CURTEA DE CONTURI:  "Erori de 82,98 milioane lei pe partea de eligibilitate a proiectelor europene"

A.M.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 1 februarie 2017

Curtea de Conturi a identificat erori de aproximativ 82,98 milioane lei pe partea de eligibilitate a proiectelor europene, pe cadrul financiar 2007-2013, şi încălcări ale normelor în materie de achiziţii cu un impact de 20,764 milioane lei, potrivit raportului pe 2015 al instituţiei.

Conform documentului, în cadrul misiunilor de audit privind verificarea cheltuielilor certificate şi declarate Comisiei Europene în anul 2015 pentru perioada de programare 2007-2013, Autoritatea de Audit a verificat cheltuieli în sumă totală de 4,35 miliarde lei, reprezentând 20,57% din totalul cheltuielilor certificate şi declarate Comisiei Europene în anul 2015, în sumă de 21,16 miliarde lei.

La Programul Operaţional Sectorial Transport, în cadrul auditului de operaţiuni, au fost constatate nereguli în domeniul achiziţiilor publice, care au condus la corecţii financiare în sumă de 207.000 lei şi la efectuarea de către beneficiari a unor cheltuieli neeligibile în sumă de 2,34 milioane de lei, mai arată sursa citată.

Documentul mai informează: "Identificarea neregulilor au vizat: stabilirea unor cerinţe de calificare care nu au legătură evidentă cu obiectul contractului, impunerea prin documentaţia de atribuire a unor cerinţe de calificare restrictive şi nelegale, neîndeplinirea de către oferta câştigătoare a cerinţelor de calificare şi selecţie".

La Programul Operaţional Regional, în cadrul auditului de operaţiuni, au fost constatate nereguli în domeniul achiziţiilor publice pentru care s-au propus corecţii financiare cu impact în cheltuielile auditate în sumă de 5,997 milioane lei.

Auditul de operaţiuni a avut ca obiectiv obţinerea unei asigurări rezonabile că declaraţiile de cheltuieli prezentate Comisiei Europene în anul 2015, în sumă totală de 1,35 miliarde lei, sunt corecte, iar tranzacţiile care stau la baza acestora sunt corecte, legale şi regulamentare, potrivit Curţii de Conturi.

Conform Instituţiei, impactul financiar total al neregulilor care a vizat cheltuielile verificate a fost în sumă totală de 8,85 milioane lei, reprezentând decontarea de către beneficiari a unor cheltuieli apreciate ca fiind neeligibile în sumă de 2,85 milioane lei şi abateri de la prevederile legislaţiei naţionale în domeniul achiziţiilor publice în sumă 5,997 milioane lei.

În cadrul Programului Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economic (POSCCE) au fost constatate nereguli tot în domeniul achiziţiilor publice pentru care s-au propus corecţii financiare cu impact financiar în cheltuielile auditate în sumă de 2,759 milioane lei.

În ceea ce priveşte Programul Operaţional Asistenţă Tehnică, în cadrul auditului de operaţiuni, au fost constatate deficienţe cu impact financiar în cheltuielile auditate de 788.000 lei, ce reprezintă cheltuieli neeligibile efectuate de beneficiari prin decontarea eronată din POAT a creşterii venitului brut, ca urmare a majorării salariale acordate personalului care este delegat, detaşat sau mutat temporar în altă structură decât cele care puteau beneficia conform legii de aceste majorări salariale.

Curtea de Conturi a constatat la Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane nereguli în domeniul achiziţiilor pentru care s-au propus corecţii financiare cu impact asupra cheltuielilor auditate în sumă de 322.000 lei. Referitor la respectarea condiţiilor de eligibilitate a cheltuielilor, au fost constatate abateri de 5,918 milioane lei.

La Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative, au fost constatate nereguli în domeniul achiziţiilor publice pentru care s-au propus corecţii financiare cu impact în cheltuielile auditate în sumă de 1,144 milioane lei.

Potrivit documentului, s-a constatat decontarea unor cheltuieli neeligibile în sumă de 343.000 lei, reprezentând, cheltuieli cu salariile decontate fără justificarea corespunzătoare a muncii prestate sau efectuate anterior datei de notificare a implicării experţilor în proiect, precum şi plata unor aplicaţii IT care la momentul desfăşurării misiunii de audit erau nefuncţionale sau erau parţial operaţionale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb