DAN ARMEANU (ASF):  Puterea de cumpărare a românilor a crescut în ultimii trei ani cu 25%

D.B.
Bănci-Asigurări / 14 noiembrie 2019

Dan Armeanu

Dan Armeanu

Puterea de cumpărare a românilor a crescut, în ultimii trei ani, cu 25%, aceasta fiind transferată şi în tendinţele crescătoare pe care le-a înregistrat piaţa financiară din România, a declarat într-o conferinţă de specialitate, Dan Armeanu, vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Dan Armeanu a explicat :"Calitatea factorului uman este determinată de nivelul de educaţie, iar acest lucru se întâmplă şi în sectorul financiar. Practic, cererea şi oferta pe piaţa financiară ar trebui să se afle într-un echilibru, determinat de gradul de educaţie financiară încorporat în cerere şi ofertă. Gândiţi-vă ce s-ar întâmpla dacă am avea o cerere educată şi o ofertă mai puţin educată sau invers. Nivelul de educaţie încorporat în cerere şi în ofertă îţi dă şi o imagine a dimensiunii acesteia şi a pieţei financiare. Din păcate, în România, pieţele financiare nebancare au o dimensiune mai redusă, deşi este în creştere şi a ajuns undeva, ca active în PIB, la 13%. Pe piaţa pensiilor private s-a ajuns la 6% din PIB, cu active în creştere până la aproximativ 14 miliarde de euro şi, probabil, în următorii ani vom ajunge undeva la 20 de miliarde de euro. Urmează piaţa de capital, undeva la 4 şi ceva la sută şi piaţa asigurărilor, cu 2 şi ceva la sută, active în PIB. În această dimensiune, normal că pe lângă educaţia financiară, aceasta este influenţată şi de puterea de cumpărare. În ultimii trei ani, puterea de cumpărare a crescut. Dacă ne referim la câştigul net salarial real, dând la o parte inflaţia şi impozitele, practic avem o creştere a puterii de cumpărare de 25%, iar aceasta s-a transferat oarecum şi în creşterile pe care le-au înregistrat pieţele pe care Autoritatea de Supraveghere Financiară le gestionează. Avem o creştere a pieţei pensiilor private, în ultimul an, de peste 20%. Avem o creştere a pieţei asigurărilor de peste 7%, a randamentelor destul de importantă şi pe piaţa de capital".

Oficialul ASF a subliniat că investiţia în oameni este cea mai bună variantă care poate fi realizată atât la nivelul întreprinderilor, cât şi la nivelul statului.

Acesta a adăugat că, în România, asistăm la un paradox, în sensul că majoritatea consumatorilor de pe piaţa financiară apelează la produsele de bază, precum economisirea primară, în ciuda faptului că dobânzile sunt negative.

Institutul de Studii Financiare (ISF) organizează, joi, pentru al cincilea an consecutiv, Conferinţa Internaţională Anuală, cu tema "Competenţe profesionale pentru generaţiile noi de angajaţi".

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Pai, mai avem voie sa comunicam stiri pozitive?! Sau asta nu-i suficient de pozitiva, deci merge?

    1. Deci tu esti educat in pozitiv financiar ? Cifra aia de 25% aruncata de financiar fosilizatul asta ai inghitit-o pe repede inainte. Corelatia dintre dezvoltarea produselor financiar bancare si educatie este bine reprezentata in procesele imprumutatilor in CHF. Sereistu asta lucreaza bine acolo unde a fost angajat nu la ASF.

      La ASF avem o cloaca de needucati financiar care duc o caruta plina cu prosti in gard. 

    adica a bugetarilor.

    1. Putere de cumparare a bugetarilor a crescut cu 50% , a celor din mediu privat cu 0% (de fapt sub , adica negativ , adica a scazut) , in medie este 25% , ce este gresit? Unul maninca 2 gaini pe saptamina , altul niciuna si in medie au mincat cite una. Adica cei care produc maninca ...media.

    Incorect. A romanilor bugetari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7768
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3054
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9853
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.3538

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb