Consumatorii finali de energie au plătit, între anii 2010-2014, o mare parte din suma de 1,9 miliarde euro, pierdere realizată de către operatorii de distribuţie, potrivit unui raport al Curţii de Conturi.
Pierderile înregistrate în reţelele electrice de transport şi distribuţie s-au ridicat, în perioada 2010-2014, la o medie de 7,8 TWh/an, informează documentul citat.
Acesta subliniază că, în perioada auditată, preţurile de vânzare a energiei electrice la consumatorii finali au înregistrat creşteri de 33,3%, în cazul consumatorilor casnici, şi de 21,7%, în cazul consumatorilor noncasnici, aceste majorări fiind generate de creşterea nivelului taxelor sau contribuţiilor incluse în preţul de vânzare al energiei electrice, şi de creşterea tarifelor aferente serviciului de distribuţie şi transport.
"Nivelul crescut al taxelor şi contribuţiilor incluse în preţul de vânzare a fost influenţat de introducerea, din anul 2011, a contribuţiei pentru cogenerarea de înaltă eficienţă, stabilită iniţial la valoarea de 12,09 lei/MWh - 13,46/MWh, care în primul semestru din 2014 a ajuns la 18,95 lei/MWh", mai arată documentul citat.
Totodată, includerea în preţul de vânzare a energiei electrice a contravalorii certificatelor verzi, care a înregistrat în perioada 2010-2013 o creştere de la 3,55 lei/MWh la 40,04 lei/MWh a contribuit la majorarea tarifelor suportate de consumatori.
Sursa mai precizează că nivelul pierderilor înregistrate în reţelele electrice de distribuţie în perioada menţionată anterior, de 27,6 TWh, reprezintă 46,1% din energia livrată de Hidroelectrica SA, sau 64,7% din energia livrată de SN Nuclearelectrica SA, sau 49,1% din energia livrată de Complexul Energetic Oltenia SA, în aceeaşi perioadă.
"ANRE a aprobat tarifele aferente serviciului de distribuţie şi transport fără a avea la bază cheltuieli reale efective ale operatorilor economici", precizează raportul Curţii de Conturi.
• ANRE: "Documentul Curţii de Conturi nu este un raport asupra activităţii ANRE în sine"
"Documentul Curţii de Conturi reprezintă un audit de performanţă efectuat asupra pieţei de energie electrică în ansamblul ei şi nu este un raport asupra activităţii ANRE în sine", au precizat oficialii Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei.
Auditul nu prezintă concluzii actualizate şi obiective, având în vedere că aspectele analizate au cuprins, amestecat, date din două perioade de reglementare diferite, potrivit unui comunicat al ANRE.
Acesta mai arată că încă înainte de demararea auditului Curţii de Conturi, ANRE a reanalizat costurile din a doua perioadă de reglementare (2008-2012), deci, prognozarea celei de-a treia perioade de reglementare s-a facut cu corectarea aspectelor semnalate în a doua perioadă de reglementare, corecţiile aplicandu-se pentru fiecare tip de cost reglementat. Acest lucru a redus semnificativ costurile recunoscute, iar efectul reconsiderărilor a fost reducerea drastică a tarifelor de distribuţie în perioada 2015-2016, fapt care a dus la nemulţumirea operatorilor de distribuţie, care au acţionat ANRE în justiţie, conform raportului Autorităţii.
"Ca urmare, ANRE are, in prezent, 50 de procese cu operatorii de distribuţie cu privire la stabilirea tarifelor de distribuţie", susţin reprezentanţii ANRE.