Daciana Sârbu cere la Bruxelles sprijin pentru apicultori

C.P.
Ziarul BURSA #Companii / 2 martie 2018

Daciana Sârbu cere la Bruxelles sprijin pentru apicultori

Apicultorii ar trebui să beneficieze de un sprijin financiar mai consistent, iar fenomenul mierii contrafăcute, provenind din afara Uniunii Europene (UE), ar trebui combătut mult mai eficient, susţine eurodeputata Daciana Sârbu, într-un comunicat de presă. Domnia sa susţine că numai produsele care conţin 100% miere trebuie să poată fi etichetate sub acest nume, iar Comisia Europeană poate garanta acest lucru prin revizuirea legislaţiei.

"Prin măsuri puternice şi eficiente, instituţiile europene au obligaţia să se asigure că apicultorii sunt sprijiniţi pentru a fi competitivi pe piaţă, iar consumatorii cumpără miere şi nu un produs care conţine 30% miere şi restul - aditivi", consideră Daciana Sârbu, membră a Comisiei de Agricultură din PE.

În opinia doamnei Sârbu, apicultura oferă României o şansă considerabilă pe piaţa europeană, unde deţine deja un rol important, dar în acelaşi timp apicultorii români şi europeni se confruntă cu dificultăţi serioase. Din aceste motive eurodeputatul s-a implicat activ pe această temă, propunând mai multe amendamente la raportul privind apicultura, dintre care 10 au fost adoptate în Comisia pentru agricultură şi dezvoltare rurală.

Daciana Sârbu a cerut suport financiar pentru apicultori, atât prin plăţi cuplate, cât şi prin plăţi compensatorii - în situaţii în care producţia este afectată de vremea nefavorabilă. O altă măsură susţinută vizează sprijinirea acestora prin programe de formare şi schimburi de experienţă între statele membre.

Mierea contrafăcută este un fenomen larg răspândit, care creează riscuri pentru consumatori şi prejudicii pentru producătorii corecţi, iar pentru combaterea sa trebuie adoptate măsuri concrete, Daciana Sârbu propunând în acest sens crearea unui sistem mai strict de verificare a mierii provenite din ţări terţe, precum şi crearea mai multor laboratoare care să verifice şi să garanteze calitatea produselor din import.

Eurodeputatul a susţinut şi creşterea finanţării pentru cercetarea în domeniul apicol, axată în special pe bolile albinelor, pentru a facilita obţinerea de medicamente inovative care să nu contamineze mierea.

În UE activează peste 620.000 de apicultori, iar sectorul apicol este vital pentru UE, contribuind cu 14,2 miliarde euro pe an la economia europeană, pe lângă contribuţia semnificativă la menţinerea biodiversităţii, subliniază textul raportului dezbătut în sesiunea plenară a Parlamentului European. 84% dintre speciile de plante şi 76% din producţia alimentară din Europa depind de polenizarea efectuată de albine, însă fondurile puse la dispoziţie de UE pentru acest sector sunt insuficiente.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb