DACIAN CIOLOŞ: "Piaţa dictează preţurile la alimente, nu Ministerul Agriculturii"

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Politică / 25 ianuarie 2008

"Piaţa dictează preţurile la alimente, nu Ministerul Agriculturii"

PNDR ar putea fi aprobat de Comisia Europeană la data de 20 februarie 2008

Preţurile produselor alimentare sunt stabilite de piaţă, nu de Ministerul Agriculturii sau de zvonurile lansate de patronatele din domeniu, susţine Dacian Cioloş, ministrul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale. Afirmaţia vine ca răspuns la semnalele de alarmă trase de reprezentanţii producătorilor agricoli, care estimează pentru perioada imediat următoare scumpiri în lanţ la alimentele de bază, îndeosebi, la pâine, unde preţul s-ar putea să crească cu 40%.

Domnia sa a declarat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă că "preţurile produselor alimentare sunt stabilite şi influenţate doar de evoluţia pieţei libere, nu de Ministerul Agriculturii sau de declaraţiile din piaţă". Dacian Cioloş a subliniat că singura cale de intervenţie a ministerului de resort o constituie subvenţionarea sectoarelor de producţie, implicit susţinerea financiară a producătorilor.

În acest sens, ministrul a subliniat că subvenţiile acordate producătorilor nu vor fi modificate, deoarece constituie "un sprijin consistent". Domnia sa a dezminţit afirmaţiile sindicatelor din agricultură, care acuză ministerul de complicitate la creşterea preţurilor, prin încurajarea importului de materie primă şi de produse alimentare şi de neintervenţie prin neutilizarea rezervei de stat de grâu. În replică, Dacian Cioloş a subliniat că "în actuala situaţie, nu se impune utilizarea rezervei de stat de grâu, care nu este la discreţia Ministerului Agriculturii şi, discutăm de o piaţă liberă, care pe fondul înlăturării taxelor de import, oferă soluţii pentru depăşirea situaţiilor de criză". Ministrul a precizat că odată cu aprobarea Planului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), situaţia sectorului de producţie va fi ameliorată. Dacian Cioloş a mai spus că ţara noastră a importat, în primele opt luni ale anului trecut, 500.000 de tone de grâu şi a exportat circa 200.000 de tone de grâu.

PNDR ar putea fi aprobat de Bruxelles la data de 20 februarie 2008

Comisia Europeană ar putea aproba PNDR la data de 20 februarie, ceea ce ar permite demararea primelor proiecte de dezvoltare rurală, susţine Dacian Cioloş. Domnia sa a declarat: "Începând cu data de 30 ianuarie, vom posta pe site ghidurile pentru realizarea proiectelor. Ulterior, la data de 3 martie, vom demara primele proiecte de dezvoltare rurală". Ministerul Agriculturii va face tot ce este posibil ca PNDR să fie aprobat la timp, a mai spus Dacian Cioloş. Menţionăm că, prin intermediul PNDR vor fi derulate fonduri de peste opt miliarde de euro, în următorii cinci ani, pentru investiţii în agricultură, silvicultură şi dezvoltare durabilă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb