DAN SCHWARTZ, RSM SCOT: "Societăţile listate nu sunt auditate cum ar trebui"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 23 mai 2014

"Societăţile listate nu sunt auditate cum ar trebui"

Societăţile listate la bursă nu sunt auditate aşa cum ar trebui, potrivit lui Dan Schwartz, manager partner în cadrul RSM Scot, companie de audit şi consultanţă fiscală.

Domnia sa a subliniat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că rapoartele de audit întocmite pentru companiile de pe piaţa de capital ar trebui realizate de companii specializate, nu de persoane fizice autorizate, aşa cum se întâmplă acum, în cele mai multe cazuri.

Dan Schwartz a precizat: "Foarte multe societăţi de pe bursă sunt auditate de companii foarte mici sau de persoane fizice autorizate, fapt care n-ar trebui să se întâmple, întrucât, pentru realizarea unui astfel de audit, este nevoie de 3-4 persoane. Companiile listate au un grad de risc înalt şi necesită verificări mai mari şi, deci, un volum de muncă mai mare. Statistic vorbind, există posibilitatea destul de ridicată ca rapoartele aferente acestor societăţi să nu fie suficient de bine documentate".

Piaţa de consultanţă fiscală s-a contractat, în criză

Piaţa de consultanţă fiscală s-a contractat în perioada de criză, potrivit domnului Dan Scwartz, care a menţionat că, în ultimul an, a fost simţită o revigorare a acestui segment.

Potrivit domniei sale, contractarea domeniului, cauzată de restrângerea afacerilor din ţara noastră, reprezintă principala problemă cu care se confruntă companiile de profil. Acestea au suferit şi din cauza scăderii tarifelor percepute pentru serviciile prestate. În ultimii ani segmentul de audit a fost cel mai afectat, înregistrând reduceri de preţuri de 20-50% faţă de perioada 2007-2008.

În aceste condiţii, compania RSM Scot, care activează de 20 de ani pe piaţa noastră, a înregistrat o cifră de afaceri de circa 1,5-1,6 milioane de euro, în 2013, nivel similar cu cel din anul precedent. Domnul Scwartz estimează că, în 2014, cifra de afaceri a societăţii va creşte.

Piaţa de consultanţă fiscală este împărţită în mai multe segmente, acestea fiind reprezentate de micii profesionişti individuali (persoane fizice autorizate) - care oferă servicii întreprinderilor foarte mici -, de firmele mici (cu 1-2 asociaţi), de companiile mijlocii şi de nivelul corporatist, respectiv Big4.

Dan Scwartz a subliniat că societatea pe care o reprezintă oferă servicii atât business-urilor de familie şi companiilor străine, cât şi multinaţionalelor din rândul celor asistaţi de Big4: "Noi avem această poziţionare foarte dificilă - simţim de sus competiţia Big4 şi de jos competiţia societăţilor similare cu a noastră".

Piaţa de consultanţă fiscală este alcătuită din experţi contabili, consultanţi şi auditori. Potrivit reprezentantului RSM Scot, acest sector încă mai are nevoie de profesionişti: "Când economia era în plin avânt, respectiv în perioada 2007-2008, nu făceam faţă cererii pe care o aveam. Ulterior, în criză, s-a simţit contractarea pieţei. De anul trecut, s-a intrat din nou pe o pantă ascendentă şi vreau să cred că ne vom reveni, atât ca economie, cât şi ca sector al acesteia".

Dan Schwartz: "Anul electoral a adus cel puţin două creşteri de taxe"

Potrivit lui Dan Schwartz, cea mai mare problemă cu care se confruntă sectorul IMM-urilor este fiscalitatea ridicată. Domnia sa a menţionat că anul electoral a adus cel puţin două creşteri de taxe - majorarea accizei la carburanţi şi taxa pe construcţii speciale, aceasta din urmă putând duce chiar şi la falimentul unor companii importante.

"Într-un an electoral, reducerea de impozite poate aduce ceva voturi, dar majorarea taxelor sigur aduce ceva venituri", a conchis domnia sa, subliniind că tehnicienii din domeniu au reuşit, în cadru întâlnirilor cu reprezentanţii Guvernului, să împiedice implementarea unor reglementări care nu ar fi convenit mediului de afaceri.

Modificările continue din domeniul fiscalităţii împiedică rescrierea Codului Fiscal, procedura care se află în derulare şi care este estimată să se finalizeze până la începutul anului viitor, potrivit domnului Scwartz.

Acesta a subliniat că renunţarea la un număr de 92 de taxe, măsura anunţată de Guvern pentru această vară, nu reprezintă o uşurare a contribuţiilor fiscale, ci una de tip administrativ, întrucât costurile de colectare a acestor taxe sunt mai mari decât suma colectată.

RSM Scot are în plan fuziunea cu o companie din domeniu

RSM Scot urmăreşte să fuzioneze cu o companie din domeniu, în vederea dezvoltării, după cum a anunţat managerul societăţii, menţionând că au existat două tentative în acest sens, cu firme din Cluj şi Constanţa.

Având sediul în Bucureşti, compania intenţionează să mai deschidă un birou la Cluj, în 2014 sau 2015. RSM Scot activează în toată ţara, cu un număr de 50 de angajaţi.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Oh, da! Vai ce bine era auditat IMPact-ul pe vremea când auditorul se numea Scot! Nimic nu vedea D-l Scwartz din cele ce se întâmplau acolo! Dar absolut nimic! Oricum, la AGA de anul acesta de la IMPact Scot nu a obținut NICI UN VOT! Măcar unul!

    Domnule Scwartz,

    Daca vreti sa contribuiti la asanarea 

    pietei de falsurile grosolane care se practica de atatia ani luptati-va ca MF sa introduca 

    obligativitatea raportarilor cnf. 

    normelor IFRS. pentru toate  

    companiile tranzactionate

    pe sistemele pietei de capital 

    1. draga domnule Investitor. Problema este doar ca nu este luat in seama. Priviti rapoartele SIF1-SIF5, precum si FP unde veti observa ca rapoartele consolidate nu sunt necesare :-) De ce oare? Din cate stiu ordinul 1121/2006 nu a fost anulat. Poate ordinul 1286/2013 a impresionat prea mult desi utilitatea acestuia este irelevanta,dupa cum se poate observa si din legislatia europeana 1606/2002...

    ... Vai dar nu ar trebui sa si mănânce din miere. Sunt ursi specializati pentru asta. Cum fac sa ajung si eu la stup? Pai e simplu, zboară !!

    rusinoasa reclama asta mascata...macar de avea la cine; auditorii reprezinta interesele actionarilor majoritari, nicidecum ale tuturor actionarilor, clar ASF ar trebui sa se autosesizeze, cei din big4 nu fac exceptie; singura diferenta dintre un auditor mic si unul mare este nesimtirea cu care auditorul mare cere tarife aberante, sfidatoare chiar!!

    1. AI PERFECTA DREPTATE! Toate Rapoartele auditorilor mai si seamana intre ele(nu mai vorbesc daca este vorba despre acelasi auditor dar rapoarte facute la diferite societati! Sunt aproape copy paste! Mici diferente si desigur difera cifrele).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb