Cum reduci riscurile când investeşti în monede digitale


Piaţa de Capital / 13 mai 2022

* Articol susţinut de XTB

* Articol susţinut de XTB

"Regele criptomonedelor", Bitcoin, este urmărit de analiştii financiari şi investitorii din întreaga lume, iar tranzacţionarea monedelor digitale a atras acum chiar şi interesul unor instituţii financiare importante precum Goldman Sachs şi JP Morgan, dar şi pe al giganţilor tehnologici Intel şi Nvidia, conform unui comunicat remis redacţiei.

Potrivit sursei citate, nu e de mirare că tehnologia blockchain a devenit parte a "revoluţiei financiare" globale în ultimii ani, datorită soluţiilor inovatoare, dar şi datorită creşterilor speculative care "le fac cu ochiul" atât investitorilor individuali, cât şi investitorilor instituţionali.

Vom prezenta în cadrul acestui articol două dintre soluţiile cel mai des folosite de investitorii începători şi profesionişti din perspectiva reducerii riscurilor: investiţiile pe bursele de criptomonede şi investiţiile în contracte pentru diferenţă (CFD-uri) cu suport pe monede virtuale.

1.Tranzacţionarea monedelor digitale pe burse

Principala formă de investiţie este cumpărarea monedelor digitale direct de pe bursele de criptomonede.

Efectuând o tranzacţie de cumpărare pe o bursă, devii proprietarul unei anumite criptomonede, iar activele achiziţionate sunt depozitate în portofelul tău virtual.

Aceste burse oferă o gamă foarte largă de monede digitale. Un investitor poate obţine acces la sute de monede digitale într-un singur loc.

Pe de altă parte, bursele de criptomonede nu sunt supravegheate, din punct de vedere al securităţii banilor, de instituţii de reglementare independente.

În plus, spre deosebire de instituţiile financiare supravegheate (cum sunt băncile sau brokerii), bursele de criptomonede nu sunt membre ale fondurilor de garantare existente în fiecare ţară şi care ar asigura recuperarea totală sau parţială a fondurilor sau activelor investitorilor în cazul unui potenţial colaps.

În România, spre exemplu, statul român garantează recuperarea eventualelor pierderi în caz de faliment al unei bănci până la maxim 100.000 de Euro la o singură bancă, subliniază sursa citată.

Pe de altă parte, multe burse încă nu permit retrageri ale echivalentului fondurilor colectate în monedă fiat (adică RON, EUR, USD sau altă monedă clasică), oferind doar posibilitatea de a transfera criptomonedele deţinute într-un alt portofel virtual.

În plus, bursele nu sunt întotdeauna un loc sigur pentru a păstra monedele digitale. Multe burse au căzut deja victime atacurilor de hacking sau, pur şi simplu, au dispărut de pe piaţă împreună cu toate activele investitorilor.

Un exemplu deja celebru este atacul cibernetic din 2014 asupra MtGox, cea mai mare bursă de la momentul respectiv, când investitorii au pierdut peste 850.000 de bitcoin, în valoare, atunci, de aproape 500 de milioane de dolari.

Concluzii: Care sunt top 3 provocări ale tranzacţionării monedelor digitale pe burse:

Lipsa unei instituţii externe de supraveghere.

Lipsa reglementării şi a opţiunilor de garantare a recuperării monedelor digitale în cazul colapsului bursei.

Probleme cu depunerile şi retragerile.

2.Tranzacţionarea CFD-urilor cu activ suport pe criptomonede

O alternativă mai sigură şi mai flexibilă faţă de bursele de criptomonede este tranzacţionarea de CFD-uri cu activ suport pe criptomonede, prin intermediul unui broker de piaţă de capital reglementat, subliniază sursa citată.

Atunci când cumperi un CFD cu activ suport pe o criptomonedă, nu deţii instrumentul de bază (criptomoneda), ci doar tranzacţionezi "preţul" acesteia, mizând pe creşterea sau scăderea cotaţiei în viitor.

Unul dintre avantajele tranzacţionării cu CFD-uri, pe care tranzacţionarea clasică nu îl oferă, este posibilitatea de a "vinde în lipsă" (short-selling). Practic, dacă preţurile încep să scadă, poţi vinde în prezent ceva ce nu ai, pentru a răscumpăra ulterior la un preţ mai avantajos. Aceasta înseamnă că, prin intermediul CFD-urilor, poţi câştiga bani nu numai de pe urma creşterilor de preţ, ci şi de pe urma scăderilor, ceea ce în tranzacţionarea clasică, direct pe bursele de criptomonede, nu este posibil.

Tot cu ajutorul facilităţii de vânzare în lipsă te poţi proteja de fluctuaţiile nedorite, "îngheţând" temporar rezultatul unei tranzacţii până când trece perioada critică. Dacă, de exemplu, ai cumpărat criptomonede şi preţurile încep să scadă, poţi deschide o poziţie de vânzare în lipsă (short-selling) de criptomonede pe suport CFD de volum egal, ajungând astfel să deţii simultan atât o poziţie de cumpărare, cât şi o poziţie de vânzare pentru aceeaşi acţiune, îngheţând rezultatul acesteia.

