DACĂ ROMÄNIA ADERĂ LA UE ÎN 2007, "British American Tobacco" România îşi va mări capacitatea de producţie

Eli Roman
Ziarul BURSA #Companii / 22 august 2005

Producătorul de ţigarete "British American Tobacco" (BAT) şi-ar putea transfera unele activităţi de producţie în ţara noas-tră, după ce îşi va închide fabricile din Marea Britanie şi Irlanda, au anunţat, luna trecută, oficialii companiei.

"Relocarea unei părţi din producţia fabricii de la Southhampton în România reprezintă o mutare logică cu efecte benefice atît pentru economia românească, cît şi pentru < British American Tobacco > România", ne-a declarat Adrian Popa, Corporate director "BAT" România. În opinia domniei sale, acest obiectiv poate fi realizabil, numai dacă ţara noastră va adera la Uniunea Europeană în anul 2007. La ora actuală, managerii BAT nu cunosc cu exactitate costurile de mutare a unei părţi din producţie în ţara noastră, precum şi nevoia realizării unor noi investiţii.

BAT, al doilea producător de ţigarete din lume, va închide, alături de fabrica din Irlanda, pe cea de la Southhampton, veche de 90 de ani, pentru că o nouă directivă a UE, valabilă în Marea Britanie, interzice producţia de ţigarete cu conţinut ridicat de gudron şi nicotină destinată exportului. 90% din producţia fabricii de la Southhampton (care are o capacitate de 50 de miliarde de ţigarete anual) este destinată exportului. În prezent, doar Franţa şi Suedia aplică începînd cu acest an, regula conform căreia conţinutul de gudron, nicotină şi monoxid de carbon din produsele de tutun destinate exportului să nu fie mai mare de 10/1/10. Celelalte ţări UE beneficiază de o perioadă de tranziţie pînă să aplice aceeaşi regulă.

Accizele prea mari şi interzicerea fumatului în locuri publice au fost motivaţiile opririi producţiei în Irlanda.

Un alt motiv al închiderii fabricilor din Irlanda şi Anglia îl constituie şi costurile ridicate de producţie din Europa Occidentală. Alături de România, BAT s-ar mai putea orienta către Polonia şi Elveţia, ţări care sînt exceptate de această directivă. În ţara noas-tră, compania deţine o unitate de producţie la Ploieşti, investiţie care a costat peste 100 de milioane de dolari. Fabrica a fost dată în folosinţă în 1997. De mai bine de trei ani, fabrica ocupă una din primele trei poziţii în topul celor mai bune facilităţi de producţie ale grupului BAT din Europa, din punctul de vedere al calităţii, productivităţii şi costurilor.

După realocarea activităţii, BAT estimează că va obţine economii de 40 de milioane de lire sterline pe an, dar costul închiderii celor două fabrici este de 160 de milioane de lire sterline.

"British American Tobacco" (BAT) România a realizat o cifră de afaceri netă de 679,8 milioane RON, în prima jumătate a acestui an, ne-a mai spus Adrian Popa. Din această sumă, BAT România a virat la bugetul de stat, accize în valoare de 445,3 milioane RON.

Reprezentanţii companiei estimează pentru anul acesta o cifră de afaceri în jurul valorii de 1,3 miliarde RON, în condiţiile în care nu vor mai apărea majorări ale accizelor. Anul trecut, BAT România a realizat o cifră de afacere de 1,2 miliarde de RON, din care 65,6% le-au reprezentat accizele vărsate la bugetul de stat.

Potrivit ultimului retail audit al "AC Nielsen", în luna iulie s-a menţinut trendul crescător al companiei pe piaţa românească. Astfel, cota de piaţă cantitativă este de 35%, în timp ce cotele de piaţă ale mărcilor BAT România sînt: Kent - 10,2%, Pall Mall 10,3%. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, cota de piaţă cantitativă a crescut cu 13% (de la 31,04%), cota de piaţă Kent a crescut cu 54% (de la 6,6%) şi cota de piaţă Pall Mall a crescut cu 63% (de la 6,3%).

Potrivit unui studiu al Universităţii din Alabama (martie 2005), ţara noastră practică unele dintre cele mai mici preţuri pentru produsele din tutun, respectiv 0,85 euro/pachet. Cele mai mici preţuri sînt practicate de Ucraina şi Rusia, o medie de 0,5 euro/pachet, în timp ce la polul opus se găseşte Norvegia (8,22 euro), Anglia (6,95 euro).

Legea nr. 457/2004 privind publicitatea şi sponsorizarea la produsele din tutun transpune în legislaţia românească cerinţele Directivei Europene 2003/33/EC cu începere de la 01.01.2007, data de la care se estimează că ţara noastră va deveni membru al Uniunii Europene.

Adrian Popa subliniază faptul că această lege va restrînge libertatea companiilor producătoare de ţigări de a concura pe piaţă în toate formele legale existente într-o economie de piaţă, şi va avea efecte asupra dreptului consumatorilor la informare şi asupra dezvoltării industriei de publicitate. Domnia sa consideră că industria de publicitate va fi cea mai afectată, pierzînd o sursă importantă de venit.

Profitul operaţional al Grupului BAT a crescut cu 8% în prima jumătate a anului, pînă la 1,211 miliarde de lire sterline. Rezultatele obţinute de companie au fost susţinute de vînzările realizate în România, Germania, Rusia şi Franţa

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb