Curtea Supremă a Statelor Unite a părut să aibă păreri împărţite, examinând decretul antiimigraţie al preşedintelui Donald Trump, faza finală a unei dure bătălii judiciare, de 15 luni, în centrul căreia se află această măsură extrem de controversată, relatează AFP.
Majoritari cu cinci voturi din nouă, judecătorii conservatori au părut mai degrabă convinşi de teza potrivit căreia Trump nu a făcut decât să se folosească de prerogativele sale decizând să interzică intrarea pe teritoriul american - în mod permanent - cetăţenilor din şase ţări majoritar musulmane.
Cei patru judecători progresişti au părut mai degrabă preocupaţi de acuzaţii potrivit cărora acest decret îi ţinteşte pe musulmani, în contextul în care Constituţia americană interzice discrimnarea religioasă.
A fost pentru prima oară când Înalta Curte a consacrat una dintre audierile sale solemne unei acţiuni politice emblematice a miliardarului.
Acest caz este probabil, pentru ea, cel mai important din acest an.
Textul în cauză este a treia versiune a unui decret care a provocat o undă de şoc mondială, după ce documentul a fost pus abrupt în vigoare de Casa Albă, pe 27 ianuarie 2017, la o săptămână după ce Trump a preluat funcţia.
Această ultimă versiune închide frontierele americane unui număr de aproximativ 150 de milioane de persoane, cetăţeni ai următoarelor ţări: Yemen, Siria, Libia, Iran, Somalia şi Coreea de Nord.
Noel Francisco, avocatul Guvernului, a luptat aprig împotriva ideii că această măsură ar fi un "decret antimsulman".
"Este o decizie fondată pe baza informaţiilor culese de multiple agenţii (federale)", a dat el asigurări, adăugând că nu este treaba justiţiei să se amestece.
Donald Trump susţine că este liber să restrângă accesul în Statele Unite, dacă el consideră acest lucru necesar, în numele securităţii naţionale.
Preşedintele american subliniază că decretul vizează să împiedice intrarea unor "terorişti străini" în America.
"Excluderea unor străini este un act politic", a declarat Francisco, adăugând că "Asta se înscrie perfect în puterea preşedintelui".