DACIAN CIOLOŞ: "La sfârşitul acestei săptămâni prezint lista miniştrilor"

Ioana Dogaru
Politică / 13 noiembrie 2015

"La sfârşitul acestei săptămâni prezint lista miniştrilor"

Actualizare 19:26 Primele nume confirmate de miniştri din Guvernul Dacian Cioloş

Dacian Cioloş a definitivat lista cu miniştri, iar o parte dintre nume sunt confirmate. Primul dintre ele este cel al lui Achim Irimescu, pentru Ministerul Agriculturii, potrivit unor surse din presă.

Achim Irimescu a fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii între 2012 şi 2014. În prezent ocupă o funcţie de ministru-consilier în cadrul Reprezentanţei Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană, şef secţie agricultură, reprezentant al României în Comitetul Special Agricol.

O a două confirmare a venit pentru Ministerul Mediului. Potrivit stiripesurse.ro, acest portofoliu îi va parveni lui Dragoş Bucurenci. Bucurenci este consultant şi trainer în comunicare, activist civic şi jurnalist. A lucrat pentru numeroase organizaţii non-profit, printre care Salvaţi Copiii, British Council, Salvaţi Delta sau MaiMultVerde.

Conform surselor citate, Aura Răducu este agreată pentru a prelua conducerea Ministerului Fondurilor Europene. Răducu este manager principal la Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare.

Dudu Ionescu va conduce Ministerul de Interne. Ionescu este actualmente consilier al preşedintelui Klaus Iohannis pe probleme de securitate naţională.

El a mai condus portofoliul Internelor în perioada Convenţiei Democrate (21 ianuarie 1999 - 28 decembrie 2000). În 2003, Dudu Ionescu s-a înscris în PUR, partidul lui Dan Voiculescu, în care a stat 2 ani.

În ceea ce priveşte Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, acesta va fi preluat de Vasile Dâncu, fost membru al PSD. Dâncu nu mai este de ani buni în structurile de conducere ale partidului, însă a rămas în continuare membru simplu. El s-a concentrat pe Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) pe care îl conduce.

Potrivit comisarul.ro, Anca Paliu Dragu va prelua conducerea Ministerului Finatelor Publce.

Anca Paliu Dragu este în prezent economist în cadru Directoratului general de economie şi finanţe al Comisiei Europene; a lucrat în cadrul biroului local al FMI, dar şi la BNR.

(A.L.)

------------

Actualizare 17:15 "Membrii în CA trebuie să fie lăsaţi să facă performanţă fără interferenţele mediului politic"

Asociaţia Română pentru Bună Administrare (ARBA) reafirmă, prin intermediul unui mesaj trimis Preşedinţiei, Parlamentului şi premierului desemnat, poziţia profesioniştilor din ţara noastră pentru consolidarea bunei guvernanţe corporative.

"În calitate de reprezentant al ARBA, Asociaţia Română pentru Bună Administrare, reafirmă poziţia profesioniştilor din România pentru consolidarea bunei guvernante corporative, care va duce, în esenţă, la o bună guvernanţă a economiei, la performanţă şi creştere economică reală", se arată în mesaj.

ARBA consideră că membrii în Consiliile de Administraţie/Consiliile de Supraveghere trebuie să fie recrutaţi într-o manieră corectă cu criterii de selecţie exclusiv bazate pe meritocraţie şi leadership.

Aceştia trebuie să fie lăsaţi "să facă performanţă fără interferenţele mediului politic sau intervenţii, respectiv reacţii neprofesioniste, din partea unor instituţii ale statului", subliniază ARBA în mesajul său.

(S.A.)

-------------

Actualizare 16:00 Surse: Fostul secretar de stat Achim Irimescu ar putea prelua Ministerul Agriculturii

Fostul secretar de stat Achim Irimescu, actual ministru-consilier în cadrul Reprezentanţei permanente a României la Bruxelles, ar putea prelua Ministerul Agriculturii în noul Guvern condus de premierul desemnat Dacian Cioloş, potrivit unor surse politice, după refuzul lui Mihail Dumitru, transmite Mediafax.

Numele lui Irimescu este vehiculat în acest moment după ce fostul ministrul al Agriculturii, Mihail Dumitru, ar fi refuzat propunerea de a reveni la şefia instituţiei. Dumitru este în prezent director general adjunct la DG AGRI în cadrul Comisiei Europene.

(A.C.)

--------------

Actualizare 15:54

Premierul desemnat Dacian Cioloş pregăteşte lista de miniştri. Între timp, acesta are întâlniri cu liderii partidelor de la care aşteaptă voturi în Parlament.

Pe pagina sa de Facebook, Dacian Cioloş a scris: "Vă mulţumesc tuturor pentru sutele de mesaje şi pentru susţinere. Zilele acestea am avut discuţii consultative cu partidele politice. Lucrez la o echipă solidă, iar procesul de selecţie a miniştrilor este în plină desfăşurare. La sfârşitul acestei săptămâni intenţionez să prezint lista miniştrilor, în vederea audierilor în comisiile parlamentare".

La intrarea în sediul MP, Dacian Cioloş a declarat că şi-a propus să aibă consultări cu absolut toate partidele care au reprezentare în Parlament, motivând că "aşa e în democraţie".

Vineri şi sâmbătă, Dacian Cioloş urmează să aibă o nouă rundă de consultări cu partidele.

--------

Premierul desemnat, Dacian Cioloş, a precizat joi că va păstra actuala structură guvernamentală. Miercuri şi joi, Dacian Cioloş a avut întâlniri cu liderii PNL, PSD, ALDE, UNPR, UDMR, PSRO, MP pentru discuţii despre noul Cabinet şi despre programul de guvernare.

După întâlnirea cu reprezentanţi ai PND, Dacian Cioloş a declarat: "Am avut o discuţie cu partidele ca să le prezint priorităţile pe care le avem în vedere, priorităţile mari, pentru că nu o să intrăm în detalii în programul de guvernare. Am vrut să văd care sunt sensibilităţile partidelor politice, fiind conştient că nu o să putem include toate lucrurile în programul de guvernare. Eu lucrez în paralel pe programul de guvernare şi pe identificarea viitorilor miniştri. E firesc că va trebui să las timp miniştrilor după ce îşi preiau portofoliile să vadă ce se poate face".

Premierul desemnat a adăugat că majorităţile se vor realiza în Parlament, fiind vorba de un guvern de tehnocraţi.

Dacian Cioloş a precizat: "Sunt conştient, fiind un guvern de tehnocraţi, că, dincolo de votul de învestitură, majorităţile se vor constitui în Parlament şi vor trebui negociate pentru fiecare proiect major în parte. Asta va presupune un dialog intens cu partidele politice şi de aceea am vrut să dau tonul de la început. Voi păstra aceeaşi structură a Guvernului", a precizat Cioloş.

Premierul desemnat Dacian Cioloş a anunţat, joi, pe Facebook, că intenţionează să-i prezinte pe miniştrii Cabinetului său la sfârşitul acestei săptămâni, arătând că lucrează la o echipă solidă.

Dacian Cioloş a scris: "Vă mulţumesc tuturor pentru sutele de mesaje şi pentru susţinere. Zilele acestea am avut discuţii consultative cu partidele politice. Lucrez la o echipă solidă iar procesul de selecţie a miniştrilor este în plină desfăşurare. La sfârşitul acestei săptămâni intenţionez să prezint lista miniştrilor, în vederea audierilor în comisiile parlamentare".

Uniunea Democrată Maghiară din România consideră că în programul de guvernare al Cabinetului Cioloş trebuie prevăzut un capitol dedicat minorităţilor, să fie aplicate legile privind folosirea limbii materne, iar specialiştii maghiari care lucrează în instituţiile deconcertate să fie păstraţi, se arată într-un comunicat al UDMR apărut joi.

Potrivit sursei citate, preşedintele UDMR Kelemen Hunor a subliniat, miercuri, în întâlnirea avută cu premierul desemnat Dacian Cioloş că noul guvern trebuie să aibă în vedere şi revendicările comunităţii maghiare.

"În noul program de guvernare este nevoie de un capitol dedicat minorităţilor. De asemenea, trebuie examinată posibilitatea aplicării legilor referitoare la folosirea limbii materne. Comunitatea maghiară trebuie răsplătită cu încredere, în schimbul susţinerii pe care o acordă guvernului şi pe care a pierdut-o inclusiv din cauza retoricii naţionaliste din ultima vreme", a afirmat Kelemen Hunor, în timpul convorbirii purtate cu prim-ministrul desemnat.

Parlamentarii PSRO vor vota, săptămâna viitoare, în favoarea învestirii Cabinetului Cioloş, a anunţat preşedintele partidului, senatorul Mircea Geoană.

Acesta a declarat, joi, după întrevederea avută cu premierul desemnat Dacian Coloş, că, în opinia sa, o "precondiţie" pentru succesul Cabinetului Cioloş este obţinerea sprijinului unei majorităţi explicite în Parlament.

Mircea Geoană a spus: "Există, în acest moment, premise ca în programul de guvernare şi în proiectul de buget sugestiile PSRO să fie reţinute şi reflectate. În aceste condiţii, grupul nostru parlamentar, marţea viitoare, va vota în favoarea învestirii Guvernului Cioloş. (...) Acest Guvern, tehnocrat fiind, va avea nevoie de o majoritate explicită de susţinere în Parlament şi va trebui să fie pus la adăpostul tentaţiei unora, unor pseudo-parteneri, care vor încerca să negocieze fiecare vot în Parlament şi, de ce nu, să şantajeze Guvernul cu privire la interese pe care domniile lor le au de adăpostit".

Potrivit acestuia, în discuţia purtată cu Cioloş, nu au fost amintite nume de persoane care ar putea face parte din echipa de guvernare.

Parlamentarii Mişcării Populare vor vota în favoarea instalării noului Guvern, dar, prin priorităţile pe care le are, MP va fi mai mult ca sigur un partid de opoziţie la Guvernul susţinut de "liberali şi UNPR", a declarat, joi, preşedintele formaţiunii, Traian Băsescu, după întâlnirea cu premierul desemnat Dacian Cioloş.

Traian Băsescu a precizat: "În primul rând, l-am asigurat, aşa cum am convenit cu conducerea Mişcării Populare, că cele opt voturi pe care le are Mişcarea Populară vor fi pentru susţinerea instalării Guvernului", a precizat Băsescu.

El a adăugat că l-a atenţionat pe premierul desemnat asupra priorităţilor formaţiunii pe care o conduce şi care ar putea să situeze Mişcarea Populară ca "partid de opoziţie la Guvernul susţinut de liberali şi UNPR".

Traian Băsescu a amintit:"Priorităţile noastre sunt legea sănătăţii, proiect care este depus de Mişcarea Populară în Parlament, legea pentru modificarea Legii electorale şi să trecem la 100 de senatori şi 200 de deputaţi, proiectul de lege prin care primarii să fie aleşi din două tururi şi nu dintr-un singur tur".

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că joi sau vineri va prezenta un bilanţ al guvernării PSD-UNPR-ALDE, ''o guvernare foarte bună care a început în 2012''.

Preşedintele PSD a mai spus că i-a solicitat ministrului de Finanţe, Eugen Teodorovici, să depună la Guvern proiectul legii bugetului pe 2016 pentru ca atunci când se instalează noul premier şi Cabinetul acestuia să aibă "toate analizele şi tot proiectul de buget cu toate sursele financiare pentru a asigura toate angajamentele şi toate legile care au fost adoptate din punct de vedere financiar şi fiscal-bugetar".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. asa libidinos de presedinte asa premier tusea si junghiul .o fi fost si BASE cum a fost dar când il vad pa asta ales de Facebook imi este scrba ,oricum nici papitoiul de ponta nu avea nimic cu functia asta.MAREA GRESEALA A NOASTRA ESTE CA NU STIM SA NE ALEGEM CONDUCATORII

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb