• BET-FI a pierdut, ieri, 3,88%, pe o piaţă în scădere
Investitorii care au aşteptat, ieri, cu sufletul la gură decizia Curţii Constituţionale (CC) privind constituţionalitatea pragului maxim de deţinere la societăţile de investiţii financiare (SIF-uri) mai au câteva zile bune de aşteptat, judecătorii CC hotărând, ieri, să amâne, din nou, pentru 7 iulie, luarea unei decizii finale.
Neconstituţionalitatea pragului de 1% la SIF-uri a fost ridicată în octombrie, anul trecut, de unul dintre acţionarii SIF "Oltenia", "Comrimet" Galaţi, ale cărui drepturi de vot fuseseră suspendate în cadrul Adunării Generale pe baza prezumţiei de concertare cu omul de afaceri Cătălin Chelu.
Cristian Duţescu, avocatul "Comrimet", consideră că decizia de amânare poate fi un semn bun, în măsura în care indică un interes sporit al judecătorilor Curţii către această speţă.
"Doar 1% din excepţiile de neconstituţionalitate sunt admise de instanţă, motiv pentru care sunt optimist că vom vedea o soluţie favorabilă în acest caz, într-un timp relativ scurt. Amânarea deciziei arată că judecătorii vor să studieze mai mult dosarul", a declarat, pentru ziarul Bursa, avocatul Duţescu.
Domnia sa consideră că demersul societăţii "Comrimet" ar putea constitui un precedent pentru alţi investitori interesaţi să elimine pragul de 1% la SIF-uri.
Şi Mihai Fercală, preşedintele SIF "Transilvania", a anunţat că va depune săptămâna aceasta la Tribunalul Bucureşti un dosar împotriva Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM), după ce aceasta a respins cererea SIF3 de modificare a actului constitutiv al societăţii. Acţionarii SIF "Transilvania" au aprobat, la mijlocul lunii martie, ridicarea pragului de deţinere de la 1% până la 5%, dar cu menţinerea drepturilor de vot la 1%. Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare s-a pronunţat împotriva acestui demers, iar unii acţionari ai SIF3 au contestat în justiţie decizia AGA.
Unele dintre cele mai importante obiecţii împotriva eliminării pragului au venit din partea conducerii societăţilor de investiţii financiare care au atras atenţia, asupra pericolului preluării SIF-urilor, în eventualitatea în care pragul ar fi eliminat.
"Este o glumă pe care niciun investitor de pe piaţa de capital nu ar lua-o în serios. În ultimă instanţă, acţionarii sunt cei care ar beneficia dacă ar veni un investitor interesat să le cumpere acţiunile la un preţ de zece ori mai mare decât cel la care se tranzacţionează acum SIF-urile", a replicat Cristian Duţescu.
BET-FI, indicele celor cinci societăţi de investiţii financiare, a pierdut, ieri, 3,88%, coborând la 16.994,19 puncte.
• Instituţiile pieţei de capital nu ştiu ce să facă cu pragul
Eliminarea pragului la SIF-uri, precum şi modalitatea prin care aceasta ar putea fi implementată sunt printre cele mai controversate măsuri ale pieţei de capital autohtone, neexistând, până în acest moment, un consens, nici la nivelul instituţiilor de reglementare şi nici la nivelul celor mai importanţi actori din piaţă.
Astfel, Bogdan Chetreanu, comisar al CNVM, declara, la mijlocul lunii trecute că ridicarea pragului de deţinere la SIF-uri nu reprezintă o soluţie pentru creşterea lichidităţii Bursei de Valori Bucureşti, susţinând, în schimb, eliminarea lui totală.
În acelaşi timp, Bogdan Drăgoi, secretar la Ministerul de Finaţe, preciza că ministerul are o serie de discuţii cu Parlamentul pentru "majorarea pragului la 5%", iniţiativa necesitând mai multe consultări.
Lobby pentru ridicarea pragului au mai făcut şi reprezentanţi ai Bursei de Valori Bucureşti, prin discuţii bilaterale cu ministrul de finanţe, Gheorghe Pogea.