Cushman & Wakefield Echinox: Piaţa industrială se îndreaptă spre un stoc de 7 milioane de metri pătraţi

D.T.
Companii #Construcţii / 7 martie 2023

Andrei Brinzea, Partner Land & Industrial Agency, Cushman & Wakefield

Andrei Brinzea, Partner Land & Industrial Agency, Cushman & Wakefield

Piaţa industrială şi de logistică a înregistrat un nou an record atât în ​​ceea ce priveşte cererea, cât şi oferta, activitatea de dezvoltare concentrându-se în special în Bucureşti-Ilfov şi în regiunea de Vest, însă în ultimii ani a fost remarcată o diversificare a zonelor care au beneficiat de investiţii în proiecte de spaţii de depozitare, diversificare impulsionată de cererea susţinută mai ales de firmele de logistică şi de cele de retail, conform unui comunicat remis redacţiei.

Potrivit comunicatului, stocul spaţiilor industriale şi logistice din România a ajuns la finalul anului trecut la 6,45 milioane de metri pătraţi, mai mult de 90% dintre aceste spaţii fiind situate în Bucureşti şi în regiunile Vest, Sud-Muntenia, Nord-Vest şi Centru, potrivit raportului Romania Industrial & Logistics Market, realizat de firma de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Regiunea Bucureşti-Ilfov are în prezent un stoc de peste 3,24 milioane de metri pătraţi de spaţii depozitare, având o pondere de peste 50% în stocul total, aceasta fiind urmată de regiunea de Vest (963.200 mp), Sud-Muntenia (640.400 mp), Nord-Vest (597.300 mp) şi Centru (566.000 mp), se precizează în comunicat.

Cel mai puţin dezvoltate regiuni din punct de vedere al spaţiilor industriale şi logistice construite sunt Nord-Est şi Sud-Est (~119.000 mp fiecare) şi Sud-Vest Oltenia (200.800 mp), aceste zone fiind printre cele mai recente pieţe ţintite de dezvoltatori, aspect demonstrat de creşterea spectaculoasă a stocului începând cu anul 2019. Potenţialul acestor zone este ridicat, având în vedere că spaţiile din proiectele dezvoltate au fost absorbite aproape integral, astfel că ratele de ocupare sunt de peste 95%.

De altfel, la nivelul întregii ţări stocul este ocupat în proporţie de aproximativ 95%, ceea ce arată pe de o parte cererea susţinută, cerere care în ultimii 3 ani s-a ridicat la peste 3 milioane de metri pătraţi, iar pe de altă parte, reflectă abordarea dezvoltatorilor de a construi mai puţin speculativ, şi mai mult pe bază de contracte de preînchiriere, adaugă sursa.

Andrei Brinzea, Partner Land & Industrial Agency, Cushman & Wakefield: "Ultimii trei ani au demonstrat atractivitatea pieţei locale, atât din perspectiva chiriaşilor, cât şi din cea a dezvoltatorilor de spaţii industriale şi logistice. Bucureştiul şi regiunea de Vest răman principalele zone de interes, fiind cele mai importante huburi logistice din ţară, însă ne bucurăm să vedem o diversificare a destinaţiilor pentru noi investiţii, astfel că în prezent toate regiunile geografice ale ţării beneficiază de proiecte logistice moderne. Din punctul nostru de vedere, planurile de expansiune ale dezvoltatorilor vor continua şi chiar se vor intensifica pe măsură ce reţeaua de autostrăzi se va extinde considerabil în zone fără astfel de construcţii majore de infrastructură şi ne referim aici în principal la A7 Ploieşti-Siret sau A8 Târgu-Mureş - Iaşi."

În 2022 au fost livrate spaţii noi cu o suprafaţă de 834.000 de metri pătraţi, în timp ce pentru 2023 dezvoltatorii au anunţat proiecte noi cu o suprafaţă totală închiriabilă de peste 450.000 mp în toată România, menţionează comunicatul. Cu toate acestea, având în vedere dinamica activităţii de dezvoltare pe acest segment, oferta nouă din 2023 ar putea fi mai mare decât planurile anunţate de dezvoltatori la începutul anului.

În aceste circumstanţe, ţinând cont ritmul dezvoltărilor din ultimii ani şi de evoluţia pozitivă a cererii, este de aşteptat ca stocul spaţiilor logistice şi industriale din România să depăşească pragul de 7 milioane de metri pătraţi până la finalul acestui an.

Chiar dacă majorarea costurilor de dezvoltare şi creşterea preţurilor energiei şi a terenurilor au continuat să pună presiune asupra chiriilor solicitate de noile proiecte, nivelul de referinţă s-a menţinut la 4,25-4,50 euro/mp/lună, preţul fiind stabilit în funcţie de diverse criterii precum momentul ocupării, suprafaţă sau specificaţiile tehnice, adaugă comunicatul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb