SUPLIMENT HR Val de schimbări pe piaţa muncii

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Editorial #Resurse Umane / 24 noiembrie 2023

Val de schimbări pe piaţa muncii
Alina Vasiescu

La aproape patru ani de la debutul pandemiei, piaţa muncii s-a schimbat semnificativ, iar modelul de lucru anterior, cu prezenţă zilnică la birou, este tot mai îndepărtat.

Conform specialiştilor în resurse umane (HR), posturile remote sunt în continuare în topul preferinţelor şi, nu de puţine ori, angajaţii obligaţi să se întoarcă la birou full-time preferă să renunţe la locul de muncă respectiv, demisionând. Angajaţii au devenit tot mai conştienţi de importanţa echilibrului între viaţa personală şi cea profesională, astfel că nu mai sunt dispuşi să renunţe la acest aspect, mai ales dacă tehnologia permite lucrul la distanţă.

Specialiştii în recurtare spun că tranziţia la munca remote/hibrid a generat o provocare majoră pentru piaţa forţei de muncă, şi anume: în condiţiile în care preferinţa pentru acest tip de lucru a crescut în popularitate în rândul candidaţilor, o parte dintre angajatori au reintrodus munca la birou cu intenţia să susţină colaborarea directă, dezvoltarea culturii organizaţionale şi superavegherea mai eficientă a angajaţilor, ceea ce face dificilă intermederea aşteptărilor candidaţilor cu nevoile companiilor.

O altă schimbare pe piaţa muncii, evidentă în ultimii ani, este generată de faptul că angajaţii sunt tot mai atenţi la beneficiile extrasalariale. Cei implicaţi în domeniu anticipează că, în viitor, companiile vor aloca bugete din ce în ce mai mari pentru aceste beneficii şi vor acorda o atenţie sporită nevoilor angajatului. Potrivit specialiştilor, beneficiile extrasalariale se află printre principalele motive de schimbare a locului de muncă, alături de salariu şi mediul de lucru. Tocmai de aceea, angajatorii sunt tot mai dispuşi să vină în întâmpinarea cerinţelor candidaţilor, dau dovadă de flexibilitate, creativitate şi adaptabilitate în privinţa beneficiilor extrasalariale, gândind programe personalizate.

Ţinând seama de aspectele evidenţiate anterior, experţii în HR arată că interviul de recrutare a devenit o formă de dialog şi de evaluare reciprocă, nemaifiind doar un mecanism de selecţie ce aparţine angajatorului. Acum, şi candidaţii îşi evaluează şi selectează în egală măsura angajatorii, ambele părţi urmărind să se asigure că există o potrivire şi aliniere cu propriile nevoi.

Specialiştii în resurse umane evidenţiază şi faptul că 2023 a fost anul naşterii şi propagării în piaţă a soluţiilor de Inteligenţă Artificială (IA), iar 2024 va fi un an "de acceleraţie" din acest punct de vedere. Pe fondul deficitului de personal şi sub presiunea permanentă de a fi eficiente, companiile vor investi în adoptarea şi integrarea tehnologiilor IA, iar emergenţa Inteligenţei Artificiale pare că va cel mai important fenomen cu care se va confrunta piaţa de HR în 2024.

Potrivit raportului "Future of Jobs" realizat de World Economic Forum, 23% din joburile din prezent se vor schimba, iar în 2027, 43% dintre sarcini vor fi realizate automat. Acelaşi raport artă că şase din zece lucrători vor avea nevoie de formare înainte de 2027, dar numai jumătate dintre lucrători au acces astăzi la oportunităţi de formare adecvate.

În concluzie, utilizarea tot mai frecventă a Inteligenţei Artificiale pe piaţa muncii va duce la noi schimbări care, în opinia specialiştilor HR, se vor produce într-un ritm alert.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. pentru ca generatia activa a intrat la ceva nasteri copii - intarziati… vedeti destuii parinti batrai ce imping caruciare… asta e tragedia romaniei… asta e reversul depresiei prin care a trecut aceasta generatie!!!

    s c c r e t 

    Poate peste 15 ani se va întâmpla acea robotizare descris în articol în nici un caz in 2027,nu are cum ,peste tot în Europa șomajul este aproape zero și se găsesc foarte greu angajați,nu are cum în trei ani lucrurile să se schimbe radical, vrăjeli, evident primii care vor deveni șomeri vor fi cei cu gulerele albe adică cei cu munca de birou din corporații sau bugetari dar și aici cred ca trebuiesc mai mult de 5 ani să se întâmple,aceste previziuni HR nu s au adeverit niciodată , deocamdată mai mult de jumătate dintre firme se plâng că este aproape imposibil sa găsească angajați,mai ales in domeniul producției și ai serviciilor, comerț etc.,evident la munca de birou a început deja brutal robotizarea cu ajutorul software lor gen Chat GPT , tinerii ar trebui să se orienteze mai mult spre meserii decât să caute aceste munci de birou care vor fi robotizate

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb