Există un nou motiv de îngrijorare pentru mediul înconjurător: efectele pe termen lung ale cutremurelor. Seis-mele majore pot determina creşterea nivelului mării într-un ritm mult mai rapid decât o fac modificările climatice şi ar trebui să fie considerate un motiv mai important de îngrijorare pentru unele dintre naţiunile care locuiesc pe insulele din Oceanul Pacific.
Informaţiile sunt cuprinse într-un studiu australian publicat şi citat de agenţia Xinhua. Profesorul Shin-Chan Han de la Universitatea Newcastle a descoperit că nivelul mării din Samoa Americană a crescut de peste cinci ori în comparaţie cu media globală cauzată de subsidenţă - un efect de scufundare a scoarţei terestre -, din cauza seis-melor care s-au produs în Samoa şi Tonga în 2009. "Ar putea deveni şi mai periculos pentru această regiune decât este impactul provocat de modificările climatice", a precizat profesorul Han. "Creşterea prevăzută a nivelului mării determinată de subsidenţa din Samoa Americană este la fel de mare, dacă nu chiar şi mai mare, decât creşterea prevăzută de Intergovern-mental Panel on Climate Change pentru Insulele Samoa din cauza modificărilor climatice prin prisma scenariului cu cele mai mari emisii de CO2", a adăugat el.
Folosind imagini şi alte date ştiinţifice colectate din spaţiu, profesorul Han a arătat că în primii opt ani după seismul din 2009, scoarţa terestră s-a scufundat în Samoa Americană cu un ritm de 16 milimetri pe an, în comparaţie cu ritmul de 8-10 milimetri pe an constatat în Samoa, informează Agerpres. Profesorul Han a cerut guvernelor să îşi revizuiască de urgenţă previziunile referitoare la creşterea nivelului mării pentru ţările afectate de seis-me puternice, întrucât cutremurele cu magnitudini de peste 8 au potenţialul de a deforma radical scoarţa teres-tră. În alte ţări, precum Japonia şi Noua Zeelandă, profesorul Han a prezis că seismele majore ar putea cauza o ridicare a scoarţei terestre, deşi a admis că această teorie are nevoie de studii suplimentare pentru a putea fi confirmată.