DAN PAUL, PREŞEDINTELE ASOCIAŢIEI BROKERILOR: "Frauda de la City Insurance nu putea să existe dacă ASF nu închidea ochii"

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Companii #Insolvenţa / 5 iulie 2021

"Frauda de la City Insurance nu putea să existe dacă ASF nu închidea ochii"

Dan Paul cere o comisie parlamentară pentru verificarea activităţii ASF

Frauda de la City Insurance nu putea să existe dacă Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) nu închidea ochii, a afirmat, astăzi, Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor, în cadrul unei conferinţe organizată de casa de avocatură Piperea şi Asociaţii. Potrivit lui Dan Paul, inexistenţa conturilor bancare ale City Insurance nu putea să fie o surpriză pentru că ASF-ul trebuie să verifice întocmai existenţa conturilor bancare, chiar şi IBAN-ul şi banca la care este deschis acel cont. Dan Paul a mai spus că "este curios dacă autorităţile din România, Parchet şi aşa mai departe, se uită la acest caz şi pun lupa pe ASF, care controlează de mulţi această societate şi acum se miră de inexistenţa unor conturi bancare". "Mi se pare că trăim în noaptea minţii", a spus Dan Paul.

Dan Paul a afirmat: "Există o asemănare, sunt şi diferenţe, între Wirecard şi compania de asigurări din România care e într-o administrare specială, chiar specială-specială a ASF-ului, la City Insurance. Este informaţie publică... - Wirecard este o companie care a intrat în insolvenţă pentru că auditorii nu au văzut sau s-au făcut că nu văd lipsa unor miliarde din conturi în nişte bănci din Indonezia, China şi aşa mai departe. Acelaşi caz se presupune a fi acum la City Insurance cu diferenţa că acele conturi bancare nu ar exista pe numele companiei. Şi aici vreau să arăt diferenţele: există o problemă a prevenţiei auditorilor care confirmă soldul bancar pentru conturi la o anumită dată şi nu confirmă continuitatea sau soldul de a doua zi. Ăsta este cazul (din) Germania cu Wirecard, unde se pare că auditorii şi-au făcut formal aparenţa de legalitate, adică au confirmat că la o anumită dată banii erau în cont. A doua zi dispăreau. Nu ştiu cum făcea firma că peste un an îi puneau înapoi, apoi iar dispăreau (prin credite intra-grup - n.r.). În România, la City Insurance, este o clară ingerinţă a Autorităţii, a ASF-ului, sau o neglijenţă. Pentru că în regulile societăţilor supravegheate şi controlate de ASF, auditorii trebuie să aibă confirmarea soldului bancar de la bancă. Deci există o corespondenţă între bancă şi auditor. Mai mult, ASF-ul, când vine în control, verifică existenţa conturilor bancare şi chiar IBAN-ul şi banca care a deschis acest cont. Deci nu poate fi o surpriză pentru ASF acum faptul că acele conturi nu au existat niciodată. Deci e o fraudă care nu putea să existe dacă ASF-ul nu închidea ochii".

Preşedintele Asociaţiei Brokerilor a mai declarat că "este curios dacă autorităţile din România, Parchet şi aşa mai departe, se uită la acest caz şi pun lupa pe ASF, care controlează de mulţi această societate şi acum se miră de inexistenţa unor conturi bancare". Acesta a spus de altfel că Parlamentul ar trebui să facă o comisie parlamentară care să verifice activitatea ASF.

"Şi acum o să fac trimiterea la ASF-ul din Germania: un investitor neamţ, care a fost acuzat prima oară că este evreu, ca şi cum dacă dacă investitorul e evreu nu are voie să cumpere acţiuni, a cumpărat acţiuni şi a reclamat autorităţilor presupuse nereguli. Imediat informaţia a apărut în Financial Times, unde doi ziarişti au scris despre caz: că unele lucruri nu se leagă, că există inadvertenţe în bilanţ şi aşa mai departe, şi au tot scris. Ce a făcut ASF-ul german e foarte interesant: preşedintele i-a acuzat pe cei doi ziarişti de manipularea pieţei şi le-a făcut plângere penală. Astăzi, preşedintele este acuzat el, printr-o plângere penală a statului german, nu ştiu dacă de manipulare sau de fraudă, (dar) are el un dosar penal. (...) În România, în cazul FNI-ului, atunci când s-a descoperit o mare fraudă la FNI, preşedintele CNVM-ului de atunci, ASF-ul de azi, profesorul (Ştefan) Boboc, a fost arestat pentru că nu a supravegheat atent fondul de investiţii existând un număr de unităţi de fond pe piaţă neînregistrate în evidenţele societăţii. Sunt curios acum dacă autorităţi din România, Parchet şi aşa mai departe, se uită la acest caz şi pun lupa pe ASF, care controlează de mulţi ani această societate şi acum se miră de inexistenţa unor conturi bancare. Mi se pare că trăim în noaptea minţii. Mai mult decât atât, am auzit un director din ASF, care e şi director general la direcţia de asigurări, care a spus, dând vina pe fosta autoritate de supraveghere a asigurărilor, pe CSA: «CSA-ul nu a făcut nimic 7 ani de zile, nu a supravegheat nimic la nicio societate de asigurări». Adică de ce Parlamentul, dacă se fac astfel de afirmaţii în spaţiul public, a fost chiar o afirmaţie în faţa Parlamentului, nu face o Comisie parlamentară să verifice activitatea ASF-ului. Adică dacă în Germania se poate, în cazul în care preşedintele unei Autorităţi se face că nu vede sau are alte interese... Cazuri similare (din România) sunt interpretate de autorităţi prin tăcere. Noi trebuie să facem ceva, pentru că, în general, investitorii sau stakeholderii pot să facă prevenţie prin diverse semnale pe care le trag public sau către autorităţi", a mai declarat Dan Paul.

