Cum se spune Europa, în engleză... după Brexit?

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 5 februarie 2020

Cornel Codiţă

Hotărît să îmi organizez viaţa personală în concordanţă cu marile evenimente ale lumii, am dat fuga în mica mea bibliotecă să văd ce cărţi în engleză mai am. Am hotărît să le exilez într-un corp special, separat, undeva în margine, nu cumva să contamineze restul populaţiei eurofile. Mîine poimîine, ferit-a sfântul! mă trezesc că trebuie să arunc pe fereastră şi cărţile în spaniolă, portugheză sau franceză. Din cîte îmi aduc aminte, în polonă, cehă şi maghiară nu am nici una, aşa că pericolul e ţinut, cumva, sub control. Mărturisesc slăbiciunea... am avut o strîngere de inimă, cînd am pus mîna să mut de la locul lor cele cîteva exemplare Shakespeare dar, regula e regulă, brexitul e brexit şi, oricît l-aş iubi pe "Maestru", realitatea e realitate, iar cine nu este în acord cu ea, calcă rău, se pune în contră cu "sensul lumii". Iar, eu nu pot să îmi asum riscul acesta! Nu am mijloace nici să-i combat consecinţele, nici să i le atenuez, nici să suport costurile. Copleşit brusc de un val de ironie post-modernă, în timp ce făceam operaţiunea cu pricina, mă întrebam în gînd, (n-am avut curaj cu voce tare!), dacă, după brexit, Uniunea Europeană va menţine engleza între limbile ei oficiale de comunicare sau va impune soluţia "multilingvistică", oficială şi ea, după care, fiecare vorbeşte în limba maternă, iar o armată de traducători oferă la cască variante ale textului, mai mult sau mai puţin aproximative, în limbile tuturor celor care se află în lista de membri ai Uniunii. Problema, cu soluţia aceasta, este că fără a trece traducerea printr-o limbă "trunchi", care era engleza, corpul de translatori ai UE va trebui să crească de la cîteva mii, astăzi, la cîteva zeci de mii. Mă rog, dacă nu se hotărăsc să adopte o altă limbă trunchi, franceza, spaniola sau germana, ceea ce aduce însă alte complicaţii, la fel de spinoase politic şi bugetar. Mă reculeg şi mă liniştesc singur. Asta să fie cea mai mare problemă a Uniunii Europene, după brexit! Las la o parte că au oricînd la îndemînă experienţa unui unic şi de nepreţuit ex "Comisar pentru multilingvism", nu departe... aici în România!

A doua operaţiune a fost să iau la mînă tot ceea ce am scris în ultimii "cinci ani" despre brexit şi să pun la index ceea ce astăzi a devenit alături cu drumul.

Evenimentul oricît părea de improbabil, pînă la urmă, s-a produs... totuşi! Pentru că redacţia, sunt sigur, nu va accepta să le scoată, ori să le şteargă, pur şi simplu din istoricul gazetei, m-aş putea mulţumi cu gîndul că lista indexată va purta în capul ei o menţiune specială care să anunţe cititorului din viitorime faptul că, post-brexit, autorul nu îşi mai asumă ereziile debitate pe parcursul procesului, în ciuda faptului că "de partea sa" s-au aflat nume mari ale politicii britanice şi europene, prim-miniştri, lorzi, profesori, autori de cursuri, manuale şi cărţi importante în "ştiinţa" despre Uniunea Europeană care, asemenea lui, au susţinut cu o baterie largă de argumente faptul că "exitul" este o opţiune care se îndepărtează suficient de mult de "optimum raţional" încît şansele de realizare practică sunt infime, mici, neglijabile sau mai mici decît cele ale rămînerii în UE. Mă rog, aici mă pot consola cu faptul că, post mortem, nici Newton nu a fost dat afară din Societatea Regală de Ştiinţe Naturale, deşi a mărturisit el însuşi (şi s-a dovedit ulterior!), că teoria lui despre gravitaţie este, de fapt, "o fantasmagorie". Una însoţită, este drept, de o formulă matematică cît se poate de precisă care, în anumite condiţii de timp, spaţiu şi masă, funcţionează. Doar Bunul Dumnezeu ştie, deocamdată, de ce! Prin urmare, este încă folosită în anumite calcule şi aplicaţii de astronomie.

În sfîrşit, mîncat de morbul predicţiilor şi al jocurilor de noroc, cum sunt, cel de al treilea lucru de care m-am apucat a fost să deschid o casă de pariuri pe un singur eveniment: reîntoarcerea Marii Britanii în UE. Reacţiile nu sunt, deocamdată, încurajatoare, oricît de mare a fost cota oferită pe unu, doi, cinci sau zece ani. Nimeni nu a vrut să parieze pe un asemenea eveniment. Nu descurajez, întemeiat pe un raţionament simplu, dar solid. În orizontul de previziune de pînă la un deceniu, primul prag de trecut pentru precipitarea tuturor consecinţelor brexitului este răspunsul la întrebarea dacă Marea Britanie va mai exista sau nu, ca stat. Dacă Edinburgh forţează ruptura de Londra, pentru a se reîntoarce în UE, s-ar putea să avem rezolvată problema cu limba engleză, la Bruxelles, de la sine! Pentru asta, mă gîndesc să întemeiez o altă casă de pariuri, dar nu e cazul să vă îmbulziţi, cotele vor fi mult mai echilibrate iar marjele de cîştig, întotdeauna, mai mult de partea casei! Aşa e regula, n-am inventat-o eu! Cel de al doilea argument este că, pentru societatea britanică, consecinţele brexitului vor începe să producă modificări şi costuri/beneficii sociale structurale abia dincolo de orizontul primului deceniu. Nimeni nu ştie, nu poate spune acum cu ceva siguranţă, cum va arăta balanţa aceasta peste un deceniu. Iar necunoscutele ţin nu doar şi nici măcar în primul rînd de economia, politica şi societatea britanică, ci de ceea ce se va întîmpla cu economia, politica şi societatea lumii globale în care, chiar dacă nu ne place tuturor în aceeaşi măsură (unora deloc!) vom trăi, totuşi, şi peste un deceniu. Mă rog, cei care au orizontul speranţei de viaţă în marja de eroare stabilită pentru eşantionul fiecărei generaţii. Sau altfel spus, fiecăruia, cum i-a fost scris!

Opinia Cititorului ( 48 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. Stimate domnule Codita, nu inteleg cum faci, dar nici macar atunci cind realitatea imi valideaza opinia, (contrara celei formulate de tine), nu reusesc sa-mi traiesc satisfactia, ci pare ca tot tu ai dreptate.

    Citindu-ti articolul de azi, imi trece prin minte ca acum trei ani si jumatate, (dupa Referendumul britanic), cind ne-ai spuns in Redactie ca, totusi, nu va avea loc nici un Brexit, de fapt ai avut argumente mai bune decit noi, cei care, naivi, am crezut ca decizia Referendumului... 

    1. frumos domnule, stergi comentarii

      Nu, nu erau comentarii.

      Rugati autorul sa va explice intr-un alt articol despre ce e vorba daca eu nu reusesc sa o fac intr-un comentariu...apocrif. De obicei eu o fac folosind creioane colorate, prin scheme... Care sa fie forta tare, adica forta gravitationala care tine la un loc un bloc comunitar asa cum nucleul atomului tine impreuna protonul si neutronul si corpurile nu leviteaza pe Terra?

      Am avut un vis vineri spre sambata seara referitor la gravitatie, propulsie... 

      Acest comentariu nu numai că este pe langa articol dar este si pe langa realitate.Fiind in domeniu am inteles despre ce este vorba.

      Marea Britanie sufleteste nu a parasit matricea europeana. Daca la nivel subtil nu a parasit Egregorul Europei atunci va reveni si la nivel fizic, material in UE. Acesta este sensul lumii! Tind să cred că matricile sufletelor sunt stocate într-un loc asemănător cumva bibliotecii lui Borges, în care scara în spirală reprezintă un ADN universal. Marea Britanie , prin sufletul ei nu a parasit matricea UE parte a sistemului nervos al Terrei...

      De parca detineti monopolul cunoasterii realitatii! Totul e legat in natura astfel incat nimic nu poate ramane pe langa... doar in mintile fragmentate. Realiatea e interconectata doar mintea o separa din comoditate. Sensul lumii este conectarea cu sursa si nu razboi inpotriva sensului lumii! Brexit face parte din acest razboi!...

      Impotriva

      E vorba despre fragmentarea chiar din fizica clasica si cea cuantica, ma refer la reconcilierea teoriei relativitatii cu teoria cuantica prin considerarea fortei tari tot forta gravitationala. Ca sa poti avea pretentia ca ai habar ce e realitatea ar trebui sa pui de acord teoriile fizicii macar daca nu poti crea o teorie a totului cuprinzatoare.Creem granite in viata sociala la fel cum creem in realitate si gandire. Razboi Total impotriva sensului lumii!

      Multumesc autorului pentru aluzia culturala, ma va inspira Borjes...

      Nu cred că asta a fost intenția autorului dar ți-a declanșat delirul sistematizat .

      Nu te cred...nu ai stofa si nici argumente. Sa iti ceri demonstratie ar fi prea mult.

      "Borjes"...proasta mai esti Salomeeo.

      Si nesimtita! 

      Cei mai avansaţi sunt cei care studiază gravitaţia cuantică. De ce zic asta? Pentru că legile pe care le vom afla despre gravitaţia cuantică sunt cele care vor defini ţesătura spaţiului microscopic, cele care vor rescrie cauzalitatea şi cele care vor redefini identitatea. Gândiţi-vă, cum am putea fi noi „ceva” dacă nu ne-am fi păstrat identitatea de la o zi la alta? Iar de asta este responsabilă,...

      Cercetători ca Markus Aspelmeyer propun aparate din ce în ce mai fezabile, iar teoreticieni ca Sabine Hossenfelde caută să vadă cum vom interpreta rezultatele. În zgomotul societăţii, efortul lor pune bazele unei lumi care, peste mii de ani, va arăta mult diferit faţă de cea de azi. Iar asta nu neapărat pentru că tehnologia va fi alta, ci pentru că înţelegerea mecanismelor ascunse ale cosmosului va...

      O echipă de cercetători a descoperit o potențială legătură între relativitatea generală și mecanica cuantică, cele două teorii de bază din fizica modernă, care i-ar putea determina pe fizicieni să regândească natura spațiului și a timpului.

      Teoria relativității generale a lui Albert Einstein descrie gravitaţia ca o proprietate geometrică a spațiului și a... 

      Unui om aflat in delir nu-i poti demonstra nimic.Mintea lui pluteste-n sfere-nalte.

      Gravitaţie pe un spaţiu-timp fractal ridică restricţia asupra timpului în sensul că de această

      dată atât coordonatele spaţiale cât şi coordonata temporală sunt funcţii fractale. Într-un asemenea, context se construieşte mai întâi un nou model de mecanică nediferenţiabilă care într-un caz particular se reduce la relativitatea restrânsă. Apoi,... 

      Nu esti in stare mata...fa-o daca poti!

      Borjes e genial...ca si Eminescu, trasmuta termenii fizicii cuantice in metafore cu forta mai mare de sugestie decat limbajul stiintific.

      Scuze Borges...nu Borjes

      Am spus ca e imposibil.Mai intai trebuie sa te tratezi.

      Cu totii trebuie sa ne vindecam de ignoranta, inclusiv tu.. Nu putem intelege ce este gravitatia pana cand nu recunostem existenta eterului. In cabalah se cunoaste acest lucru dar nu vor sa dea si in exterior cunoasterea secreta. Exista multi ca tine care nu vor putea intelege. Stiinta ar face progrese imense daca ar crede in existenta eterului.

      Totul se creeaza manipuland gravitatia si antigravitatia. Piramidele au fost construite nuland gravitatia, folosind asadar antigravitatia. Scopul... 

      Nu e moral sa interferezi in conexiunea mea eterica cu autorul?

      Tratarea nu vindeca...esti prizoniera gandirii retrograde din medicina moderna, Te tratezi dar nu te vindeci deoarece tratezi simptomul si nu cauza bolii. Medicina trebuie sa aiba abordare integrata pentru a putea vindeca. Orice boala isis are originea in dimensiunea subtila,adica in suflet sau spirit.Nu exista decat autovindecare in stare Delta in stare de meditatie, de relaxare. La fel e nevoie de vindecarea sufletului, spiirtului unei societati, comunitati. Boala actuala e fragmentarea....

      sir Roger Penrose, autor a câtorva cărţi extrem de interesante, care susţine că esenţa sufletului şi a conştiinţei se situează în interiorul unor structuri numite microtubuli în celulele din creier.

      Conştiinţa, conform celor doi, este rezultatul unor efecte de natură cuantică gravitaţională asupra acestor microtubuli. Această ipoteză este extrem de... 

    a măturat 5% de pe burse cu povestea Chinei?

    Logic capitala dă limba oficială-n provincie, deci franceza trebuia să fie și până mai ieri?

    1. Posibil ca spaniola sa inlocuiasca engleza din trioul germana, franceza, engleza. Limba diplomatiei a ramas franceza, inclusiv la CJUE.

      Toate documentele sunt publicate in toate limbile oficiale ale UE , in numar de 23 dar limbile de lucru sunt doar 3.

    Raspunsul intrebarii din titlu este: "Mein Kampf"

    1. Trebuie sa argumentezi!

    Nu stiu la ce ajuta filozofia voastra insa eu daca as fi in locul britanicilor as incerca inainte de toate sa destabilizez UE si as incepe cu Germania.Divide et impera.Mai degraba trebuie sa ne gandim la viitorul UE decat sa plangem la mormant strain.

    1. Conectare la matricea cosmica!

      Să inteleg prin asta ca daca Marea Britanie se va conecta la matricea cosmica va reveni rapid in UE?Dar de ce neapărat UE?De ce nu China ,SUA,Rusia,etc.Si aștia sunt oameni.Au cumva ADN monocatenar?

      Da dragul meu, uniunea e cuvantul magic... dar nu oricum ci bazata pe iubire!Acesta este sensul lumii, sa se uneasca dupa modelul UE. Exista multe zone de liber schimb, dupa modelul UE, considerata cea mai atractiva zona, prin modelul de integrare economica. Ar trebui sa existe mai multa coeziune economica, sociala si teritoriala la nivel UE si incet-incet pe Terra. Toate aceste entitati comunitare formate dupa modelul UE se vor uni, acesta este proiectul elitelor planetei, adevaratelor elite.

      Vezi ca stii! De ce ma mai intebi?!

      Sa ne ascultam mereu inima! Ati vazut parlamentarii britanici cum le plangea inima? Democratia poate face rau sensului lumiii, uneori!

    Imi place articolul.. Eu n-asi filozofa asa mult acest eveniment Extrag din articol cateva remarci si anume| Ce se va intampla dupa Brexit {post Brexit} cu Regatul Unit ??? Va profita Edinburgh de eventualele "scaderi" ce se vor intampla in urma acestui eveniment Dar nu numai.....Cum vor actiona cele doua tabere britanice pro si contra Brexit care erau destul de echilibrate ??? (varstnici/tineri).E greu de presupus ca pe termen scurt Marea Britanie poate sa ofere "un bine" pe care...

    1. Cetătenii de rand vor da vina pe"străinii care le-au invadat țara".Nu se întreabă nicicum ce se va întampla cu ei daca ar pleca toți străinii însă vor avea mult timp la dispoziție să studieze toate aceste aspecte.

    Eu sper sa traiesc sa apuc sa vad cum iesim si noi din mizeria asta de UE:

    Vreau sa ne pastram identitatea nationala! 

    Vreau sa sa ne pastram traditiile si credinta ortodoxa! 

    Vreau respingerea imoralitatii sociale care ne este impusa din afara, curvasaria, homosexualitatea! 

    Vreau intarirea familiei traditionale, formata dintr-un barbat si o femeie! 

    Vreau sa nu mai fim piata de desfacere a produselor de proasta calitate, rebuturile lor!

    Vreau mancare adevarata, fara chimicale, fara... 

    1. O persoană cu pseudonimul Hades vrea cam multe de la viață.

      Iti dai seama ca atunci cand amesteci, la imperativ, adevarul cu nebunia si informarea gresita, nu participi la un dialog.

      O Europa umana, nu neoliberala!

      Un lucru e deja realizat- suntem afara din spatiul Shengen Si britanicii erau dar aveau negociat un tratat alternativ Ei intotdeauna au fost altfel vezi adoptarea sistemului metric , mersul pe partea ailalta, ne- renuntarea la Lira, din istorie au ceva anti

      gandindu- ne la legenda Britaniei si a razboaielor cu romanii Au stiut sa

      decodeze Enigma germana cu un stramos al calculatoarelor E de mirare ca au fost si pana acum in UE dar au stiut sa negocieze cum mult de tot poate ne-am... 

    Vânturile puternice nu ţin toată dimineaţa.

    Ploaia torenţială nu ţine toată ziua. 

    De ce este aşa? Cerul şi pământul! 

    Dacă cerul şi pământul nu pot face ca lucrurile să 

    dureze o veşnicie, 

    cum am putea noi? [23]

    1. Tu alegi cum sa fie, totul trecator sau vesnicie. Poti sa fii de partea luminii intunecate, sau a luminii colorate in vesnicie . Nemuritor esti prin esenta subtila divina, sufletul ce face moartea sa renasca in vietile trecatoare! Cauta in intuneric scanteia florii luminii, datatoare de vesnicie, ea e chiar lumina iubirii divine, cea care tine particulele subatomice impreuna, cea care tine planetele si galaxiile impreuna. Fiecare din noi are un siare interior. Daca il lasam sa straluceasca,...

      Daca acorz prin fractali din constiinta suprema atentie si grija cuiva, pentru ceva si mai ales pentru insuti nu vei pieri! Daca unda ta este mai inalta prin personalitate mai mai puternica si frecventa mai ridicata nu poti fi afectat de undele mai joase. Daca ai un proiect in echipa se pot crea interferente distrugatoare daca cineva este gelos. Frecventa ta inalta este protectia ta. Nu da detalii despre ceea ce faci strainilor pentru ca prin intentia lor pot distruge ce cladesti. Trebuie sa...

      . daca acorzi prin fractali....tipare matematice armonice date de dinamica toriodala.

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb