sac, ()armache.....Si in timpul liber alearga dupa FP-iste.Cuponarii au disparut din cauza poluariii.

      Ai dreptate . Sunt mama lor. Si daca faci ham, ham, pot sa iti pun o vorba buna sa te primeasca la Ferma derivatelor :))

    Acest domn Ancuta ce doreste de fapt? O statuie l-ar multumi? Vrea bani? Vrea ca sibex-ul sa fie al sau pe viata? Pe viata cui? vrea sa monopolizeze paginile ziarului Bursa? de ce nu scrie o carte mai bine ???

    Deci Sibex nu a fost pe profit operational, nu au dat salariati afara ca apoi sa cumpere aparatura IT, sa se plimbe la Londra, sa faca mese peste mese, chipurile sa zugraveasca peste niste vechituri si sa reduca salariile bvb-istilor. Cum sa-ti cumperi tot felul de cadouri, ,lfie CNVM, fie nu tiu care print si tu la proprii tai salariati le reducii salariile. Dasr cine esti mai broker farfa nici o siocietate adusa. ia exemplu de la Ancuta, pentru ca ai de la cine

    1. Chiar daca e furios si scrie in graba ,coment .13 stie sit. de la Buc. si afacerile lor ''prea-curate''-le-a trait pe viu?La noi ,cu cat esti mai bun cu atat mai muscat .Angajatii burs.-sibiu si-au scric si cartea si istoria -sa o publice si la nivel national!;eu am inteles esenta :Ancuta a vrut sa plece ,a vazut apoi efectele provocate de sacalii de mai sus ,si avrut sa demonstr. ca ce s-a creat cu atata sacrificiu nu treb. sa ramana pe mana ''fomistilor ''!!

      In curand va fi lansata o carte despre istoria bvb si cum este sa lucrezi in aceasta institutie. cu siguranta va fi un succes, iar povestile adevarate din interior vor fi savurate. si asa se va afla ce se intampla in realitate in bursa si cat se aloca de conducere pentru afaceri . cat timp ?

    Dom, Teo ai condei dom-le. Make de-aia te publica. Si inca de ceva: ca sa nu se stinga focu'.. ca de se stinge, o sa mai scrie doar cand Sibex va fi pe butuci....Ce-i drept nu o sa treaca mult pana cand cuplul comic o va ingropa....Ca si clientii astia de futures s-or satura sa fie piele pe toba unuia dintre cei doi S. Ala mai mic si mai faSnet. Toba, in sensul de bataie, nu de toba cum mustar dom S - celalalt. Las-o 'ncolo. Aici vb serios.

    Lasand pamfletu' la o parte, Ancuta are dreptatea lui...El, fiind veterinar, stie ca animalele salbatice se satura greu. Si nici cash-ul ala pe care cica ar sta Sibex nu va tine la nesfarsit...  

    Si atinci, oblonu si alta vanatoare... 

    Dormiti linistiti. 

    1. Make il publica pentru ca Ancuta ofera partea necomestibila din panem et circenses. Oricum ne-am fi asteptat de la un veterinar sa fie priceput la cai, elefanti, lei, euro si alte de-alea.

      Daca itzi pui itrebari,deci te miri ,ai doua variante:oriesti prost si te miri degeaba ,ca tot nu vei gasi rasrunsul,ori esti destept,cauti raspuns,incerci sa intelegisi poate reusesti -uniiau facut-o deja si au vazut ce inseamna daruirea adevarata si inzestrarea nativa ;dar ,din pacate,faci parte din prima categorie !Asa sa ramai (sa te ajute D!)!

      D-le avocatzas,ai facut un ''pospai''de scoala,cel putin la latina (ori scrii din auzite!); ''paine si circ ''se scrie -si se pronunta-''panem et circensis''-sis!,asa ca matale n-ai facut nici sc.element. ca lumea ,pe cand Ancuta ,autodidact, a invatzat ''de i-au sarit capacele''!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb