Cursul acţiunilor "Amonil" Slobozia a cîştigat 9,93% într-o singură zi

Raluca Ungureanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 23 iunie 2004

Producţia companiei ar putea să crească în baza unei cereri sporite pe piaţa externă

Cursul acţiunilor "Amonil" Slobozia (simbol de piaţă AMO) s-a apreciat semnificativ în ultimele două şedinţe bursiere, pe fondul unei lichidităţi ridicate. În cadrul şedinţei de luni, au fost transferate peste 7,7 milioane de acţiuni, valoarea tranzacţiilor efectuate fiind de 1,08 miliarde de lei. Preţul ultimei tranzacţii realizate luni cu acţiuni AMO a fost de 141 lei/acţiune, cu 6% mai mare decît preţul de închidere de vineri. Evoluţia ascendentă a cursului titlurilor "Amonil" a continuat şi în sesiunea de ieri, ultima tranzacţie fiind realizată la cursul de 155 lei/acţiune, cu 9,93% mai mare decît preţul de închidere de luni. Pe parcursul şedinţei de ieri, un investitor a lansat un ordin de cumpărare pentru 700.000 de titluri AMO, la preţul de 150 lei/acţiune. Numărul acţiunilor AMO tranzacţionate ieri a depăşit 20 de milioane.

Brokerii apreciază că evoluţia preţului titlurilor AMO din ultimele două zile este de natură speculativă, întrucît, spre exemplu, cotaţia mică de tranzacţionare a acestor acţiuni oferă posibilitatea obţinerii unor cîştiguri substanţiale din variaţia cu numai 50 de lei a cursului.

Creşterea preţului acţiunilor ar putea fi legată şi de activitatea societăţii, producătoare de îngrăşăminte chimice, care a fost reluată după ce conducerea anunţase, la începutul anului, că va fi sistată.

Evoluţia recentă de pe piaţa internaţională în ceea ce priveşte preţul îngrăşămintelor chimice şi în special al ureei, creează premisele creşterii producţiei "Amonil" Slobozia şi implicit îmbunătăţirea rezultatelor financiare ale companiei. Victor Dobrescu, directorul general al societăţii, ne-a declarat: "În ultima săptămînă, preţul ureei a depăşit 150 de dolari/tonă, după ce, în lunile aprilie-mai, acesta înregistrase o scădere semnificativă, ajungînd la numai 122 dolari/tonă, în condiţiile în care costurile de fabricaţie sînt de 150 de dolari/ tonă".

Compania îşi valorifică peste 90% din producţia realizată pe pieţele externe, confruntîndu-se cu o concurenţă acerbă. Scăderea preţului ureei pînă la un nivel situat cu mult sub costul de producţie a făcut ca activitatea desfăşurată de societate în ultimele două luni să se soldeze cu pierderi. Victor Dobrescu a mai precizat că, în totalul costurilor de fabricaţie, cheltuielile cu energia electrică şi cu gazele reprezintă aproximativ 80%, fapt ce face practic imposibilă diminuarea cheltuielilor de producţie. Domnia sa a adăugat: "În prezent, o parte din utilajele de la «Amonil» se află în revizie, fapt ce a condus la restrîngerea activităţii. O dată cu repunerea acestora în funcţiune, aproximativ peste o lună, producţia va creşte, mai ales în condiţiile în care pe piaţa internaţională se manifestă o tendinţă de creştere atît a cererii pentru produsele pe care le fabricăm, cît şi a preţului acestora". Pe plan intern, cererea a scăzut în ultimul timp, însă conducerea companiei consideră că, o dată cu apropierea toamnei, vom asista la o relansare a acesteia, mai ales dacă guvernul va aproba ordonanţa privind subvenţionarea agriculturii.

"Amonil" Slobozia dispune de un capital social de 1.112 miliarde de lei, divizat în acţiuni cu valoarea nominală de 1.000 de lei. Principalii acţionari ai societăţii sînt "Eurotrading Chemicals", care deţine 28,1% din acţiuni, şi "Romferchim" Bucureşti, cu o participaţie de 28,4% la capitalul social al "Amonil". Titlurile emise de companie sînt listate la categoria a doua a Bursei de Valori, sub simbolul AMO.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb