Jocurile de noroc online din România s-au desfăşurat fără monitorizarea şi controlul Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc (ONJN), relevă un comunicat al Curţii de Conturi.
Raportul scoate la iveală diferenţe de taxe de autorizare de zeci de milioane de lei, sume care nu au fost declarate şi achitate la bugetul de stat.
"De la înfiinţarea sa şi până în prezent, Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc (ONJN) nu a monitorizat şi nu a controlat niciodată activitatea organizatorilor de jocuri de noroc la distanţă şi nu şi-a îndeplinit atribuţiile legale", a transmis Curtea de Conturi. Auditul efectuat anul trecut a vizat perioada 2019-2023 şi a identificat abateri grave în activitatea instituţiei.
Lipsa controlului a permis operatorilor să funcţioneze fără respectarea cerinţelor legale, inclusiv obligaţia de a furniza ONJN un terminal securizat pentru acces la datele privind jocurile şi participanţii. În urma verificărilor, s-au constatat diferenţe de taxe de autorizare nedeclarate în valoare totală de 78,8 milioane lei, la care se adaugă dobânzi şi penalităţi în sumă de peste 37 milioane lei.
Mai mult, Curtea de Conturi atrage atenţia asupra riscurilor majore generate de lipsa controalelor. Majoritatea operatorilor sunt înregistraţi în Malta, unde, din aprilie 2021, RTP-ul minim (Return to Player) a fost redus de la 92% la 85%, ceea ce le permite să ajusteze câştigurile acordate jucătorilor. Astfel, diferenţele potenţiale de taxe nedeclarate ar putea ajunge la 1,8 miliarde lei în 2023 şi 1,2 miliarde lei în 2022.
Pe lângă deficienţele în supravegherea jocurilor online, auditul a constatat şi lipsa controalelor asupra evidenţierii şi virării taxelor specifice la bugetul de stat între 2014 şi 2023. În plus, în 2023, ONJN nu a avut nici măcar un plan anual de control aprobat.
Un alt aspect criticat de Curtea de Conturi este activitatea Serviciului Promovare Joc Responsabil, care s-a limitat la colectarea veniturilor proprii, fără a implementa programe pentru prevenirea dependenţei de jocuri de noroc sau protecţia minorilor.
În urma constatărilor, Curtea de Conturi a emis recomandări clare, solicitând actualizarea procedurilor de autorizare şi iniţierea urgentă a controalelor la operatorii de jocuri online. Totodată, instituţia analizează posibilitatea sesizării organelor de urmărire penală pentru neregulile grave identificate.
Opinia Cititorului