DACIAN CIOLOŞ: "Măsurile votate în ultima perioadă au adunat 9 miliarde lei, peste 1% din PIB"

Andrei Stan
Politică / 1 noiembrie 2016

Dacian Cioloş

Dacian Cioloş

Impactul bugetar al măsurilor adoptate de Parlament în ultimele luni se ridică la 9 miliarde de lei, echivalentul a peste 1% din PIB, a declarat astăzi premierul Dacian Cioloş, la "Adevărul Live".

Cioloş a atras atenţia că astfel de măsuri vor conduce fie la creşterea deficitului, fie la reducerea investiţiilor.

Premierul a subliniat: "Din perspectivă bugetară, cu tot ce s-a votat în aceste ultime luni, în pregătirea campaniei, din păcate cum ne-a obişnuit Parlamentul, s-au cam adunat peste 9 miliarde de lei, deci peste 1% din PIB. Asta înseamnă ori creşterea deficitului, ori, dacă vrem să ţinem limitele deficitului, să reducem investiţiile. Noi avem alocate 40 de miliarde pentru investiţii, care ar trebui să se ducă la locuri de muncă. Or, asta ar însemna reducerea fondului de investiţii".

Cioloş a mai susţinut că măririle procentuale nu fac decât să crească şi mai mult dezechilibrele între salariaţi.

Acesta a precizat: "Avem oameni cu aceeaşi vechime, cu aceleşai studii, dar care sunt plătiţi diferit. Or, cu aceste decizii, o lege a salarizării unitare nu va putea fi bugetată.(...) Aceste măriri vor avea un impact asupra investiţiilor în educaţie, în sănătate etc. Nu e suficient să mărim salariile în administraţia publică, şi e nevoie de asta, dar am vrut să facem măriri de salarii cu cap, care să rezolve disfuncţionalităţili şi să ducă la o creştere durabilă a veniturilor. Amintiţi-vă de 2010, o mărire foarte consistentă de salarii care nu s-a putut aplica apoi".

În ceea ce priveşte proiectul legislativ adoptat la propunerea liderului PSD, Liviu Dragnea, prin care au fost eliminate 102 taxe, premierul a spus că unele dintre aceastea aveau sens să fie eliminate, însă altele contravin legislaţiei în vigoare.

"Nu numai că nu suntem împotriva reducererii unor taxe. Şi noi am venit cu eliminare unor taxe care nu-şi mai aveau rostul. Câteva taxe dintre cele eliminate aveau sens să fie eliminate, dar altele merg împotriva unor legi pe baza cărora funcţionează anumite instituţii, spre exemplu, TVR şi Radio-ul public. Legea radio-TV spune că salariile nu pot fi finanţate de la bugetul de stat. Dacă cineva a vrut să taie această taxă, trebuia să modifice şi legea TVR. La fel cu taxa de timbru, care nu ar fi trebuit eliminată complet, pentru că finanţează alte programe de înnoire a parcului auto. Mai e Monitorul Oficial, care rămâne fără finanţare. Impactul bugetar e de peste 1 miliard de lei", a afirmat premierul.

Cioloş a mai spus astăzi că sunt miniştri din actualul Cabinet care au dovedit că au înţeles bine domeniile pe care le coordonează şi pe care dori să îi păstreze într-un viitor Executiv.

"Sunt nişte oameni care au început nişte reforme în domeniile lor, care au dovedit că au înţeles bine domeniile pentru care au coordonarea acum şi pe care, da, eu i-aş propune şi pentru un viitor Guvern. Vor avea nevoie de susţinerea partidelor. După alegeri, dacă va fi un guvern politic, orice membru al guvernului va trebui să aibă susţinerea partidelor care vor forma majoritatea", a precizat Cioloş.

Primul ministrul a mai declarat că nu înţelege de ce Liviu Dragnea este supărat în legătură cu eliminarea vizelor pentru Canada, în condiţiile în care la această realizare a contribuit şi reprezentantul PSD Sorin Moisă.

Cioloş a menţionat: "N-a fost o negociere la nivelul UE; a fost o negociere între Guvernul român şi Guvernul canadian. Noi am pus presiune pe Comsia Europeană şi pe Parlamentul European pentru a sprijini acest demers. Noi, în vară, când am văzut că Comisia nu se mişcă suficient, am decis să merg la Ottawa şi am preluat direct aceste negocieri. Nu înţeleg de ce domnul Dragnea e supărat pe acest succes, întrucât este chiar şi un membru PSD, domnul Sorin Moisa, care s-a implicat în aceste negocieri".

Potrivit premierului, eliminarea vizelor pentru Canada nu reprezintă un succes al Guvernului, ci unul al României.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Parlamentul bagă a 5- a să prindem CAPITALIȘTII !!!

    Domnule Ciolos poate me spuneti tot adebarul legat de ce isi asuma Romania prin semnarea acelui acord. Cred ca pretul ce va fi platit de stat pt niste vize este unul mult prea mare

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9750
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5669
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2973
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9304
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.0590

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb