• Grevele ar putea afecta livrările pe plan mondial
Preţul cuprului a depăşit ieri, pentru prima oară în istorie, pe piaţa din Londra, 7.000 de dolari/tonă, investitorii plasîndu-şi economiile în acest metal de bază, ca urmare a temerilor legate de posibila apariţie a disfuncţionalităţilor în aprovizionarea mondială. Îngrijorarea a apărut din cauza grevei de avertisment de la o mină din Chile, operată de producătorul canadian de zinc şi cupru "Falconbridge" Ltd., şi a unei dispute salariale ce are loc la divizia de cupru "La Caridad" aparţinînd "Grupo Mexico". Lucrătorii diviziei "Falconbridge", care a produs 63.000 tone de cupru anul trecut, cer o creştere salarială de 5,5%, însă conducerea societăţii oferă mai puţin, ceea ce a generat mişcarea grevistă. În ce priveşte situaţia de la "Grupo Mexico", al şaptelea producător mondial de cupru, este posibil ca livrările acesteia să fie suspendate luna viitoare din cauza grevei de la divizia La Caridad, mişcare lansată în 24 martie. Compania produce aproximativ 640.000 tone de cupru anual.
Cuprul cu livrare peste trei luni a fost tranzacţionat la 7.045 dolari/tonă, la London Metal Exchange, în creştere cu 115 dolari faţă de recordul stabilit în ziua anterioară. Ulterior, preţul a coborît la 7.020 dolari/tonă. De la începutul anului, preţul cuprului a cîştigat 60%.
Preţul zincului a crescut, de asemenea, pînă la nivelul tuturor timpurilor, iar cotaţia nichelului a urcat pînă la nivelul cel mai ridicat de după 1987.
Fondurile de investiţii plasează bani în metale de bază precum cuprul, zincul şi argintul, în condiţiile unei expansiuni semnificative a economiei globale. Analiştii sînt de părere că plasamentele făcute de fondurile de investiţii în materii prime vor creşte cu 38% în acest an, urmînd să atingă 110 miliarde de dolari.