Curtea Supremă din Serbia a decis două luni de arest pentru Sebastian Ghiţă

Mina Irina
Anticorupţie / 15 aprilie 2017

Sebastian Ghiţă (Sursa foto: captură Youtube)

Sebastian Ghiţă (Sursa foto: captură Youtube)

Sebastian Ghiţă a fost reţinut la Belgrad

El avea acte de identitate slovene şi era împreună cu fratele său

Omul de afaceri va fi judecat de o instanţă sârbească pentru documente false

----------

Actualizare 10:38

Curtea Supremă din Serbia a decis plasarea în arest a lui Sebastian Ghiţă pentru două luni, în vederea extrădării, anunţă Agenţia de presă Tanjug, citată de News.ro.

Purtătorul de cuvânt al instanţei, Bojana Stankovic, a declarat pentru Tanjug că decizia a fost determinată de riscul ca Ghiţă să se ascundă sau să fugă pentru a se sustrage extrădării.

Anterior, procuratura din Belgrad a decis reţinerea pentru 48 de ore a lui Sebastian Ghiţă pentru posesie de documente falsificate, după ce a fost arestat în noaptea de joi spre vineri pe baza unui mandat emis de autorităţile de la Bucureşti, mai scrie agenţia Tanjug.

(S.A.)

------------

Fostul deputat Sebastian Ghiţă a fost localizat şi reţinut la Belgrad, potrivit Poliţiei Române. Ghiţă avea permis de conducere şi buletin de Slovenia şi era împreună cu fratele său în momentul capturării.

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a precizat, la Digi 24, că procedurile de extrădare vor începe abia după ce autorităţile sârbe vor soluţiona dosarul penal deschis lui Ghiţă pentru că a prezentat acte false.

Ministrul de Interne a adăugat că poliţiştii români se vor deplasa în Serbia pentru a-l aduce pe Sebastian Ghiţă în ţară după ce se vor finaliza procedurile de extrădare.

Pe numele lui Sebastian Ghiţă există două mandate de arestare în lipsă, el având cinci dosare penale în România, potrivit news.ro.

În 3 aprilie, Curtea de Apel Ploieşti a respins, definitiv, contestaţia depusă de avocaţii lui Sebastian Ghiţă la decizia Tribunalului Prahova de emitere a unui nou mandat de arestare preventivă în lipsă pe numele fostului deputat, în al cincilea dosar de corupţie în care acesta este urmărit penal de către procurorii DNA.

În plus, judecătorii au admis contestaţia DNA şi au dispus arestarea şi pentru infracţiunea de constituire de grup infracţional organizat, în condiţiile în care instanţa de fond considerase că nu există suficiente probe pentru această infracţiune şi a emis mandatul doar pentru trafic de influenţă şi spălare de bani.

Mandatul de arestare în lipsă cerut de DNA pe numele lui Ghiţă a fost emis de Tribunalul Prahova în 15 martie, iar avocaţii fostului deputat, dispărut din decembrie anul trecut şi dat în urmărire, au contestat decizia.

Acesta este cel de-al doilea mandat de arestare preventivă în lipsă emis pe numele lui Ghiţă. În 10 ianuarie, instanţa supremă a decis definitiv emiterea unui mandat de arestare preventivă în lipsă pe numele lui Sebastian Ghiţă, în dosarul în care este judecat pentru fapte de corupţie, alături de foşti şefi de Parchet şi Poliţie din Prahova.

În al cincilea dosar deschis de DNA pe numele lui Sebastian Ghiţă procurorii suspectează că fostul deputat, care până în anul 2012, când a fost ales în Parlament, a fost reprezentant al S.C. Teamnet Internaţional S.R.L. şi S.C. Asesoft International S.A. a pretins şi primit de la reprezentanţii celor două societăţi sume de bani, pentru a determina factorii decizionali ai unor instituţii şi autorităţi publice să le atribuie contracte de prestare deservicii IT şi/sau să faciliteze derularea în bune condiţii firmelor ai căror reprezentanţi fuseseră contactaţi, anterior, de către Ghiţă. Este vorba, potrivit DNA, despre contracte de achiziţie de programe informatice finanţate din fonduri publice, dar şi din fonduri europene, încheiate între anii 2007 şi 2015 de către mai multe societăţi comerciale cu profil de activitate în domeniul IT şi de asocierea dintre acestea şi societăţile comerciale S.C.Teamnet International S.R.L. şi S.C. Asesoft International S.A.

Sebastian Ghiţă a fost trimis în judecată în două dosare penale, cel în care mai sunt acuzaţi foşti şefi din Poliţie şi Parchet din Prahova şi un altul în care este judecat alături de fostul primar al Ploieştiului Iulian Bădescu.

De asemenea, Sebastian Ghiţă mai este urmărit penal şi în alte două dosare de corupţie, respectiv cel privind vizita fostului premier britanic Tony Blair în România în 2012 şi cel în care cumnatul fostului premier Ponta Iulian Herţanu este acuzat de fraude cu fonduri europene şi alte infracţiuni, în acesta din urmă fiind cercetaţi şi fostul şef al CJ Prahova Mircea Cosma, precum şi fiul acestuia Vlad Cosma.

În 10 ianuarie, un complet de la instanţa supremă a emis un mandat european de arestare pe numele lui Sebastian Ghiţă, omul de afaceri fiind dat şi în urmărire internaţională, prin Interpol.

Fratele lui Ghiţă a fost urmărit

Surse judiciare au declarat pentru News.ro că a fost urmărit fratele lui Ghiţă, care iniţial s-a aflat la Istanbul, după care a plecat către Serbia. Conform surselor citate, când Ghiţă a fost prins erau împreună. Omul de afaceri avea permis de conducere şi buletin sloven şi a fost dus la un birou de poliţie din Belgrad.

Poliţia Română mulţumeşte reprezentanţilor instituţiilor de aplicare a legii din Serbia, Ungaria, Bulgaria, Grecia, Turcia, Muntenegru, Croaţia, Austria, Italia şi Franţa, precum şi partenerilor interni, pentru cooperarea în acest caz.

Ghiţă a dispărut în 21 decembrie 2016 şi a fost iniţial dat în urmărire naţională după ce a încălat termenii controlului judiciar.

În 10 ianuarie, un complet de la instanţa supremă a emis un mandat european de arestare pe numele lui Sebastian Ghiţă, omul de afaceri fiind dat şi în urmărire internaţională, prin Interpol.

Ministerul Justiţiei: "Extrădarea din Serbia se solicită în baza Convenţiei europene de la Paris, din 1957, şi a protocoalelor adiţionale"

Extrădarea unei persoane din Republica Serbia se poate solicita în baza Convenţiei europene de extrădare, încheiată la Paris la 13 decembrie 1957, şi a protocoalelor sale adiţionale, încheiate la Strasbourg la 15 octombrie 1975 şi la 17 martie 1978, ratificate de România prin Legea 80/1997, precizează Ministerul Justiţiei (MJ).

Într-un comunicat al MJ se arată: "Procedura extrădării este reglementată de Titlul II, Cap. II din Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Extrădarea unei persoane din Republica Serbia se poate solicita în baza Convenţiei europene de extrădare, încheiată la Paris la 13 decembrie 1957 şi a protocoalelor sale adiţionale, încheiate la Strasbourg la 15 octombrie 1975 şi la 17 martie 1978, ratificate de România prin Legea nr. 80/1997".

Potrivit sursei citate, procedura extrădării este una specială care priveşte persoane date în urmărire internaţională şi care s-au refugiat pe teritoriul altor state în scopul de a se sustrage de la urmărirea penală, judecată sau de la executarea unei pedepse, transmite Agerpres.

Ministerul Justiţiei are atribuţia de a solicita extrădarea dintr-un stat străin a unei persoane date în urmărire internaţională, persoană cu privire la care există confirmarea localizării sau arestării (în vederea extrădării) de pe teritoriul statului solicitat, se mai adaugă în comunicat.

MJ adaugă: "În conformitate cu dispoziţiile art. 66 din Legea nr. 302/2004, de îndată ce instanţa emitentă a mandatului de arestare preventivă este informată despre localizarea pe teritoriul unui stat străin a unei persoane date în urmărire internaţională sau căutate de autorităţile judiciare române, aceasta stabileşte, printr-o încheiere motivată, dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege pentru a se solicita extrădarea. Ministerul Justiţiei îşi îndeplineşte atribuţiile stabilite prin lege după primirea încheierii definitive a instanţei de judecată, însoţită de documentele prevăzute de lege şi de instrumentul internaţional aplicabil".

Ministerul subliniază că, pe fond, soluţionarea unei cereri de extrădare se face în conformitate cu legislaţia statului solicitat.

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a confirmat, ieri, că Sebastian Ghiţă se află în sediul Poliţiei din Belgrad, unde "autorităţile sârbe desfăşoară activităţile specifice".

Ministrul Carmen Dan a declarat la România TV: "Pot să vă confirm că în acest moment Sebastian Ghiţă este în sediul Poliţiei Belgrad, unde autorităţile sârbe desfăşoară activităţi specifice. În cursul nopţii trecute, însoţit de fratele său, au fost opriţi de poliţiştii sârbi pentru legitimare. Fratele a prezentat documente de identitate reale, el a prezentat documente de identitate false. Această procedură s-a desfăşurat în baza informaţiilor furnizate de Poliţia Română".

Sebastian Ghiţă va fi judecat de o instanţă sârbească pentru documente false; el riscă până la 3 ani de închisoare

Sebastian Ghiţă va fi judecat de o instanţă sârbească, procesul urmând să înceapă cel mai târziu peste o lună de zile, au declarat pentru Agerpres oficiali de la Belgrad.

Fostul deputat Sebastian Ghiţă, reţinut în noaptea de joi spre vineri, la Belgrad, va fi judecat de o instanţă a unui tribunal din Serbia pentru prezentarea de acte de identitate false, potrivit mass-media sârbe.

El riscă închisoare de la 6 luni la 3 ani.

Ghiţă a utilizat un paşaport sloven fals la intrarea pe teritoriul Republicii Serbia.

Conform oficialilor citaţi, Sebastian Ghiţă ar fi venit în Serbia cu o cursă aeriană, de la Istanbul.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Ai bani cumperi mama si tata !

    De ce le place la vestici sa faca afaceri in aceasta oaza de coruptie. 

    Nu o sa iasa mare lucru din asa ceva cu cazul Ghita. Si Nastase a pus jos 1 milion de euro cash sau cu cordin de plata si toata lumea a tacut. Celebri judecatori ju s-au intrebat de unde are un bugetar 1 mil de euro. 

    Parlament European iti place coruptia din Europa?

    Dormi in pace poporul parlamentar te face. 

    Alo, Bursa! in lipsa de subiecte le repetati a doua zi?. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb