Cum vă place: democraţie fără alegeri sau alegeri fără democraţie?

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 23 octombrie 2020

Cornel Codiţă

Printr-o neaşteptată întorsătură a sorţii suntem obligaţi, ca societate cu pretenţii democratice, să evaluăm şi să reevaluăm rolul alegerilor în funcţionarea mecanismelor de guvernare. Cît s-a furat pînă acum la alegeri, de trei decenii de cînd ne tot chinuim să mimăm democraţia, şi pentru cine, va rămîne probabil o enigmă cu a cărei dezlegare nimeni nu o să se ocupe vreodată din lipsă cronică de chef, de timp sau de bani. Sau... de voie de la poliţie! Asta e, mortul de la groapă nu se mai dezgroapă! Acum însă soluţia "să închidem ochii" pare să nu mai funcţioneze pentru nimeni, nici pentru noi, cei cu votul în mînă, nici pentru cei atît de obişnuiţi şi dornici să ni-l ia din mînă şi apoi să facă cu el ceea ce au ei chef: să-l rescrie, să îl arunce la coş sau să investească în Parlament, folosindu-se de el, personaje grav deficitare, cel puţin din perspectiva culturii lor democratice, nu mai vorbesc despre caracter, cinste, onoare, bunul simţ, gramatica elementară şi şapte ani de acasă. Democraţia în care ne-am scăldat pînă acum este, desigur, în consonanţă cu importanţa pe care am dat-o alegerilor şi distorsiunilor la care au fost constant supuse. Nu doar prin fraudă directă, ci, mai ales, prin legi electorale făcute cu bună ştiinţă pentru a putea măslui voinţa alegătorului sau, dacă preferaţi, pentru a impune autoritar voinţa trepăduşilor sforari ori a micilor fuhreri de partid care ne populează viaţa politică. Cultura autoritaristă a partidelor noastre ar fi un bun subiect de analiză, dacă cineva ar fi interesat să facă un tablou onest al mlaştinii în care am parcat politica din România, cu pretenţia că ar fi democraţie din soiuri altoite. Două circumstanţe ne-au pus în faţă cu această neplăcută situaţie, aceea de a ne uita în oglindă şi a nu mai putea întoarce nepăsător capul, ca să scăpăm de răspunsul ei atît de neplăcut, incomod şi acuzator.

La ultimele alegeri, locale, din viteză şi nebăgare de seamă s-a ridicat vălul, mai mult decît trebuie şi decît era obiceiul pînă acum, de pe maşinăria administrativă care ar trebui să asigure procedura legală şi democratică a votării, respectiv faptul că ceea ce a pus omul în urne este totuna cu ceea ce ajunge autoritatea electorală să declare ca rezultat final al alegerilor. Faptul că alegerile locale încă nu au putut fi "închise", iar justiţia a fost obligată să scotocească prin măruntaiele procesului electoral ne-a aruncat în cea mai importantă criză de credibilitate, de la primele alegeri libere, după decembrie 1989 şi pînă astăzi. Ceea ce justiţia este acum obligată să scoată la lumină este dovada, dincolo de orice îndoială raţională, că legalitatea, corectitudinea şi acurateţea rezultatelor alegerilor din România sunt în cel mai bun caz rezultatul purei întîmplări. În nici un caz al respectării unor protocoale şi al unor algoritmi fără fisură, respectaţi cu stricteţe de întreg personalul care asigură procesul electoral. Faptul că avem primari declaraţi cîştigători, dar care nu pot să preia funcţiile, nu la Răscăieţii din Vale, ci aci, în Bucureşti, capitala mult iubită şi încă şi mai mult poluată a României, este un fapt, nu doar fără precedent, ci care obligă la o reconsiderare din temelii a procesului de organizare şi monitorizare a alegerilor, pînă la actul final al declarării oficiale a cîştigătorilor. Aşa cum arată acum lucrurile, nu alegătorii, ci justiţia este cea care va decide soarta primarului general şi a celui de la sectorul I. Şi, nu e bine? Nu, pentru că între cele două lumi, cea a politicii, alegerilor şi cea a justiţiei este o diferenţă radicală. Prima funcţionează pe baza impulsului direct, nemijlocit, primar, al votului pus în urnă, care trebuie să producă consecinţe directe, nemijlocite, în timp ce a doua funcţionează pe baza unei realităţi derivate, aceea reconstituită în instanţă pe baza dovezilor care pot şi sunt furnizate legal în cursul procesului. Tema aceasta a justiţiei pusă să intervină şi să "corecteze" deficienţele mecanismelor slabe ale unei democraţii şchioape este centrală pentru starea democraţiei din România. Pînă acum, justiţia a fost implicată, din ce în ce mai adînc şi fără prea multe menajamente, în "selecţia" candidaţilor principali şi a liderilor politici, încercînd să compenseze ceea ce partidele din România nu vor să facă pentru a avea "o politică cu mîinile curate". Acum, justiţia mai face un pas în protezarea politicii de la noi, implicată mult dincolo de aria normală a corectării unor mici defecţiuni, în stabilirea rezultatelor alegerilor. Acest fapt, împreună cu toate distorsiunile introduse de legi şi proceduri ne apropie tot mai mult de o democraţie cu alegeri, dar fără prea multă democraţie.

Partea încă şi mai îngrijorătoare a poveştii este că, la trei decenii de la ieşirea din subteranele totalitarismului, suntem din nou obligaţi să contemplăm şi cealaltă posibilitate, a unei democraţii fără alegeri. Mă rog, la limită. Amînarea alegerilor dincolo de limita stabilită constituţional a mandatului este însă o posibilitate care obligă la tratarea cît se poate de serioasă a problemei democraţiei şi condiţiilor ei fundamentale. Limitarea prin Constituţie şi legi specifice a duratei mandatului parlamentar, de deţinere a puterii, este una dintre condiţiile sine qua non ale oricărui regim democratic. Fără această ghilotină, democraţia alunecă repede şi inevitabil spre regimuri anti-democratice, preocupate în esenţă de reproducerea condiţiilor de putere şi nicidecum de reprezentarea voinţei cetăţenilor-alegători. La noi în România această ghilotină este de fapt şi singura garanţie a regimului democratic pe care politicienii au uitat să o extirpe din Constituţie şi legile de organizare a instituţiilor de guvernare. Pentru noi este ultima şi singura redută care ne mai separă de recăderea în regimuri politice non-democratice. Separaţia puterilor este orice, mai puţin separaţie. Controlul reciproc al puterilor este spre zero. Răspunderea politică şi chiar legală pentru actele de guvernare este pe sponci şi anume doar pentru căţei, nu pentru dulăi. Cît despre vot, el a ajuns foarte aproape de starea de "ornament" colorat după bunul plac al celor ce ţin în mînă maşinăria de organizare, supraveghere şi acreditare a rezultatelor finale ale alegerilor.

Din păcate, aceasta este dilema prin lentila căreia suntem obligaţi să privim spre alegerile următoare. Dacă mai avem resurse sociale pentru a o depăşi vreodată, iată întrebarea care echivalează cu dacă mai suntem în stare şi doritori să avem totuşi o democraţie funcţională în România sau ne vom acomoda repede cu regimurile "iliberale" de diferite culori şi calibre care îşi fac încălzirea în marginea maidanului democraţiei. Desigur, nu doar în România.

Opinia Cititorului ( 30 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. Doritori sintem, domnule Codita, in stare mai puțin; ce păcat că nu veniti si cu idei/propuneri despre modalitatea in care, noi votanții, am mai avea pe lângă dreptul de a pune ștampila pe cine credem că ar merita (unii, pe cine li se sugerează) și posibilitatea, în concret, de a le cere socoteală și a-i pedepsi.

    1. Ar fi simplu sa le ceri socoteala daca s-ar prevedea prin lege (ce gluma!) posibilitatea revocarii pt orice functie aleasa, prin referendum, cu votul pentru al majoritatii celor prezenti si care sa fie mai mare decat cel al celor ce au votat penru la alegeri.

    Parlament construit în Epoca de Aur iar 30 de ani de democrație nu a fost în stare să construiască o clădire pentru 300 de parlamentari (600 în cazul de față)?

    Parlament comunist putem să-l numim?

    Dr. în matematică care vrea scaunul de primar deși nu a fost votat de 50%+1 vot înseamnă că democrația e legată în coada unui câine sau primarul o să își dea... 

    Te eclipseaza Salomeea, ai grija, cat de curand editorialul va fi citit, nu pentru ce scrii dumneata, ci pentru parerile personale ale acestei doamne. Daca asta este scopul editorialului de a promova literatura de alta factura, felicitari ziarului!

    1. Salomeea intrece in nesimtire orice am intilnit in viata.

      Uniți în cuget (și muget) și-n smintiri!.

      Eminescu si Tesla erau denigrati de prostime drept smintiti. Pentru cei doi oameni de geniu am scris acest poem triplu premiat la nivel national si mondial pentru creatie dar si pentru interpretare... Eminescu a intuit Teoria Totului. Aplicand aceasta teorie putem gasi solutii societale altfel ne facem ca le cautam.

      Poemul Vindecării Umanităţii 

      Călătorie iniţiatică spre Pacea sufletului cu Atman Eminescu 

      Festivalul de Interpretare și... 

      Te inseli. nu e competitie e complementaritate intre noi si chiar sincronie data de comunicarea la nivel spiritual.

      Ne-ai ridicat la grad de geniu..din prostie!

      Faceți niște demersuri ceva, dați sfoară'n țară poate stie cineva, să apelăm la un recuperator particular de persoane răpite....! SALOMEEA nu a apărut, și noi, o mulțime de admiratori suntem îngrijorați. Înțelepciunea, comentariile și poeziile ei, unde oare...? Dvs. cei trei de mai sus,

      'coborâți jos' și haidem s-o căutăm, că văd... 

      SALOMEEA a apărut ! !! La 21:20, cu 15 minute (sfertul academic răsucit) înainte de alarma mea de la 21:35 .

      Slavă Domnului și să îl cinstim pe Dimitrie cel Nou. Acum liniște pe site ca avem treabă... vine șuvoiul cu poezii și poeme eterice, o desfătare spirituală destinată doar zeilor. ( dar voi cei trei de mai sus.. păcătoșilor!).

      Nu ai inteles nimic. Scopul e comun al meu si al autorului sa gasim acel model societal care sa nu mai creeze deseuri sociale. Poemele asta ascund, incripteaza, Teoria totalitatii cautata indelung de fizicieni aspiranti la premiul Nobel in fizica.E o vorba multi vad, putini cunosc.

      La multi ani sfinte Dumitre. Ar fi trebuit s ate sun ca sa te felciit, asa cum procedam candva....imi cer iertare!

      Acum vin de acasa! Bine ca mi-ai dat indicii! Merci 

      Sunt general, nu soldat sfinte Dumitre!

      Lui Bogdan Chirieac și "fratelui său de cruce" roșie-ciumată, Șerban Nicolae ex.senatorul ( ce seamănă ăștia domnule parcă sunt frați gemeni!) o să le-o pună Cristoiu.... întrebarea cea mai grea : "" Să acceptăm trocul, dacă sună telefonul de la Berlin că ne vor da 30.000 de ouă de găină nemțească , de-a lor, contra găinii "mele"...

      Eram pe zoom cu prieteni din lumea intreaga. Traduceam pentru ei. De catei are cine sa aiba grija, slava domnului!

      Pentru sfantul Dumitru, in amintirea prieteniei noastre frumoase! La multi ani!

      Chiar despre asta discutam pe zoom cum sa creem o natiune, o planeta! Plasma este doar un instrument pentru a atinge pacea cea Mare pe Terra. 

      Din marele Abis spre voi 

      drepturi exclusive Salomeea Romanescu 

      Brahman 

      - Din marele Abis sub noi 

      Zbor în divina-mi grație 

      Soarele țel spre voi 

      Dincolo de imaginație. 

        

      Zbor-dorul Luceafărului 

      Doar cu lumina-l scoți

      El cheia... 

      Eu prefer pe sfantul militar nu pe cel nou dar nu e o idee noua sa devina subiectul unui oratoriu, raman la Teoria cuantica si cea a Totului inspirata din Vedanta.În 1962, viața și martiriul Sfântului Dumitru au devenit subiectul unui oratoriu de 90 de minute al compozitorului diasporei de greci Nicolas Astrinidis. Trei părți ale lucrării au avut premiera la Primul Festival Sfântul Dumitru din Salonic, la 26 octombrie 1962. Întregul oratoriu...

      „Suntem într-un moment critic, de război, trebuie să luptăm pentru viața noastră”, a precizat un medic, care atrage atenţia că suprasolicitarea medicilor a atins deja cote maxime.

      Cum va place, in ambele scenarii trebuie sa luptam pentru viata noastra! Mesajul pentru sfantul Dumitru si de ziua Armatei. 

      Asa putem lupta imoitriva virusurilor, incluiv a covid-ului prin vitamine, resveratrol si ciuperci de tipul reishemax de calitate.. Daca vrem democratie sub cele doua scenarii trebuie sa ne asiguram ca are cine sa participe la alegeri.

      Din bani europeni ar trebui urgent sa asiguram pentru fiecare acces la suplimente alimentare pentru intarirea sistemului imunitar, urgent! 

      Orice maestru este bucuros cand discipolul il intrece...dar nu e cazul meu. A spus-o domnia sa, cand mi-am lansat prima mea carte la ADIRI, in limba engleza, spunea ca discipolul isi intrece maestrul spunand ca e cel mai compehensiv proiect de cercetare despre integrarea europeana. Cercetarea facuta in 2001 a fost rodul filozofiei mele si a viziunii asupra lumii in domeniul istoriei relatiilor internationale si a integrarii europene. Am aplicat teoria integrativa a cunoasterii.

    Nu ar fi rezolvat alegerea online aceasta problema a democrației. Nume, prenume, CNP adresa și selfie, ca la deschiderea contului online la banca? Nu le convine, s-ar duce în bălării guvernul meu.

    1. Bogdan Chirieac a pus, la finalul interviului, o întrebare care scoate din uz toată analiza politică a ediției: „O ultimă întrebare care pune sub semnul întrebării tot ce-am avut până acum... Și la 30.000 de infectări pe zi vom avea alegeri, în România, pe 6 decembrie?”.

      Dacă nu vine telefonul de la Berlin, avem alegeri în orice condiții. 

      Lui Bogdan Chirieac și "fratelui său de cruce" roșie-ciumată, Șerban Nicolae ex.senatorul ( ce seamănă ăștia domnule parcă sunt frați gemeni!) o să le-o pună Cristoiu.... întrebarea cea mai grea : "" Să acceptăm trocul, dacă sună telefonul de la Berlin că ne vor da 30.000 de ouă de găină nemțească , de-a lor, contra găinii "mele"...

      Dan Pop.

      Un medic super celebru dezvăluie rețeta anti-COVID! Pentru asta ar trebui decontate si suplimentele alimentare nu mai medicamenetele de sinteza.

      Medicul Adina Alberts face dezvăluiri complete. În această perioadă foarte grea, în plină pandemie, corpul nostru are nevoie de mai multe vitamine pentru a trece cu bine atât de coronavirus, cât și de gripa de sezon. ” Dragi prieteni, în perioada următoare trebuie să... 

      Acces gratuit la suplimente alimentare ca startegie de lupta impotriva COVID19! Din fonduri europene dar si din decontarea suplimentelor alimentare nu numai a medicamentelor de sinteza.

      Remdesivir trebuie administrat pacienților care necesită spitalizare. Interesant este că, recent, OMS a publicat rezultatele preliminare ale testelor clinice desfășurate în cadrul proiectului ”Solidarity”, din care a reieșit că efectul Remdesivir este limitat din punctul de vedere al reducerii mortalității printre pacienții infectați cu noul coronavirus.

      În perioada disconfortului respirator, vă sfătuim să evitaţi consumul de alimente care produc mucus cum sunt produsele lactate, dulciurile cu zahăr alb, făina albă (produsele de panificaţie, patiserie, biscuiţi, paste făinoase), grăsimile şi prăjelile.

      Câteva plante asociate și folosite sub formă de ceai, reprezintă un remediu natural puternic în tratarea bolilor inflamatorii... 

      Oamenii de știință americani de la Massachussetts Institute of Technology (MIT) au creat o masă de protecție capabilă, potrivit publicației britanice Daily Mail, să distrugă virusurile.spre deosebire de măștile obișnuite sau respiratoarele convenționale, care oferă protecție doar împotriva infecției, noul instrument de apărare poate distruge agenții patogeni, grație unei...

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb