CUMULUL DE FUNCŢII RĂMÂNE INTERZIS Bursa îşi aduce candidaţii incompatibili în faţa acţionarilor Depozitarului

MARIA PELTAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 octombrie 2014

Bursa îşi aduce candidaţii incompatibili în faţa acţionarilor Depozitarului

Acţionarii Depozitarului Central sunt convocaţi, astăzi, să aleagă o nouă conducere, iar, în faţa lor, se vor prezenta patru candidaţi incompatibili, susţinuţi de Bursa de Valori Bucureşti - directorul general al BVB, Ludwik Sobolewski şi administratorii Stere Farmache, Adrian Lupşan şi Robert Pană.

Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a decis, săptămâna trecută, să amâne cu trei luni discuţiile asupra proiectului de modificare a regulamentului privind interzicerea cumulului de funcţii între conducerea Depozitarului Central şi cea a Bursei de Valori Bucureşti.

Astfel, Autoritatea a spulberat speranţele conducerii BVB care nădăjduia în minunea că, pe ultima sută de metri, cei patru candidaţi vor deveni eligibili, cu ajutorul ASF, cel puţin din punct de vedere al regulamentului, pentru că Statutul Depozitarului arată că ei trebuie să fie compatibili şi la momentul înscrierii candidaturilor.

Conducerea BVB a adoptat o atitudine sfidătoare, încă de la Adunarea Generală din aprilie, când a propus acţionarilor să aleagă candidaţi incompatibili pentru conducerea Depozitarului Central.

Lucian Anghel, preşedintele BVB a precizat atunci, că, într-adevăr, sunt câţiva candidaţi care sunt incompatibili pentru Consiliul de Administraţie a Depozitarului, dar că lucrurile nu vor rămâne aşa.

Siguranţa că ASF urma să ridice restricţiile pentru candidaţii BVB indică faptul că Bursa se baza pe ceva şi că Ludwik Sobolewski pare să fie promotorul unor astfel de acţiuni, care nu sunt la vedere. Este foarte plauzibil ca el să fi convins Consiliul Bursei că deţine promisiunea modificării regulamentului ASF, o afirmaţie care se dovedeşte fără acoperire.

Dacă această supoziţie ar fi adevărată, atunci ea relevă aventurismul în care a antrenat Consiliul Bursei - oameni dintre care o parte, în restul carierei, nu s-au aventurat să încalce regulamente ori legi, acum, s-au încumetat, făcându-se de ruşine. Este un fenomen interesant în care executivul reuşeşte să-şi compromită şefii şi, desigur, şi pe sine (deşi asta probabil că îl lasă indiferent, dacă luăm în calcul dispreţul cu care priveşte "environementul" în care lucrează).

De altfel, un membru al Consiliului Bursei a cerut sancţionarea conducerii executive pentru că nu a informat corect boardul BVB privind condiţiile de eligibilitate pentru Depozitarul Central, punând astfel Bursa în situaţia să rişte să nu aibă reprezentanţi în conducerea acestei instituţii.

Consiliul Bursei a decis, joi, să îi susţină pe toţi cei nouă candidaţi pe care i-a înscris în cursa pentru conducerea Depozitarului Central, ceea ce ar asigura că aceştia vor trece de AGA şi vor ajunge pe masa ASF pentru validare. Cum patru candidaţi încalcă regulile de eligibilitate, Consiliul Depozitarului ar putea rămâne numai în cinci membri şi va fi nevoit să coopteze alţi patru.

Ceilalţi cinci candidaţi ai BVB pentru Depozitar sunt patru dintre actualii administratori - Cecilia Manta, Adrian Simionescu, Dana Mirela Ionescu şi Carmen Dumitrescu, dar şi Răzvan Paşol, preşedintele Intercapital Invest.

Pe lângă aceştia, s-au mai înscris în cursă şi Adrian Tod Răileanu, de la Rombell Securities, Petrică Tudoran, de la Estinvest Focşani, şi Alin Duhnea, Senior Securities Product & Relationship Manager Citibank Europe plc.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. De la actualul Dir Gen, care prin atitudini, pe de o parte,agresive fata de salariati, duplicitare fata de consiliul de administratie, si de "folosire" fata de Presedintele CA, a reusit sa ascunda unele probleme interne fata de actionarul majoritar si sa "puna" pe altcineva in fata , ca sa scoata "castanele fierbinti" in locul ei. Aceste "abilitati" au ajutat-o sa-si pastreze o pozitie fara merit.

    1. Din toate comment urile pe acest subiect, nu exista un rezumat mai bun al situatiei de acolo. Felicitari pentru curaj, asteptam si altii...

    Poate ca nu stiti, dar Depozitarul Central este al bursei

    BVB este actionar majoritar asa ca ei decid ce e bine si ce nu  

    Daca este ceva ilegal sunt institutii care sa se pronunte

    Nu e de competenta ziaristilor sa spuna ce e legal si ce nu 

    1. Prietene, cati ani ai? 104? Cat de ceausist comunist infect poti fi? Cum adica nu e "competenta ziaristilor"? Mai ales in cazul de fata, vorbim de o evidenta!!!

      Fecior, esti idiot.

      Nici sa manipulezi nu esti in stare, daramite sa stabilesti ce e si ce nu e de competenta ziaristilor.

      Pe astfel de idioti ii salarizeaza Sobolewski. 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb