Dacă nu vă văd, nu vă aud!

SORIN ROŞCA STĂNESCU
Politică / 29 septembrie 2022

SORIN ROŞCA STĂNESCU

Pentru a înţelege că stăm toţi pe un butoi cu pulbere gata să explodeze, guvernanţii trebuie să simtă, să vadă şi să audă vocea poporului. Este cel mai simplu şi clar motiv pentru care, atunci când este necesar, sunt inţiate mitingurile de protest. Şi vom avea un asemenea miting în Piaţa Universităţii, în 2 octombrie, începând de la ora 17. Cum se prefigurează el? Mesajele vor fi suficient de clare? De penetrante? Iar protestatarii vor fi suficient de mulţi?

La Praga s-a desfăşurat un miting de protest împotriva războiului, la care au participat zeci de mii de persoane. Vocea cehilor s-a auzit în întreaga lume. Dar şi această voce penetrantă a fost interpretată în fel şi chip. De pildă premierul ceh Petr Fiala a zbierat din toţi rărunchii, acuzându-i pe manifestanţi că reprezintă forţele pro-ruse. În realitate, la uriaşul protest au participat pur şi simplu cetăţeni profund îngrijoraţi atât de consecinţele războiului din Ucraina, cât şi de direcţiile extrem de periculoase în care el se poate dezvolta. Şi da, au fost şi voci care au criticat în forţă politica NATO, taxată drept ineficientă şi periculoasă. Dar asta înseamnă oare o manipulare de la Moscova? Sau pur şi simplu a avut loc o acţiune a opoziţiei politice şi a opoziţiei civice? La Bucureşti, cu foarte puţin timp înaintea desfăşurării protestului, situaţia este destul de neclară. Periculos de neclară.

Un protest nu poate fi realizat oricând şi în orice condiţii. Şi cu o frecvenţă prea mare. Din simplul motiv că românii, deziluzionaţi de prestaţiile clasei politice, nu ştiu încotro ar mai putea să-şi îndrepte speranţele. În anii '90, într-un fel, lucrurile erau mai clare. De o parte a baricadei se aflau formaţiunile politice de stânga, în mare parte moştenitoare şi tributare ale Partidului Comunist, care fusese îngropat doar cu numele, şi de cealaltă parte forţele democratice, care doreau iniţerea rapidă a unor reforme, dar nu prea ştiau cum să procedeze. Şi în continuare, în anii următori, s-au confruntat de cele mai multe ori forţele de stânga cu forţele de dreapta. Când dreapta se afla la putere, stânga reprezenta o speranţă pentru protestatari. Şi invers. Acum ne aflăm însă într-o situaţie specială. Din mai multe puncte de vedere.

În primul rând, există la putere o coaliţie alcătuit dintr-un partid puternic de stânga, PSD, un partid socialist, şi un partid de centru-dreapta, PNL. În afara acestor partide, opoziţia parlamentară este alcătuită dintr-un partid neomarxist, USR, şi un partid suveranist, taxat de unii drept extremist, AUR. Iar opoziţia extraparlamentară este reprezentată de o puzderie de partide mici, cele mai multe suveraniste, între care se distinge cea mai nouă formaţiune de acest fel, Coaliţia pentru Naţiune, iniţiată de avocatul Dan Chitic. În al doilea rând, multitudinea de crize suprapuse a determinat PSD să vină la guvernare, călcându-şi din multe puncte de vedere pe inimă, invocând interesul naţional, dar profitând din plin atât de avantajele conferite de exerciţiul puterii, cât şi de poziţia de critic al partenerului de guvernare. Din perspectiva celor două partide aflate la putere, mitingul din 2 octombrie este ilegitim, este fără rost şi vom auzi cu certitudine acuzaţii cum că protestatii ar fi manevraţi de la Moscova. Asta dacă nu care cumva îşi vâră dracul coada şi vor avea loc acte de provocare. În al treilea rând, categoriile de populaţie nemulţumite sunt extrem de diverse. Practic, fiecare cetăţean este îndreptăţit să protesteze, dar nu în mod obligatoriu pentru ceva anume. Pensionarii sunt îndreptăţiţi să protesteze pentru că pur şi simplu sunt ameninţaţi cu exterminarea, în timp ce li se promit în mod fals creşteri, care nici măcar nu acoperă inflaţia. Marea masă a cetăţenilor este îndreptăţită să protesteze împotriva mizeriilor legate de preţul la energie, care au fost declanşate în România, atenţie, independent şi înaintea începerii războiului din Ucraina. Şi fără nici cea mai mică legătură cu Federaţia Rusă şi cu manevrele Kremlinului privind furnizarea gazelor. În fine, suveraniştii, constituiţi într-o formaţiune mare, AUR, care vine pe locul doi conform ultimelor cercetări de piaţă, mai puţin cele făcute de institutele plătite de PSD şi PNL, şi mai multe formaţiuni mici, extraparlamentare, sunt perfect îndreptăţiţi să denunţe drept rău al tuturor relelor faptul că guvernele succesive ale României au renunţat în mod iresponsabil să-şi exercite şi să-şi valorifice prerogativele contituţionale generate de suveranitatea naţională.

Dacă toţi au dreptate, dar fiecare în felul lui, şi dacă toţi îşi ridică glasul din varii motive împotriva celorlalţi, atunci protestul din Piaţa Universităţii va degenera într-un talmeş-balmeş. Observăm deja cum AUR insistă asupra direcţionării protestului contra politicilor energetice ale Guvernului. Am mai observat zilele trecute cum pensionarii au dat înapoi, prin intermediul reprezentanţilor asociaţiilor acestora, afirmând că nu vor participa la protest, pentru a nu se asocia unui partid politic. Şi au căzut astfel în capcana întinsă de guvernanţi, care le-au promis cândva, săptămâna viitoare, o întâlnire la Palatul Victoria, care se va transforma fireşte într-un bla-bla. În fine, după ce mai mulţi suveranişti, minus George Simion, au solicitat ca mitingul să fie despre suveranitate, Dan Chitic, în numele Coaliţiei pentru România, doreşte ca protestul să fie direcţionat în cvasi-totalitatea lui împotriva războiului.

Dincolo de frontierele României, opinia publică internaţională stă cu ochii pe noi. Ne va măsura şi ne va judeca. Câţi protestatari vor fi desfăşuraţi între Piaţa Universităţii şi Piaţa Victoriei? În ce măsură între aceştia se va realiza o coeziune? Ce fel de miting va fi, dacă nicio forţă politică sau civică nu îşi asumă în mod oficial organizarea lui? Care este calitatea mesajelor care vor fi transmise Guvernului, aliaţilor noştri şi opiniei publice internaţionale? Până când vom primi răspunsul la întrebările de mai sus, vă reamintesc că, dacă ei nu vă văd, ei nici nu vă aud. Iar tot efortul va fi inutil.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. textul era asa: daca nu te vad si nu te aud, nu voi cheltuii bani (credit) cu tine / pe tine.

    s c cret 

    Fiecare e pe cont propriu, asa e'n capitalismul primitiv.

    La protestul din februarie 1%-2% din participanti erau bucuresteni, restul erau adusi din provincie. 

    Opinia publică internațională ar face bine să nu se zgâiasca la noi :)

    Nu de altceva, dar "marele" protest anunțat cred că va fi un mare fâs, asta dacă nu intervin "serviciile":) 

    Buba nivelului de trai nu s-a copt încă pe deplin, mai ales pentru bucureșteni.  

    Cât despre buba cea mai mare și mai coaptă, chiar rascoapta :), și anume pericolul extinderii războiului dincolo de Ucraina, la cote greu de imaginat, este constientizata de foarte puțini. 

    Grosul sunt anesteziati cu propagandă ieftină, știri false și analize de doi lei, ori nu îi interesează altceva decât plapuma lor și discuțiile idioate de pe Facebook. 

    Oricum, o revoltă majora nu poate aduce nimic bun. Suntem prea mici și prea slugoi pentru așa ceva.

    1. Adevărat vorbești

      un protest, instabilitate, revolta nu sunt bune in asemenea momente!!!

      nu cu razboi la granita. 

      abea asteapta "iscoadele" sa starneasca rasmerita si pe la noi. 

      nu este buna treaba! 

      autoritatile ar face bine sa iasa public pe toate posturile si sa linisteasca populatia. 

      cineva cu "sange" in instalatie si care mai are o farama de credibilitate sa isi pregateasca textul si sa dea fuga fuga dar fuga pe la televiziuni (care oricum au beneficiat de milioane de euro in pandemie) si sa linisteasca populatia sau sa le spuna ca o instabilitate interna nu aduce nimic bun populatiei!! - bine aduce pe moment tot speculatorilor in piata.. dar nu aduce saracului din piata. 

      Sa spuna clar si raspicat ce solutii au pregatit ca sa atenueze paica si stresul populatiei! 

      s c cret 

      "Tovarăși, stați liniștiți la locurile voastre!":)

      Și poate o promisiune de mărire a pensiilor. 

      În ce privește posibila extindere a războiului, se va aplica aceeași politică de "mucles" ca până acum. Biată colonie, frunză în bătaia vântului. 

      Să sperăm că măcar până s-or mai potoli apele internaționale (slaba speranța!), mămăliga românească nu o să explodeze. Că ne vom opări cu toții.

    Cu sau fără mitinguri, costul de împrumut al României era ieri de 8.3% pt care vom plăti anul asta 2% din PIB pe dobânzi !

    Asta în condițiile în care la anul nu trebuie sa depășim 4% deficit bugetar, fata de 5.8% anul asta. 

    Pe 2 oct va fi un eșec.

    Cum altfel s-ar putea aduna energia revoluționară pentru o mare schimbare in Romania dacă actualii guvernanți și actuala clasă politică "s-ar trezi" ? ... 

    sper sa nu vina nimeni la protest . la ora actuala eu nu ma simt reprezentat de nimeni , adica nu am incredere in nimeni , toti stau bine la gargara si minciuni .spun asta ca précis AUR se va baga in poza . nici lumea nu este pregatita , este timorata de amenzi , de riscul de a fi dati afara de la munca , de lehamite , de greata de orice .

    Sa dea fuga si sa linisteasca spiritele? adica sa dea fuga si sa ne minta cum ne mint de ani si ani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb