Noul sistem fiscal pentru sectorul petrolier va fi supus dezbaterii publice peste aproximativ o lună de zile, a declarat, ieri Dan Manolescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Finanţelor. "Intenţionăm să lăsăm proiectul în dezbatere peste vară, pentru a introduce proiectul final de lege la aprobare în Parlament în sesiunea de toamnă", a precizat domnia sa, în cadrul unei conferinţe Focus Energetic.
Acest nou sistem va cuprinde redevenţele, dar şi un impozit pe profit realizat de companii din activitatea de upstream (producţia de petrol şi gaze), dar şi o serie de deduceri pentru investiţiile realizate pe acest segment.
Reprezentantul Ministerului Finanţelor a subliniat că există percepţia generală că redevenţele actuale aduc puţini bani la bugetul de stat, iar autorităţile noastre şi-au propus să instituie un nou sistem, care să permită obţinerea unei cote a taxelor similară cu cea din statele cu resurse `asemănătoare. Cum în cadrul actualelor acorduri petroliere încheiate pe termen lung nu poate fi modificat cuantumul redevenţelor, ministerul analizează introducerea unui impozit suplimentar pe profitul obţinut din activitatea de producţie petrol şi gaze.
Surse din piaţă au declarat pentru ziarul BURSA că acest impozit suplimentar ar fi de 20-30% din profitul înregistrat pe sectorul de upstream.
Însă Dan Manolescu ne-a spus că nu a fost stabilit cuantumul acestei taxe, care va fi lansată dezbaterii publice după ce ministerul finalizează analiza şi simulările necesare.
Domnia sa a menţionat: "Piaţa aşteaptă un sistem care să ofere predictibilitate pe un termen mai lung şi să asigure colectarea unor sume comparabile cu ceea ce se obţine în alte state. Suntem în proces de a stabili acest mecanism care să combine avantajele sistemului de redevenţe, care asigură stabilitatea colectării, unui flux constant de sume la buget cu flexibilitatea pe care un mecanism de impozitare a profitului o conferă pentru a capta acele creşteri de preţ care, în această zonă a resurselor naturale, în ultimii ani sunt destul de frecvente. Dar acest sistem trebuie să permită şi o flexibilitate a investiţiilor de care operatorii economici au nevoie, pentru ca impozitarea să fie echitabilă pentru toate părţile implicate în proces".
Secretarul de stat susţine că, prin noul sistem de taxare, statul vrea să încaseze cel puţin la fel de mult la buget ca şi în actualul sistem, inclusiv cu taxele aferente pe creşterile din liberalizare şi monopolul natural, dar şi taxa pe stâlp.
Dan Manolescu a subliniat că taxarea profitului va fi unică, în timp ce noile redevenţe vor fi diferenţiate pe tipuri de zăcăminte (onshore, offshore, foraj la mică sau mare adâncime). De asemenea, ministerul va trebui să stabilească plafonul pentru deductibilităţile investiţiilor în producţia de petrol şi gaze.
Şi preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), Gheorghe Duţu, a declarat că se lucrează la redevenţe diferenţiate în funcţie de gradul de dificultate al exploatării, precizând că la exploatările offshore au acces doar companiile cu tehnologii avansate şi cu putere financiară mare, pentru foraje care ajung la peste 3.000 de metri. "Sperăm să fie un mecanism mai bun decât cel actual şi să genereze venituri suplimentare la stat, dar să răspundă şi unui criteriu de atractivitate pentru investitori".
Strict vorbind de redevenţe, preşedintele ANRM consideră că actualul sistem aplicat în ţara noastră se situează la nivelul pieţei europene, cu mici abateri şi susţine că taxarea nouă va trebui să ţină cont şi de faptul că resursele noastre sunt spre epuizare, producţia scade, iar explorarea şi exploatarea de noi zăcăminte necesită mulţi bani.
Deputatul PNL Andreea Paul a spus că este adepta unor redevenţe mai mari şi a remarcat că "pluteşte" în spaţiul public viziunea că România trebuie să devină exportator de energie. Domnia sa a comentat: "Greşit! Este o crimă să exporţi materii prime. Este de datoria autorităţilor să aibă o strategie de dezvoltare industrială care să se bazeze cât mai mult pe procesarea energiei şi producţia cu valoare adăugată cât mai mare. Nu trebuie să promovăm noul sistem de redevenţe în lipsa unei strategii energetice şi a uneia aferentă dezvoltării economice. Avem tot ce ne trebuie, inclusiv investitori şi fonduri!".
În replică, deputatul PSD Rodin Traicu a spus că exportul de gaze şi electricitate nu poate fi împiedicat, întrucât ar încălca principiul liberei circulaţii a mărfurilor. "Energia este o marfă, iar operaţiunile de import-export sunt dictate de mersul pieţei libere şi de profitabilitate", a conchis domnia sa.
Şi deputatul liberal Lucian Bode susţine că redevenţele trebuie discutate împreună cu strategia energetică a ţării noastre, care nici până acum nu a ajuns în dezbatere publică ,şi a ţinut să precizeze: "Personal, eu cred într-o soluţie echitabilă şi pentru stat, şi pentru investitori. Susţin un sistem flexibil, în care redevenţa să aibă două componente: una de preţ a barilului de petrol şi una de cantitate a producţiei. Astfel, statul ia mai mulţi bani când câştigă şi investitorii".
Reprezentanţii companiilor petroliere şi-au reiterat dorinţa de a avea un cadru fiscal stabil pe termen lung în domeniu şi au solicitat autorităţilor să nu descurajeze, prin noile taxe, investiţiile din domeniu.
1. Binecuvintarea si ungerea cu mir a ticalosilor
(mesaj trimis de Pribeagul în data de 26.05.2015, 12:50)
“deputatul PSD Rodin Traicu a spus că exportul de gaze şi electricitate nu poate fi împiedicat, întrucât ar încălca principiul liberei circulaţii a mărfurilor. "Energia este o marfă, iar operaţiunile de import-export sunt dictate de mersul pieţei libere şi de profitabilitate", a conchis domnia sa.” Tipul este unul dintre ticalosii care pun umarul la jefuirea Romaniei de resursele sale. Dupa el este mai bine sa ne taiem rafinariile si combinatele petrochimice si sa importam produse finite facute din resusele noastre. Aceasta politica ticaloasa a facut ca in 2014 sa avem un dificit al balantei comerciale a produselelor petrochimice de cca 7 mld euro. Este unul din rezultatele politicii facute de asemenea ticalosi, pecare nu-i duce mintea, dar fac politica tarii. Ticalosul fara minte Rodin va avea cistig de cauza, tara este pe mina lui, deci a lui!: “Deputatul PSD Rodin Traicu a primit "binecuvântarea" premierului Ponta şi susţinerea partidului pentru a prelua poziţia vacantă de vicepreşedinte ANRE”.