"Cyprus Popular Bank" a trimis, săptămâna trecută, o somaţie către guvernul de la Atena, prin care cere tratament egal cu instituţiile creditoare care operează în Grecia, mai precis acces la mecanismentele dis-ponibile băncilor elene pentru sus-ţinerea lichidităţilor şi a capitalului, în conformitate cu un tratat bilateral dintre Cipru şi Grecia de promovare şi protejare a investiţiilor.
Tratatul bilateral dintre Cipru şi Grecia datează din martie 1992 şi prevede că orice dispută între o ţară contractantă şi un investitor pe teritoriul său, înregistrat în cealaltă ţară semnatară, se rezolvă pe cale amiabilă.
O firmă de avocatură britanică a pregătit în numele "Cyprus Popular Bank" notificarea trimisă guvernului elen.
"Conform termenilor acordului bilateral, < Cyprus Popular Bank > solicită un tratament egal şi ajutor similar celui de care beneficiază băncile care activează pe piaţa Greciei", notează somaţia.
Anul acesta, banca "Cyprus Popular" a fost nevoită să ceară ajutor de stat de 1,8 miliarde euro din cauza pierderilor masive generate de expunerea sa pe Grecia. În plus, banca nu a reuşit să obţină din fonduri private banii necesari alinierii normelor de capital.
"Cyprus Popular" aşteaptă să obţină acces la lichidităţile disponibile pe care le are la dispoziţie Executivul elen, după ce băncile din Grecia au primit pentru recapitalizare aproximativ 50 de miliarde euro în baza unui plan internaţional de salvare. Dacă nu va obţine acces la facilităţile elene, "Cyprus Popular" intenţionează să apeleze la arbitrajul Centrului Internaţional pentru Rezolvarea Disputelor Investiţionale din SUA.
Dar, banca a precizat că vrea să coopereze cu autorităţile de la Atena pentru o rezolvare rapidă a disputei.