Anul nu a început sub cele mai bune auspicii pentru angajaţii unor mari companii din zona reţelelor de socializare şi a tehnologiei. Este continuată, astfel, politica de reducere a costurilor, care a debutat abrubt cu mai bine de un an în urmă. Pentru cei care îşi iau informaţiile de pe reţelele de socializare, veştile nu sunt dintre cele mai bune, una dintre probleme fiind că moderatorii de conţinut sunt retraşi din posturi, iar acest lucru permite postarea a orice fel de informaţie, inclusiv a celor false sau care incită la ură.
Compania X a lui Elon Musk a concediat peste 1.200 de angajaţi la nivel mondial din echipele sale responsabile de combaterea conţinutului abuziv online, potrivit noilor cifre publicate de autoritatea de reglementare a internetului din Australia. Autoritatea de reglementare, eSafety, a declarat că "reducerile drastice" şi reînfiinţarea a mii de conturi interzise au creat "cea mai proastă situaţie posibilă" pentru distribuirea de conţinut dăunător. În ultimele luni, autoritatea de reglementare s-a concentrat în special asupra X, afirmând anterior că preluarea acesteia de către Musk a coincis cu o creştere a "toxicităţii şi a urii" pe reţeaua de socializare cunoscută anterior sub numele de Twitter. Utilizând Legea australiană privind siguranţa online, Comisia eSafety a obţinut o listă detaliată a inginerilor de software, a moderatorilor de conţinut şi a altor membri ai personalului de securitate care lucrează la X. Comisarul autorităţii de reglementare australiene, Julie Inman Grant, ea însăşi fostă angajată a Twitter, a declarat că este pentru prima dată când aceste cifre au fost făcute publice. Acestea au arătat că 1.213 angajaţi specializaţi în moderare, inclusiv subcontractori, au părăsit X de când a fost achiziţionată de Elon Musk în octombrie 2022, 80% dintre ei fiind ingineri software. Retragerea a 80% din aceşti ingineri specializaţi este ca şi cum Volvo, renumit pentru standardele sale de siguranţă, s-ar despărţi de toţi proiectanţii şi inginerii săi", a declarat ea pentru AFP. Este, a spus ea, "cea mai rea situaţie posibilă". "Îţi scazi considerabil apărarea şi reintroduci recidiviştii pe platformă". Australia a fost vârful de lance al efortului global de reglementare a reţelelor sociale, obligând companiile de tehnologie să explice cum abordează probleme precum discursul instigator la ură şi infracţiunile sexuale împotriva minorilor. În octombrie, Comisia pentru eSafety a amendat X cu 610.500 dolari australieni, adică 410.000 de dolari americani, afirmând că platforma nu a reuşit să demonstreze clar că abordează proliferarea conţinutului privind agresiunile sexuale asupra minorilor. Dar X a ignorat termenul limită pentru a plăti amenda, înainte de a lansa o acţiune în justiţie pentru a o anula.
Pe de altă parte, Amazon.com va concedia câteva sute de angajaţi în operaţiunile sale de streaming şi de studio, a anunţat compania într-o notă internă. Personalul Prime Video şi Amazon MGM Studios din America care va fi concediat a fost deja informat. Gigantul comerţului cu amănuntul online a eliminat anul trecut peste 27.000 de locuri de muncă, ca parte a unui val de disponibilizări în sectorul american al tehnologiei, după ce industria a angajat puternic în timpul pandemiei. "Am identificat oportunităţi de a reduce sau de a întrerupe investiţiile în anumite domenii în timp ce ne creştem investiţiile şi ne concentrăm asupra iniţiativelor de conţinut şi de produse care au cel mai mare impact", a spus angajaţilor Mike Hopkins, vicepreşedinte senior al Prime Video şi Amazon MGM Studios, într-un notă văzută de Reuters. Compania a cheltuit agresiv în ultimii ani pentru a-şi consolida afacerea media, inclusiv acordul de 8,5 miliarde de dolari pentru MGM şi aproximativ 465 de milioane de dolari pentru primul sezon din "Stăpânul inelelor: inelele puterii" de pe Prime Video, în 2022. De asemenea, Amazon urmează să lanseze reclame pe Prime Video, precum şi un nivel mai scump de abonament fără reclame pe anumite pieţe, similar cu mişcările rivalilor Netflix şi Walt Disney. După reducerea generală a locurilor de muncă în 2022 şi 2023, multe companii vizează acum proiecte şi divizii selectate, deoarece îşi reprioritizează resursele. Amazon a renunţat recent la unele locuri de muncă la divizia sa de asistenţă vocală Alexa, în timp ce Microsoft a eliminat o parte din personalul reţelei sale profesionale LinkedIn. Serviciul Twitch al Amazon urmează să concedieze 500 de angajaţi, sau aproximativ 35% din forţa de muncă, potrivit unor informaţii. Viitorul nu sună deloc bine pentru această zonă, care s-a dezvoltat enorm în ultimul deceniu.