Administraţia Gradea trebuie să răspundă de ce nu a efectuat determinări de noxe pentru toţi factorii de risc din TVR. Decizia este definitivă, conform unui comunicat trimis redacţiei.
Curtea de Apel Bucureşti a respins astăzi recursul depus de Societatea Română de Televiziune împotriva deciziei Tribunalului Municipiului Bucureşti care a admis, în data de 4 iunie 2020, cererea Sindicatului Român al Jurnaliştilor MediaSind de a obliga conducerea instituţiei să facă publice "rezultatele determinărilor de noxe, respectiv factorii de risc neluaţi în calcul la aceste determinări şi motivele acestei omisiuni".
Observând că tot mai mulţi colegi se îmbolnăvesc de maladii grave, iar unii dintre ei chiar au decedat, Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind a depus în data de 28 octombrie 2019, o cerere de chemare în judecată a conducerii Societăţii Române de Televiziune - SRTV, în urma refuzului acesteia de a prezenta rezultatul măsurătorilor de câmp electromagnetic din instituţie. În repetate rânduri filiala SRJ MediaSind din SRTV, MediaSind TVR, a atras atenţia că sănătatea angajaţilor din cea mai mare instituţie de media a statului este pusă în pericol din cauza inconştienţei conducerii ei, care refuză aplicarea măsurilor necesare pentru eliminarea-diminuarea factorilor de risc asupra sănătăţii angajaţilor TVR, arată sursa citată.
MediaSind TVR precizează că a solicitat să se facă măsurători asupra tuturor factorilor de risc - suprasolicitare neuropsihică, zgomote, trepidaţii, temperatură neadecvată, umiditate improprie, curenţi de aer, praf, microorganisme, factori biologici sau microbiologici periculoşi, luminozitate inadecvată - conducerea TVR a decis să accepte doar măsurarea radiaţiilor electromagnetice, ca şi cum ceilalţi factori de risc nu ar exista în instituţie.
Aceste măsurători sunt foarte importante pentru angajaţi întrucât, în situaţia în care nivelul factorilor de risc depăşeşte limitele admise, angajatorul este obligat, conform Codului Muncii şi a Legii nr. 319/2006 privind protecţia şi securitatea în muncă, să ia toate măsurile necesare pentru garantarea securitătii locurilor de muncă şi a sănătăţii angajaţilor şi să acorde, totodată, un spor de până la 15% din salariu pentru condiţii vătămătoare de lucru! În TVR aceste determinari au lipsit 12 ani cu desăvârşire şi multi colegi s-au îmbolnăvit, iar unii chiar au decedat în această perioadă.
Având în vedere această situaţie, SRJ MediaSind si MediaSind TVR solicită Inspecţiei Muncii să controleze modul în care conducerea societăţii a respectat prevederile din domeniul relaţiilor de muncă.
"Inspecţia Muncii ar trebui să verifice şi condiţiile de muncă din Televiziunea Naţională, având în vedere faptul că mai mulţi angajaţi au semnalat grave disfuncţionalităţi. Ţinând cont că şirul abuzurilor şi ilegalităţilor săvârşite de conducerea TVR continuă şi pare a nu avea limite, acest lucru afectând grav viaţa angajaţilor, SRJ MediaSind reiterează solicitarea făcută Parlamentului, de demitere urgentă a presedintelui - director general al SRTV, Doina Gradea, pentru ca activitatea in instituţie să revină la normal. Precizăm că, în prezent, în atenţia procurorilor există depuse mai multe plângeri şi sesizări penale pentru a cerceta mai multe fapte de corupţie din TVR", se mai arată în comunicat.
În prezenta cauză, SRJ MediaSind a fost reprezentat de avocat Dan Iordache.