Indiferent în ce direcţie se va mişca preţul, cât pierzi pe una câştigi pe cealaltă şi invers.

Practic, fluctuaţiile pieţei nu mai afectează rezultatul portofoliului tău pe perioada în care cele două poziţii opuse sunt deschise simultan. Când trece perioada de fluctuaţii poţi închide una dintre poziţii, "dezgheţând" astfel rezultatul şi lăsând tranzacţia cealaltă să îşi continue liber evoluţia. Această strategie de investiţii se numeşte Hedging.

Atenţie, doar instrumentele financiare derivate (ex: CFD) permit operaţiuni de Short Selling!

Alte două mecanisme de protecţie împotriva fluctuaţiilor de preţ sunt aşa-numitele ordine de protecţie - Take Profit şi Stop Loss, care permit minimizarea riscului.

Take Profit este o setare care practic dă platformei de tranzacţionare instrucţiunea să închidă automat o poziţie deschisă, în momentul în care preţul atinge un anumit nivel, marcând astfel profitul automat, chiar dacă investitorul nu este în faţa platformei să închidă poziţia manual.

Stop Loss, pe de altă parte, este setarea care autorizează platforma de tranzacţionare să închidă automat poziţia când a atins un nivel maxim de pierdere, stabilit în prealabil de către investitor. Odată ce preţul atinge nivelul specificat în ordin, tranzacţia va fi închisă imediat, chiar dacă investitorul nu foloseşte platforma de tranzacţionare în acel moment.

Dacă vrem să beneficiem de astfel de mecanisme de protecţie, este bine să alegem un broker care oferă atât instrumente cu deţinere (ex. acţiuni), cât şi instrumente derivate (cum sunt CFD-urile).

O altă trăsătură caracteristică a CFD-urilor este efectul de levier, care permite tranzacţionarea aceloraşi volume utilizând doar o fracţiune din capitalul necesar în investiţiile tradiţionale şi nu întreaga sumă, subliniază sursa citată.

Spre exemplu, puţini români îşi pot permite să cumpere 1 Bitcoin, dar printr-un broker pot investi în Bitcoin pe suport de CFD doar cu o fracţiune din suma necesară în mod normal..

La XTB, efectul de levier pentru CFD-uri cu suport activ pe criptomonede este de 1:2, ceea ce înseamnă că este nevoie doar de 50% din valoarea tranzacţiei pentru a plasa un ordin.

Tranzacţionarea cu efect de levier, practic, amplifică profiturile, însă amplifică şi riscurile în mod proporţional.

Un alt aspect cheie este accesul facil la lichidităţi în contul de tranzacţionare, adică posibilitatea de a depune şi retrage fonduri uşor şi rapid.

Spre exemplu, brokerul XTB are mai multe metode de depunere, inclusiv depuneri prin cardul bancar.

În orice moment, îţi poţi retrage banii, iar aceştia vor ajunge în siguranţă, direct în contul tău bancar.

Fondurile clienţilor XTB sunt păstrate în conturi segregate în cadrul ING Bank România, separat de fondurile companiei XTB România, şi al căror proprietari sunt recunoscuţi a fi clienţii şi nu XTB, în conformitate cu obligaţiile în calitate de Instituţie Financiară autorizată de KNF şi înscrisă în registrul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) România. Aceasta este o măsură de protecţie astfel încât, dacă instituţia financiară dă faliment, fondurile clienţilor sunt recunoscute separat ca aparţinând clienţilor şi nu instituţiei şi nu sunt afectate.

În plus, XTB este membră a Fondului de Compensare a Investitorilor gestionat de KDPW - Depozitarul Naţional al Valorilor Mobiliare din Polonia.

Aşadar, colaborarea cu un broker de pieţe de capital ce permite realizarea unui bun management al riscului poate face diferenţa dintre succes şi eşec în investiţii.

Concluzii: Care sunt top 3 avantaje ale tranzacţionării CFD-urilor cu activ suport pe criptomonede:

Siguranţa investiţiilor datorită supravegherii de către instituţiile financiare de reglementare.

Supusă fondurilor de garantare.

Depuneri şi retrageri rapide.

Avertisment cu privire la riscuri:

Orice opinii, cercetări, analize, preţuri sau alte informaţii oferite cu titlul de comentarii generale de piaţă nu reprezintă sfaturi de investiţii. XTB nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii. Vă aducem la cunoştinţă că informaţiile sau cercetările bazate pe date istorice nu garantează viitoare performanţe sau rezultate. 79% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacţionează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luaţi în considerare dacă vă puteţi permite să vă asumaţi riscul ridicat de a vă pierde banii, se mai arată în comunicat.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb