DACĂ PARLAMENTUL ÎŞI DĂ AVIZUL, Licitaţia pentru dezvoltarea centralei de la Belene, până la sfârşitul anului

Ziarul BURSA #Companii / 29 octombrie 2018

Licitaţia pentru dezvoltarea centralei de la Belene, până la sfârşitul anului

Bulgaria ar putea lansa până la sfârşitul anului licitaţia pentru alegerea unui investitor strategic pentru dezvoltarea centralei nucleare de la Belene, dacă Parlamentul aprobă planul, a afirmat vineri ministrul Energiei, Temenuzhka Petkova, transmite Reuters.

Statul balcanic a ridicat în iunie interdicţia de acum şase ani referitoare la dezvoltarea unei centrale cu o putere instalată de 2.000 MW, iar Minis-terul Energiei urma să anunţe până la sfârşitul aces-tei luni procedura pentru alegerea unui investitor strategic la Belene, costul proiectului fiind estimat la cel puţin 10 miliarde de euro (11,3 miliarde de dolari).

"Procedura este în stadiul final. Dacă Parlamentul o aprobă, alegerea unui investitor strategic poate demara până la sfârşitul anului", a afirmat Petkova la o întâlnire la Moscova cu şeful companiei nucleare de stat ruseşti Rosatom, Alexei Likhachev, conform Agerpres.

Acesta a afirmat că firma va evalua cu seriozitate orice opţiune privind participarea la proiectul Belene. Şi compania nucleară chineză de stat CNNC este interesată, iar Bulgaria a invitat grupul francez Framatome, o subsidiară a EDF, să ia parte la licitaţie.

În 2008, compania rusă Atomstroyexport şi compania energetică de stat NEK au semnat un contract pentru designul, construcţia şi instalarea a două unităţi la o centrală nucleară ce urma să fie amplasată la Belene, pe Dunăre. Însă, în 2012, Bulgaria a anulat proiectul Belene, în lipsa unor inves-titori străini, la care s-au adăugat presiunile Bruxelles-ului şi Washingtonului de a limita dependenţa energetică a ţării faţă de Rusia.

În România, la jumătatea anului 2017, statul român a reluat negocierile cu China General Nuclear Power Corporation (CGNPC) privind construirea la Cernavodă a reactoarelor 3 şi 4 de tip CANDU 6, cu o putere instalată de câte 700 MW. Parteneriatul dintre Nuclearelectrica şi CGNPC a debutat în noiembrie 2015 prin semnarea unui memorandum în valoare de 6,5 miliarde euro pentru dezvoltarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

02 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4950
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2900
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9032
Gram de aur (XAU)Gram de aur361.1841

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb