CURAJOS NEVOIE MARE ÎN FAŢA COMISIEI DE CONTROL A SRI Adrian Sârbu (gândeşte) liber, dar poate că nu pentru mult timp

Octavian Dan
Ziarul BURSA #Media-Advertising / 2 noiembrie 2017

Adrian Sârbu (gândeşte) liber, dar poate că nu pentru mult timp

Printre dezvăluiri: SRI a încercat preluarea unor instituţii media, Coldea ştia "soluţia" în cazul Dan Voiculescu, Sebastian Ghiţă folosit pentru preluarea Realitatea TV, ofiţeri plantaţi în redacţii

Comisia parlamentară de control al SRI, condusă de senatorul PSD Claudiu Manda, l-a audiat ieri pe omul de afaceri Adrian Sârbu.

Claudiu Manda a prezentat pe scurt cum a decurs audierea lui Adrian Sârbu, precizând că acesta nu a oferit prea multe dovezi şi date concrete:

"Ne-a spus că sunt patru capitole la care doreşte să se refere, canalele media şi implicarea prin cele două persoane din conducerea SRI în a prelua unele instituţii media. Domnul Sârbu a făcut referire la decizia CSAT din 27 iulie 2010, care consfinţeşte că presa este o vulnerabilitate la adresa siguranţei naţionale, iar astfel s-au creat premisele pentru preluarea de către SRI a unor instituţii media, prin plantarea de ofiţeri în redacţii, dar şi prin dreptul de a asculta pe mandate de siguranţă naţională anumiţi jurnalişti. A vorbit despre preluarea Realitatea TV de către SRI prin domnul Sebastian Ghită. De asemenea a spus că a fost rugat, la o discuţie, de domnul Maior (n.r. George Maior, fost director general SRI), ca să-l ajute pe domnul Ghiţă, mai exact cu sfaturi, cum să se implice şi să conducă instituţia Realitatea TV. Un alt element adus în atenţia comisiei, pe acelaşi subiect este legat de implicarea ANAF, din 2009, despre anchetele desfăşurate la Realitatea TV.

De asemenea a fost martor când domnul Coldea i-a spus că are soluţia pentru Dan Voiculescu. Domnul Sârbu a mai afirmat că s-a încercat implicarea SRI în coordonarea editorială a instituţiilor media, prin surse, şi implicarea în partea de management a instituţiilor media. Domnia sa consideră că a fost o activitate a SRI de distrugere a celei de-a patra puteri în stat".

Adrian Sârbu a precizat în faţa comisiei că dacă va fi dat în judecată, pentru această declaraţie, va veni cu probe în instanţă.

Înainte de intrarea la audieri, Sârbu a declarat că a sosit să vorbească despre "curaj" în faţa unei comisii care "controlează" şi nu mai e "controlată": "Am să vă răspund la o singură întrebare pe care mi-o pun eu. Ce caut aici? Am venit pentru că am fost chemat, am venit să vorbesc despre curaj şi nu despre frică. Sunt încurajat de acţiunea acestei comisii. Pentru prima dată după 28 de ani, Comisia SRI nu mai e controlată de SRI, ci controlează SRI. Sunt încurajat de iniţiativa lui Dragomir Daniel, care până la urmă îi pune în pericol întregul lui parcurs în justiţie şi sigur şi de angajamentul public al directorului SRI că această instituţie se va reorienta către misiunea ei constituţională şi se va retrage în pădure din diverse câmpuri. Voi vorbi despre prezenţa perturbatoare, uneori distrugătoare, a SRI în câmpul mass-media în perioada 2010-2016".

În intervalul menţionat de el, Adrian Sârbu a condus PRO TV (până în 2013), cel mai influent grup de presă din România, timp în care a lansat sloganul "Gândeşte liber!", pe care, dacă l-ar fi aplicat, atunci ar fi făcut curajoasele dezvăluiri de ieri, cu şapte ani în urmă; observaţia îşi are rolul său, căci dă o idee despre toxicitatea manipulării pe care o practică Sârbu, capabil să îndemne la disciplină fiscală în ziarul său specializat financiar, parte din grupul său de media inculpat ca evazionist fiscal.

În altă ordine de idei (sau în aceeaşi), trebuie precizat că Adrian Sârbu a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului General, în dosarul de evaziune fiscală de la Mediafax Group, în care este acuzat de evaziune fiscală, instigare la evaziune fiscală, instigare la delapidare şi spălare de bani, prejudiciul în acest dosar ridicându-se la 61.588.159 lei.

La audieri trebuiau să fie prezenţi şi Dan Andronic, patronul cotidianului Evenimentul Zilei, şi fostul preşedinte Traian Băsescu, dar discuţiile cu aceştia au fost amânate pentru o dată ce va fi anunţată ulterior, primul a invocat probleme de sănătate în timp ce al doilea doreşte ca discuţiile în comisie să mai avanseze şi să mai apară noi elemente.

Audierile de ieri vin după dezvăluirile fostului ofiţer SRI, Daniel Dragomir, care a vorbit despre ingerinţele serviciilor în diverse domenii, de la justiţie până la politică şi economie, dar şi despre "acoperiţii" din presă. De altfel, Dragomir a înaintat comisiei de control SRI o listă cu 64 de nume, printre care jurnalişti, politicieni sau oameni din Justiţie, care pot confirma acuzaţiile sale legate de implicarea SRI în toate domeniile. De asemenea, fostul ministru Elena Udrea a vorbit, în faţa aceleiaşi comisii, despre un "stat paralel", care pentru a se consolida se folosea de influenţe sau chiar de discuţii directe cu factorii de decizie politici atunci când era nevoie. Elena Udrea a vorbit şi despre întâlniri neoficiale din perioada 2009 - 2010 între şefi din SRI, oameni din Justiţie şi politicieni, în cadrul cărora se puneau la cale strategii anti-PSD, şi a dat exemple de persoane care veneau din partea lui Florian Coldea, fost prim-adjunct al directorului SRI, care îi transmiteau să nu "saboteze anumite acţiuni ale sistemului", altfel va fi arestată. Până acum, Comisia parlamentară de control al SRI i-a audiat pe generalul în rezervă Dumitru Iliescu, fost şef SPP, Ion Dedu, fost ofiţer SRI, Ovidiu Puţura, fost secretar de stat în Ministerul Justiţiei, Elena Udrea, Alina Bica, fost procuror şef DIICOT, omul de afaceri Sorin Strutinski şi pe Adrian Sârbu.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. De aceea canalele de stiri sunt trase la xerox si le scapa subiecte importante de ex. Catalonia in direct, nu a transmis-o nici un canal media.

    E manipulare? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb