"Daewoo Shipbuilding" - scoasă la vânzare

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 27 martie 2008

"Daewoo Shipbuilding" - scoasă la vânzare

Banca de stat "Korea Development Bank" (KDB), principalul acţionar al "Daewoo Shipbuilding and Marine Engineering" Co, va desemna, în curând, administratorii pentru vânzarea celui de-al treilea constructor mondial de nave maritime, urmând să lanseze licitaţia în acest sens.

Directorul executiv al KDB, Kim Young-ki, a precizat: "Ne aşteptăm să selectăm un ofertant, până în luna august, dacă lucrurile decurg fără probleme. Deocamdată, nu am decis dacă investitorilor străini li se va permite să participe la procedura de licitaţie".

"Korea Development Bank" şi agenţia de stat "Korea Asset Management" Corp. controlează, împreună, 50,4% din acţiunile "Daewoo Shipbuilding". Pachetul are o valoare de 3,6 miliarde de dolari, în baza preţului de piaţă curent.

Vânzarea "Daewoo Shipbuil­ding" era aşteptată de multă vreme, analiştii estimând că va atrage numeroşi ofertanţi - de la producători de oţel interesaţi să obţină un client important, până la mari conglomerate interesate să inves­tească într-o afacere care ar urma să-şi dubleze profitul în acest an, la 667 miliarde de woni. Potrivit specialiştilor, vânzarea pachetului majoritar ar putea aduce un preţ de aproximativ 5.000 de miliarde de woni (cinci miliarde de dolari), ţinând cont de activităţile şi perspectivele companiei. De la începutul anului şi până în prezent, "Daewoo Shipbuilding" a semnat contracte în valoare de 1,9 miliarde dolari pentru construcţia a 15 nave. Pe întreg anul 2008, compania ţinteşte comenzi de 17,5 miliarde de dolari, după ce, anul trecut, a primit comenzi în valoare de 21,5 miliarde de dolari.

"Daewoo Shipbuilding and Marine Engineering" concurează în mod direct cu rivalii sud-coreeni "Hyundai Heavy Industries" Co, lider mondial în domeniu, şi "Samsung Hea­vy Industries" Co, numărul doi în lume. "Daewoo Shipbuilding" a fost parte a "Daewoo Heavy", la rândul său o divizie a fostului conglomerat "Daewoo Group", care a intrat în faliment, în anii 1990.

Vânzarea "Daewoo Shipbuil­ding" face parte din programul guvernului de la Seul de privatizare a unei părţi din băncile de stat, multe dintre acestea deţinând participaţii importante la companii care au fost salvate de la faliment, prin intervenţia statului, după criza care a lovit Coreea de Sud în 1997. KDB mai este interesată de vânzarea "Hyundai Engineering & Construction" Co., a treia companie de construcţii din Coreea de Sud, şi a grupului "Hynix Semiconductor" Inc., al doilea producător mondial de cipuri de memorie.

În România, "Daewoo Shipbuilding & Marine Engineer­ing" Co deţine 51% din acţiunile "Daewoo Mangalia Heavy Industries", şantierul naval Mangalia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb