Curtea Constituţională, un nou motiv de dispută în cadrul USL

O.D.
Ziarul BURSA #Politică / 10 mai 2013

Curtea Constituţională, un nou motiv de dispută în cadrul USL

Revizuirea Constituţiei creează tensiuni în cadrul coaliţiei aflată la guvernare. Extrem de delicată, cu multiple chestiuni puse în discuţie, schimbarea actului fundamental va genera un lung şir de dis­pute şi discuţii în contradictoriu.

Propunerile făcute de PNL, vizavi de Curtea Constituţională au fost amendate cu ironie, în public, de preşedintele PSD. Premierul Ponta s-a arătat surprins de propunerile senatorului PNL Chiuariu, vicepreşedinte al Comisiei pentru revizuirea Constituţiei, privind mutarea sediului CC şi instituirea a două niveluri de activitate a Curţii, spunând că nu a mai auzit de aşa ceva şi că el personal nu are atâta fantezie: "Unde să le atacăm? (deciziile Curţii Constituţionale - n.r.). Nu am mai auzit de aşa ceva. Nu mă puneţi pe mine...nu am atâ­ta fantezie, nu am auzit nicăieri în Europa de încă o Curte, care cum să fie ? Să fie Curtea Megaconstituţională ?". După ce i s-a explicat că Tudor Chiuariu propune să existe posibilitatea ca şi deciziile Curţii Constituţionale (CC) să poată fi contestate tot la Curte, premierul a răspuns: "Nu e deja destul de complicat, asta ne mai trebuie acum ?".

Vicepreşedintele Comisiei pentru revizuirea Constituţiei, Tudor Chiuariu (PNL), a propus, în cadrul unei dezbateri a Forumului constituţional, ca sediul Curţii Constituţionale să fie mutat din Bucureşti la Iaşi, Cluj-Napoca sau Sibiu, pentru a fi evitate presiunile politice asupra judecătorilor. Chiuariu a menţionat că ideea a fost preluată de la un fost ministru de Justiţie al Germaniei, după ce a constatat "câtă pasiune naşte" în România această instituţie. Senatorul PNL a precizat că mutarea sediului Curţii Constituţionale are drept scop "stabilirea unei anumite distanţe faţă de evenimentele politice ale zilei, faţă de presiunile politice", astfel încât judecătorii Curţii să-şi păstreze imparţialitatea. Chiuariu a mai susţinut că probabil cele mai îndreptăţite localităţi "din punct de vedere al tradiţiei juridice" să găzduiască sediul CC ar fi Iaşi, Cluj-Napoca sau Sibiu. De asemenea, senatorul PNL a propus instituirea a două niveluri de activitate a Curţii Constituţionale, respectiv a unui for de apel unde să poată fi decise eventualele contestaţii faţă de deciziile iniţiale ale CC. Aceasta este doar una din nenumăratele teme care vor fi puse în discuţie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb