Cutremurele influenţează mările şi oceanele mai rapid decât schimbările climatice

Ziarul BURSA #Miscellanea / 4 iunie 2019

Cutremurele influenţează mările şi oceanele mai rapid decât schimbările climatice

Există un nou motiv de îngrijorare pentru mediul înconjurător: efectele pe termen lung ale cutremurelor. Seis-mele majore pot determina creşterea nivelului mării într-un ritm mult mai rapid decât o fac modificările climatice şi ar trebui să fie considerate un motiv mai important de îngrijorare pentru unele dintre naţiunile care locuiesc pe insulele din Oceanul Pacific.

Informaţiile sunt cuprinse într-un studiu australian publicat şi citat de agenţia Xinhua. Profesorul Shin-Chan Han de la Universitatea Newcastle a descoperit că nivelul mării din Samoa Americană a crescut de peste cinci ori în comparaţie cu media globală cauzată de subsidenţă - un efect de scufundare a scoarţei terestre -, din cauza seis-melor care s-au produs în Samoa şi Tonga în 2009. "Ar putea deveni şi mai periculos pentru această regiune decât este impactul provocat de modificările climatice", a precizat profesorul Han. "Creşterea prevăzută a nivelului mării determinată de subsidenţa din Samoa Americană este la fel de mare, dacă nu chiar şi mai mare, decât creşterea prevăzută de Intergovern-mental Panel on Climate Change pentru Insulele Samoa din cauza modificărilor climatice prin prisma scenariului cu cele mai mari emisii de CO2", a adăugat el.

Folosind imagini şi alte date ştiinţifice colectate din spaţiu, profesorul Han a arătat că în primii opt ani după seismul din 2009, scoarţa terestră s-a scufundat în Samoa Americană cu un ritm de 16 milimetri pe an, în comparaţie cu ritmul de 8-10 milimetri pe an constatat în Samoa, informează Agerpres. Profesorul Han a cerut guvernelor să îşi revizuiască de urgenţă previziunile referitoare la creşterea nivelului mării pentru ţările afectate de seis-me puternice, întrucât cutremurele cu magnitudini de peste 8 au potenţialul de a deforma radical scoarţa teres-tră. În alte ţări, precum Japonia şi Noua Zeelandă, profesorul Han a prezis că seismele majore ar putea cauza o ridicare a scoarţei terestre, deşi a admis că această teorie are nevoie de studii suplimentare pentru a putea fi confirmată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb