Dacă nu reuşim să producem cota negociată de tutun, vom pierde ajutorul comunitar

Eli Roman
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 18 februarie 2005

În urma negocierilor cu UE, avem o cotă de producţie de 12.312 tone, iar anul trecut producţia noastră de tutun a fost de 7.200 tone

Pentru sprijinirea acestui sector, începînd din acest an, cultivatorii de tutun vor primi subvenţii

Scăderea drastică a suprafeţei cultivate cu tutun din ultimii ani îi îngrijorează pe repre-zen-tanţii Ministerului Agriculturii. În acelaşi timp, direcţiile judeţene au propus în continuare însămînţarea unor suprafeţe reduse. "Dacă anul trecut a fost cultivată o suprafaţă de 6.200 de hectare, anul acesta va fi mai mică cu circa 1.000 de hectare", ne-a declarat doamna Paula Craioveanu, con-silier pe culturi seciale în cadrul Ministerului Agriculturii. Domnia sa ne-a mai spus că ţara noastră ar putea fi privată de ajutorul comunitar acordat pentru perioada 2007-2009, dacă nu va reuşi să acopere cota negociată. Cultivatorii de tutun din Uniunea Europeană primesc o subvenţie medie de circa 2,4 euro/kg/tutun.

"Companiile multinaţionale au avut o politică de acaparare a unei cote cît mai mari din piaţă, fără să aibă în vedere o dezvoltare a tutunului româ-nesc din punct de vedere calitativ", a mai subliniat doamna Craioveanu.

Domnul Marcel Cadar, directorul general al "Societăţii Na-ţionale Tutunul Românesc" (SNTR), ne-a declarat că "deşi timpul este scurt, am putea reuşi realizarea cotei negociate cu UE". În opinia domnului Cadar sînt necesare acordarea unor prime cultivatorilor, pentru a contribui la creşterea suprafeţei însămînţate cu tutun şi încurajarea ţăranilor de a cultiva această plantă. "Bulgaria acordă cultivatorilor de tutun subvenţii de 1,5 euro/kg/tutun şi chiar prime de export", ne-a mai precizat directorul SNTR.

Oficiali ai Ministerului Agriculturii s-au întîlnit săptămîna aceasta cu reprezentanţii producătorilor de ţigarete din ţara noastră pentru identificarea punctelor slabe ale sectorului, care au condus la un regres continuu din punct de vedere al producţiilor realizate.

Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (MAPDR) este decis să acorde acestui sector un sprijin financiar pe kilogramul de tutun livrat. Subvenţiile vor fi acordate diferenţiat, în funcţie de soiul de tutun cultivat. Specialiştii din cadrul ministerului lucrea-ză la elaborarea proiectului de act normativ, ce urmează să fie trimis spre avizare Guvernului. Ultima dată cînd cultivatorii de tutun au primit primă a fost în anul 2002 şi era în valoare de circa 4.500 lei/kg.

În cadrul întîlnirii, domnul Nicolae Flaviu Lazin, secretar de stat în cadrul MAPDR, a solicitat implicarea fiecărui produ-cător de ţigarete din ţara noas-tră pentru a putea asigura realizarea cotei acordate de UE. Dom-nia sa consideră cota negociată cu UE "garanţia realizării unui venit sigur pentru producătorii agricoli de tutun". Ţara noastră a primit în urma negocierilor cu UE, o cotă de producţie de 12.312 tone iar anul trecut producţia de tutun a fost de 7.200 tone.

Anul trecut, ţara noastră a importat o cantitate de 31,3 mii tone de ţigări şi tutun, în valoare de 195,1 milioane de euro, reprezentînd aproape 12% din valoarea totală a importurilor. Piaţa totală a consumului de ţigări se ridică la aproximativ 34-35 miliarde de ţigarete, dintre care 85% sînt asigurate de companiile multinaţionale.

Principalele soiuri de tutun cultivate de cei 23.000 de cultivatori sînt: Virginia (Ialomiţa, Dolj, Dîmboviţa, Bihor, Satu Mare), tutun oriental (Olt, Mehedinţi, Vaslui, Iaşi, Tulcea), semioriental (Giurgiu, Arad, Teleorman) şi Burley, considerat cel mai bun din punct de vedere calitativ din Europa (Mureş, Alba, Vaslui, Satu Mare).

Costul de producţie pe care îl face un cultivator de tutun în decursul unui an diferă în func-ţie de soi. Astfel, potrivit datelor furnizate de minister, cheltuielile pentru un hectar cultivat cu Virginia sînt de circa 65 milioane de lei, Burley - 47 mi-lioane de lei şi oriental - 68 milioane de lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb