D-NA DNA, LA LUCRU Corupţie fără frontiere

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 11 iulie 2014

Contractul cu EADS, ideea lui Ion Ţiriac.

Contractul cu EADS, ideea lui Ion Ţiriac.

Procurorii DNA şi poliţiştii trăiesc o vară incendiară şi nu din cauza temperaturilor de afară.

Se lucrează la foc continuu şi, numai ieri, procurorii au informat publicul despre şase cazuri noi, care se adaugă la nenumăratele în care sunt cercetaţi diverşi oameni de afaceri şi politicieni.

Cazurile de ieri vizează trafic de influenţă, abuz în serviciu, luare şi dare de mită la contractarea de licenţe IT de către trei ministere, decontări ilegale de servicii medicale, în Timişoara şi Mehedinţi, fraudă bancară la BCR Alba Iulia, mită pentru sânge la Centrul de Transfuzii Slobozia, adopţii ilegale în Teleorman, evaziune în familia lui Leo de la Strehaia şi un nou dosar pentru familia lui Sandu Anghel (Bercea Mondial), pentru cumpărare de influenţă în dosarul Mircea Băsescu.

Acest tablou a fost descris perfect de prezidenţiabilul Cătălin Predoiu, chiar dacă fără să îşi dea seama.

"În societatea românească funcţionează un fel de imperiu al interlopilor", a spus, ieri acesta. Cătălin Predoiu se referea la "bande organizate care încearcă să facă ce au văzut ei în filme cu mafioţi", după cum a precizat, însă, calificativul "interlop" (n.r. care are o reputaţie proastă; rău famat, dubios, suspect, potrivit DEX) se potriveşte foarte bine în toate cazurile de mai sus.

Actualizare 19:18 Rus: "Îmi vine greu să cred că au existat ilegalităţi legate de contractul cu EADS"

Ministrului Transporturilor, Ioan Rus, îi vine greu să creadă că au existat ilegalităţi în contractul "Sistemul Integrat pentru Securizarea Frontierei de Stat" încheiat de Ministerul Afacerilor Interne (MAI) cu EADS Deutschland GmbH Ge, demnitarul declarând astăzi că au existat o comisie şi o companie care au negociat, scriu surse din presă.

Întrebat, în Alba Iulia, despre verificările DNA privind contractul "Sistemul Integrat pentru Securizarea Frontierei de Stat (SISF)", încheiat intre EADS Deutschland GmbH Germania şi MAI, în valoare totală de 734 milioane euro, Ioan Rus (ministru la momentul respectiv, pe parcursul negocierilor) a răspuns că nu a negociat personal cu EADS, acest lucru fiind făcut de o comisie şi o companie din minister.

Rus a adăugat că a plecat de la minister înainte să se ajungă într-o fază semifinală sau finală a negocierilor.

Demnitarul a explicat: "Despre contractul cu EADS privitor la securizarea frontierelor, vă pot spune că reprezenta o necesitate totală vis-a-vis de libera circulaţie a românilor în spaţiul european şi vis-a-vis de intrarea noastră ca ţară membră în Uniunea Europeană. La nivelul ministerului a existat o comisie specială, formată din specialişti care s-au ocupat de această chestiune. Şi fiindcă nu era o problemă doar de Interne, ci ţinea şi de alte chestiuni, a existat şi o comisie interministerială care s-a ocupat de negocieri şi de stabilirea condiţiilor în care să se facă securizarea frontierelor. Fiindcă am văzut şi eu diverse comentarii pe acest tip, pot să vă spun că, în calitate de persoană fizică vorbesc, nu am negociat niciodată cu EADS, a fost o comisie care s-a ocupat şi o companie din interiorul ministerului Comincex - care s-au ocupat de această chestiune. Iar la un moment dat, chiar înainte să se ajungă într-o fază semifinală sau finală a negocierilor, eu nu mai eram ministru de Interne, plecând să candidez la campania locală din Cluj".

Chestionat cum comentează acuzaţiile aduse de procurorii DNA, Rus s-a abţinut de la comentarii, dar a spus că îi vine greu să creadă că au existat ilegalităţi: "Personal, îmi vine foarte greu să cred că s-au întâmplat ilegalităţi, fiindcă a fost o comisie formată din mai mulţi specialişti care au negociat, au discutat toate, deci îmi vine greu să cred acest lucru. E o anchetă. Ea va stabili dacă eventual cineva dintre cei care au decis condiţiile în care s-a încheiat acest contract a greşit cu ceva sau a făcut ceva ilegal. Asta chiar nu putem să ne dăm noi cu părerea".

---

Actualizare Năstase, Boc şi Tăriceanu se află pe lista celor chemaţi la DNA

Numele lui Ion Ţiriac apare în încrengătura de firme acuzate că au mituit miniştri din Guvernul Năstase în dosarul de corupţie vizând contractul de securizare a frontierelor - EADS, informează avocatul Iulian Urban, care citează surse anticorupţie. De asemenea, domnia sa a publicat şi o listă cu miniştrii care urmează a fi chemaţi la DNA.

"DNA: ancheta în cazul de corupţie Microsoft îşi are originea în USA; Iată lista miniştrilor ce vor fi chemaţi de procurorii anticorupţie:

- Prim Ministru: Adrian Năstase;

- Ministrul comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiei - Adriana Ţicău, secretar de stat;

- Ministrul pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului - Eugen Bejinariu [PSD];

- Ministrul finanţelor publice - Mihai Nicolae Tănăsescu [PSD];

- PRIM-MINISTRU: CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU;

- Ministrul comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiei - Karoly Borbely [ UDMR];

- Ministrul economiei şi finanţelor - Varujan Vosganian [PNL];

- Ministrul comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiei - Constantin Teodorescu [PNL], secretar de stat;

-PRIM-MINISTRU - EMIL BOC;

- Ministrul comunicaţiilor şi societăţii informaţionale - Gabriel Sandu [ PDL];

- Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi MonitorizareaAchizitiilor Publice - Cristina Trăilă [PDL];

- Viceprim-ministru, ministrul administraţiei şi internelor - Dan Nica [ PSD];

- Ministrul finanţelor publice - Gheorghe Gherghina, secretar de stat".

---

Băsescu, în 2005: "Contractul cu EADS este inutil şi corupt"

DNA a anunţat, ieri, că a început urmărirea penală in rem, pentru trafic de influenţă, abuz în serviciu, luare şi dare de mită, în dosarul deschis în urma sesizării Corpului de control al Guvernului, privind închirierea şi extinderea de licenţe pentru şcoli, pentru care s-au plătit aproximativ nouă milioane de euro.

Potrivit unor surse judiciare procurorii DNA vizează de fapt trei contracte referitoate la licenţele IT, derulate între 2001 şi 2013, conform Mediafax.

Este vorba despre Contractul de închiriere de licenţe Microsoft de tip Enterprise Agreement Subscription, încheiat între Guvernul României şi Microsoft Ireland prin intermediul Fujitsu Siemens Computers (FSC) Austria GesmbH, în valoare de 105 milioane de dolari, derulat în perioada 2004-2009, de Contractul de închiriere de licenţe Microsoft de tip Enterprise Agreement Subscription, încheiat între Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale şi consorţiul D-CON.NET, în valoare de 96 de milioane de euro, derulat în perioada 2009-2013, şi de Contractul privind Sistemul Educaţional Informatizat (MEC SEI), încheiat între Siveco şi Ministerul Educaţiei, în valoare de 124 de milioane de euro.

Reprezentanţii Siveco ne-au transmis, ieri, că nu deţin informaţii suplimentare privind această anchetă.

Un alt contract vizat de procurori este cel privind Sistemul Integrat pentru Securizarea Frontierei de Stat (MAI SISF) încheiat între EADS Deutschland GmbH Germania şi Ministerul de Interne, în valoare de 534 de milioane de euro (extins în 2009 cu 200 de milioane de euro).

Începerea securizării frontierei a fost una din condiţiile obligatorii pentru aderarea României la UE şi, în perspectivă, integrarea în zona Schengen.

Potrivit informaţiilor din presă, contractul cu EADS pentru securizarea frontierei a fost semnat în 2004, pe ultimele luni ale guvernului Adrian Năstase, fără licitaţie, după o selecţie de oferte. Din partea română, a fost semnat de generalul Toma Zaharia, iar la ceremonie au participat premierul Adrian Năstase şi cancelarul Gerhard Schroeder.

Potrivit Wikileaks, în 2005, Traian Băsescu îi spune însărcinatului cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti că, pentru securizarea frontierelor României, a fost încheiat un contract cu concernul european EADS (mai precis cu divizia germană). Băsescu spune că acest contract de 800 milioane dolari este inutil şi corupt, iar americanii par că-i dau dreptate.

În 2011, preşedintele Traian Băsescu a propus ca, dacă tot nu există o dată fixă de aderare Schengen, tranşa de 271 de milioane de euro prevăzută în bugetul pe 2011 pentru securizarea frontierei să nu fie plătită către grupul EADS, ci să fie redirecţionată către programele de sprijin al IMM-urilor.

Contractul a ridicat suspiciuni, încă de atunci.

Ziarul "Bursa" a relatat, în toamna anului 2004, că, în cadrul Consiliului de Strategie al Agenţiei Române pentru Investiţii (ARIS), creat prin ordonanţă de urgenţă de Cabinetul Năstase, a fost pritocită una dintre cele mai importante afaceri aprobată de Guvernul Năstase, respectiv contractul cu compania europeană EADS.

Coordonatorul Consiliului de strategie al ARIS era omul de afaceri Ion Ţiriac, care la doar câteva zile de la înfiinţarea agenţiei a anunţat că a adus, ca membri în Consiliu, două nume grele: pe Klaus Mangold, preşedintele DaimlerCrysler, companie asociată în concernul multinaţional EADS, şi pe Bodo Hombach, fostul şef al Pactului de Stabilitate.

Discuţiile pentru proiectul de securizare a frontierei, ca măsură necesară integrării noastre în Uniunea Europeana, au început pe vremea când Bodo Hombach era coordonatorul Pactului de Stabilitate.

Mai mult, proiectul "Frontiera" a fost gestionat un timp de Ioan Rus, partener de afaceri cu Ion Ţiriac.

Toate acestea au condus la suspiciunea că proiectul atribuit companiei EADS a fost gândit de Ion Ţiriac şi partenerii săi de vânătoare şi colegi în Consiliul de Strategie, Klaus Mangold şi Bodo Hombach.

Microsoft şi EADS se condruntă cu acuzaţii de corupţie şi la nivel internaţional

Multinaţionalele renumite care apar în dosarele DNA sunt investigate şi la nivel internaţional pentru acuzaţii similare.

Anul trecut , presa a relatat că FBI investighează acuzaţii de corupţie împotriva unei subsidiare din Marea Britanie a concernului aerospaţial european EADS în legătură cu un contract în Arabia Saudită. FBI a discutat cu un martor şi a intrat în posesia unor documente legate de acuzaţiile că subsidiara EADS ar fi mituit militari saudiţi de rang înalt cu maşini de lux.

În 2012, mai multe birouri din Germania ale EADS au fost percheziţionate de către procurori şi poliţie, în cadrul unei anchete privind o presupusă dare de mită în vederea obţinerii de contracte pentru vânzarea de avioane de luptă Eurofighter Typhoon în Austria, cu cinci ani mai înainte.

Biroul procurorului din München a anunţat că ancheta a fost determinată de o investigaţie mai amplă din Austria cu privire la o posibilă dare de mită către oficiali austrieci între anii 2005 şi 2008.

Anul trecut, Wall Street Journal a relatat că autorităţile federale din Statele Unite investighează compania Microsoft şi parteneri de afaceri ai acesteia care ar fi oferit mită unor oficiali guvernamentali din România, Italia şi China pentru a obţine contracte.

Anchetatorii americani verificau dacă Microsoft a avut vreun rol în cazul unor acuzaţii conform cărora firme intermediare partenere ar fi oferit mită pentru a obţine contracte de software cu Ministerul român al Comunicaţiilor.

Opinia Cititorului ( 18 )

  1. daca este fara frontiera ......Lasand gluma la o parte asa cum spunea si domnul Rechea citind un articol din presa internationala Romania este singura tara care si-a platit vreodata integral toate datoriile. Pentru singur acest lucru orice politician cat de neinsemnat ar fi atunci cand ar deschide pliscul ar fi bine sa inteleaga ce performanta e aceasta si cum trebuie sa fie privit acest popor, e adevarat INVATAT cu BRUTALITATEA, adica indurator la toate si totusi facand o politica avand scenariul copiat dupa SPORT SANGEROS... Cat de anemici pot sa fie redactorii CNN facand o asemenea comparatie si cat de infantil poate sa fie un raspuns care aproba aceasta comparatie. Si acum si reversul medaliei la intrebarea ce parere are un politician despre un bancher care spune ca tara in care face un profit mai mare de 50% intr-un an o jigneste spunand ca cetatenii sunt invatati cu brutalitatea. Raspunsul foarte simplu ,dupa vorba, dupa port: DOMNUL RESPECTIV MAI ESTE INCA PRESEDINTE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!

    1. Se va pune batista pe tambal repede. poate vor gasi un vinovat de aici pe Nastatse sau vre-un ministru de atunci ..Razbunare politica si atat.Sa se intoarca statul roman catre MSFT sau EADS si sa le ceara daune morale de 10-15 miliarde E .sa ne platim datoria catre FMI cu banii astia!Sa intram in zona euro cu banii astia! sa vedem se poate..Sau vom zice domne msft are 200 de angajati in RO a accesat fonduti si ajutoare de stat de 100-2000 milioane de E americanii si nemtii ne fac scutul, e baieti buni ei noi e rai si hoti si gata!

      Trebuia sa faceti precizarea ca domnul in cauza este tREICH si "politica lui in ERSTE, ESTE asemanatoare cu a Reichului german. 

      cei din est sunt invatati cu brutalitatea, totusi au atata demnitate incat nu pun in aceeasi troaca lucruri care nu au nici cel mai mic numitor comun.Ceea ce se intampla in aceasta frumoasa tara nu este decat metaforic vorbind un model de afaceri SIMA (maestrul Make trebuie deja precis a-i creste tensiunea :-)) la nivel macroeconomic und concluzia ar fi : ce inteligent sunt ca te-am pacalit facandu-te sa te ghidezi dupa zicala afara e vopsit gardul si inauntru-i leopardul (cum o dai si o intorci pana la urma tot la panzer ajungi, insa in ajun de finala WM e bun pentru destinderea tenului :-)

    ....... Cazurile de ieri vizează trafic de influenţă, abuz în serviciu, luare şi dare de mită la contractarea de licenţe IT de către trei ministere, decontări ilegale de servicii medicale, în Timişoara şi Mehedinţi, fraudă bancară la BCR Alba Iulia, mită pentru sânge la Centrul de Transfuzii Slobozia, adopţii ilegale în Teleorman, evaziune în familia lui Leo de la Strehaia şi un nou dosar pentru familia lui Sandu Anghel...

    Cam ca in cazul caselor lui Nastase sau a lui Iohannis. 

    Pai deaia nu ne primesc astia (inca) in Schengen; mai vor niste contracte/afaceri din care sa mai mulga ceva.

    Se pare ca vestul ne invata cum se face cu spaga (sau spertul, sa-i placa dlui Make). 

    Domnule Make, ne poti spune de ce s-a postat poza domnului Tiriac; ii faceti reclama sau il denigrati, avand in vedere tema articolului? 

    1. si scrie acolo Mogelpackung :-)

      Da, iti pot spune, de vreme ce este, deja, spus.

      si scrie acolo Mogelpackung :-)

      Domnule,da ce obarsie intortocheata ai! auzi acolo Mogelpackung ??! 

      Si pe el esti suparat? care ar fi pricina? bineanteles in afara conturilor. 

      Numai daca ai mustata. 

      Si de ce, din increngatura, ati ales doar o suvita (pardon, mustata)? 

      AFARA E VOPSIT GARDUL si INAUNTRU E LEOPARDUL :-) Da imi place ca are un pic de Mogul, , pac la razboiu de la oportunist si ung de la sperrtz :-)

      Aha, Bestea spertarul! 

    Mda, daca s-a ajuns la asemenea controale, inseamna ca cineva vrea o oarecare curatenie. Dar, in strainatate, vroiau de fapt banii inapoi. Pe care SUA i-a cam luat de la evazionistii sai prin Elvetia. Germanii deasemenea, Italienii au facut si ei ceva ravagii, de Francezi deja stim. Acum, daca se ajunge la Tiriac, care a cam facut averea pe-aici, se va ajunge clar la Adrian Nastase, ca el se lauda la un moment dat in mediile lui de influenta ca face miliardul. Acum, ca o fi un miliard de euro, de dolari sau de lei, oricum e imens pentru un om care a inceput destul de jos... adica nu avea mai mult de 1 milion de lei, cu tot cu matusa sa si cu averea familiei lui. Intrebarea este, pot oamenii acestia sa explice averile imense stranse atat pe numele lor cat si pe numele oamenilor lor de casa? Dl.Nastase are cam 3 oameni care-i ascund averea. Ceilalti au toti cam 2-3 persoane pe care au banii. Ideea e ca va fi dificil sa se recupereze banii. Macar sa se verifice incasarile impozitelor platite, macar pe-alea sa le plateasca, iar daca banii sunt prin offshore-uri, atunci sa se aplice aceeasi strategie pe care au aplicat-o si americanii/germanii/italienii/ francezii.

    Ce ne tot miram ca e coruptie atata timp cat suntem dominati de lacomie ?

    sa ne uitam in oglinda fiecare dintre noi si sa vedem cat putem rezista daca exista un interes personal 

    De sus pana jos si de jos pana sus este la fel

    Trebuie sa ne obisnuim, asta e lumea in care traim, societatea materialista  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb