Accesul imigranţilor la piaţa de muncă reprezintă, la nivel mondial, un factor care duce la creşterea economiei negre, a declarat ieri reprezentantul Deloitte România, Dan Bădin, în cadrul unei conferinţe de specialitate.
Domnia sa a spus, citat de Agerpres: "Dacă imigranţii nu au acces la piaţa muncii legală cum pot avea venituri altfel decât activând pe piaţa neagră. Mărimea economiei negre este puternic corelată cu ciclurile economice. În general, atunci când economia creşte, taxele sunt mai mici şi operatorii economici sunt încurajaţi să plătească corect taxele şi impozitele. Dacă însă economia scade, statul va avea probleme în a-şi colecta veniturile. Dacă are probleme de colectare, atunci va creşte taxele. Dacă plătitorul de taxe nu se descurcă aşa de bine, tentaţia este să meargă în economia neagră. Şi asta s-a văzut chiar în ultima criză din 2008-2009, în toate ţările lumii unde a crescut ponderea economiei negre în PIB. Este un cerc vicios, iar consecinţa firească este că statul va încerca să ia mai mult de la cât mai puţini plătitori de impozite".
La nivel mondial, circa 50% dintre lucrătorii din sectorul construcţiilor muncesc la negru, în timp ce activităţile ilegale precum drogurile sau prostituţia reprezintă numai 5%, conform datelor Deloitte.
Dan Bădin a mai spus: "Practic, economia neagră este o economie liberă şi există, istoric vorbind, încă de când s-au inventat taxele şi impozitele. Aş zice că plata impozitelor este unul dintre elementele determinante în mutarea economiei din zona albă în zona neagră. Este o economie liberă, dar nereglementată, pentru că nu are taxe şi, în general, se face pe bază de cash sau pe bază de schimb. Cel care intră în economia neagră, care are un business, va avea o problemă în a-şi creşte afacerea, pentru că nu poate să-şi facă publicitate etc".