Guvernul Dăncilă nu a aplicat dispoziţiile HG 830/2016 şi din această cauză s-a ajuns la epidemia de pestă porcină africană, susţine fostul prim-ministru Dacian Cioloş, într-o postare de pe pagina sa oficială de Facebook. Conform acestuia, autorităţile sunt depăşite de rapiditatea răspândirii virusului care a ajuns în 100 de localităţi, în care sunt depistate 600 de focare de pestă porcină.
Europarlamentarul arată: "Când noi atragem atenţia că guvernul nu a luat măsurile necesare pentru a stopa răspândirea virusului ni se răspunde: < < bine, dar voi ce soluţii aveţi, de ce doar criticaţi? > >. Soluţiile le-am dat în 2016 prin HG 830 (...) şi, dacă procedurile din acel document erau puse în practică împreună cu planul de contingenţă din anexă, erau şanse mari să nu se ajungă aici".
El a precizat că, pe baza măsurilor din hotărârea de guvern, în anul 2016 au fost evitate două crize asemănătoare cu aceea din prezent.
Cioloş a criticat şi declaraţiile lui Petre Daea privind arderea culturilor agricole din zonele în care au trecut animalele infestate.
Fostul prim-ministru susţine: "Bâlba ministrului agriculturii, care dă un ordin să ardă câmpurile, apoi spune că nu le mai arde pentru că îi sar presa şi fermierii în cap, este un exemplu clar al faptului că nu se urmează procedurile şi totul se face după ureche. Securitatea alimentară a României este pe mâna unor politruci care, confruntaţi cu propriile greşeli, se apără cu fraze propagandistice şi inventează teorii ale conspiraţiei".
Potrivit fostului prim-ministru, consecinţele sunt enorme pentru micii fermieri, marii procesatori şi pentru sectorul agroalimentar românesc pe termen lung: şomaj, panică, neîncredere în procesarea cărnii, deficit comercial mai mare, cheltuieli pentru despăgubiri şi repopulare a fermelor.
Dacian Cioloş conchide: "Din această criză nu pierd doar cei din sectorul privat, ci şi statul care a investit cu prioritate sume mari în ultimii 10 ani pentru a creşte competitivitatea şi pentru a putea comercializa carne de porc pe piaţa europeană".
Numărul focarelor de pestă porcină africană ajunsese, zilele trecute, la 578, în 98 de localităţi din opt judeţe (Satu-Mare, Bihor, Sălaj, Tulcea, Brăila, Constanţa, Ialomiţa şi Galaţi), iar până în prezent au fost ucişi peste 78.000 de porci din ferme şi gospodării ale populaţiei, potrivit preşedintelui ANSVSA.
Petre Daea a emis un ordin care prevede distrugerea tuturor culturilor de porumb pe unde au trecut mistreţi, în zonele unde au fost semnalate cazuri de pestă porcină. Şeful de la MADR a afirmat că ordinul emis nu vizează sub nicio formă distrugerea sau arderea culturilor agricole, aşa cum au apărut informaţiile în spaţiul public, ci doar a locului unde a fost găsit un focar de pestă porcină africană la porcul mistreţ şi numai în cazul în care acesta este găsit în cultură, iar până în prezent nu există o astfel de situaţie în România.
ANSVSA informează că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.