Autoritatea de Supraveghere Financiară susţine că City Insurance i-ar fi raportat încă din 2017 că deţine disponibilităţi băneşti la o societate bancară, sume necesare susţinerii activităţii şi îndeplinirii cerinţelor legale, dar că în luna aprilie din acest an a aflat că între această bancă şi societatea de asigurare nu ar fi existat raporturi contractuale, iar contul nu ar fi existat. Informaţiile apar în decizia sancţionării lui Renato Szilagyi, preşedintele directoratului City Insurance, care a fost publicată în debutul lunii iunie în Monitorul Oficial.

ASF a anunţat pe 4 iunie sancţiuni dure pentru City Insurance: membrii directoratului şi ai Consiliului de supraveghere ai societăţii au primit amenzi cumulate de 8 milioane de lei şi li s-au retras autorizaţiile, iar firma a fost amendată cu peste 2,9 milioane de lei cu obligaţia de a veni cu un plan de redresare pentru restabilirea nivelului fondurilor proprii eligibile care să acopere cerinţele de capital. În plus, Fondul de Garantare a Asiguraţilor a preluat temporar conducerea asigurătorului.

În decizie, ASF spune că sancţiunile impuse asupra lui Renato Szilagyi au venit în urma a 3 controale permanente efectuate în luna mai din acest an.

"Aspectele de neconformitate cuprinse în cadrul celor 3 rapoarte de control permanent vizează, în principal, faptul că societatea a raportat încă din anul 2017 disponibilităţi băneşti la o societate bancară. Autoritatea de Supraveghere Financiară a luat cunoştinţă la data de 28.04.2021 despre faptul că între această societate bancară şi societatea de asigurare nu au existat raporturi contractuale. (..) Astfel, în urma demersurilor efectuate de către A.S.F. a rezultat că în evidenţele societăţii bancare nu a fost identificat contul cu numărul indicat de societate prin reprezentanţii săi legali, cont care apare pe extrasele de cont pe care societatea le-a pus la dispoziţia ASF, iar între această societate bancară şi Societatea de Asigurare-Reasigurare City Insurance nu există relaţii contractuale.", se arată în decizia ASF de sancţionare a preşedintelui directoratului City Insurance.

Pentru verificarea acestor informaţii ASF afirmă că a colaborat cu autoritatea de supraveghere din statul de origine a societăţii bancare. "Gravitatea faptei este generată de faptul că au fost înregistrate şi raportate la A.S.F. active constând în lichidităţi care provin din împrumuturi subordonate din partea acţionarului majoritar Vivendi International (n.a controlat de omul de afaceri dan Odobescu) şi împrumuturi de la o altă societate, în cuantum cumulat de 125 milioane euro la data de 31.03.2021, deţinute într-un cont bancar despre care ASF a luat cunoştinţă că nu există, disimulându-se astfel situaţia financiară deteriorată a societăţii. (...) Deficienţele constatate privind nedeţinerea de fonduri proprii eligibile să acopere atât cerinţa de capital de solvabilitate (SCR), cât şi cerinţa minimă de capital (MCR), alături de riscul de lichiditate extrem de ridicat identificat, au implicaţii directe asupra tuturor obligaţiilor rezultate din activitatea de asigurare, iar coroborat cu faptul că societatea Asigurare Reasigurare City Insurance deţine cea mai ridicată cotă de piaţă pe segmentul asigurărilor RCA, rezultă un impact semnificativ asupra persoanelor prejudiciate, prin afectarea drepturilor şi intereselor acestora, putând conduce la apariţia unui potenţial risc sistemic, fapt susţinut şi de creşterea constantă a cotei de piaţă a societăţii în ultimii doi ani (39,03% la data 31.12.2019, respectiv 43,49% la 31.12.2020).", se precizează în decizia ASF.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Iar Dan Paul? Este aceeași eminenta cenușie sau o clona mare în chine ?

    1. Dănuț, ai ceva dovezi concrete? Dacă da, prezinta-le la procuratura. Dacă nu, calomniezi ASF-ul și angajații lui. Și n-ar fi bine ca o calomnie sa nu rămână nesanctionata.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb