Actualizare 14:20
ÎCCJ a decis aplicarea măsurii de arest la domiciliu în cazul senatorului Dan Şova.
Decizia nu este definitivă, iar DNA poate face contestaţie.
Contestaţia procurorilor DNA şi cea a lui Dan Şova vor fi judecate tot la instanţa supremă, care va decide definitiv ce măsură preventivă va fi luată în cazul senatorului, în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă.
Senatorul va fi plasat, de astăzi după-amiază, în arest la domiciliu, având de respectat mai multe obligaţii dispuse de instanţă în cadrul măsurii preventive.
(S.A.)
-----------
Actualizare 9:32 Senatorul Dan Şova a fost adus la ÎCCJ
Senatorul PSD Dan Şova a fost adus în cătuşe la ÎCCJ, transmit televiziunile de ştiri. Acolo se va judeca cererea DNA privind arestarea preventivă pentru 30 de zile în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă în legătură cu un contract de asistenţă juridică de la CET Govora.
Dan Şova şi-a petrecut noaptea în arestul Poliţiei Capitalei, după ce a fost reţinut joi de procurori pentru 24 de ore.
(I.D.)
-----------
• Mirul şi colegii nu l-au mai scăpat pe Şova de cătuşe
A treia cerere a procurorilor ca senatorii să îl lase fără imunitate pe Dan Şova a fost cu ghinion pentru acesta şi cu noroc pentru DNA, fiind încuviinţată, astfel că senatorul a fost încătuşat şi reţinut, ieri, pentru trafic de influenţă, urmând să fie dus în faţa instanţei, cu propunere de arestare.
Şova este acuzat că a luat mită 100.000 de euro pentru a asigura încheierea unui contract între CET Govora şi o firmă de avocatură.
Senatorii au votat, ieri, pentru încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a lui Dan Şova, rezultatul fiind de 95 de voturi "pentru" şi 30 "împotrivă", după ce în două ocazii precedente, în martie şi în iunie, au respins solicitările similare referitoare la Dosarul Turceni- Rovinari.
Potrivit procurorilor, în perioada octombrie 2011 - iulie 2014, Dan Şova a pretins sume de bani şi a primit în total 100.000 de euro de la o persoană denunţătoare, în schimbul traficării influenţei sale reale pe care o avea pe lângă directorul general al centralei de energie termică (CET) Govora SA, Mihai Bălan, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unui contract de asistenţă juridică cu o anumită societate de avocatură, contract de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro pe lună.
Senatorul ar fi folosit cea mai mare parte a banilor primiţi pentru a achita un imobil cumpărat în Bucureşti.
Şova nu a repetat, ieri, ritualul practicat în luna martie, când senatoarea Florentina Jipa l-a dat cu mir, înainte de votul senatorilor privind cererea DNA de arestare preventivă.
Atunci, Florentina Jipa l-a dat pe Şova cu mir pe încheieturile mâinilor, pe frunte şi pe cap. Întrebat despre gestul colegei sale de partid, Şova a spus că a fost un gest prietenesc, foarte frumos.
Părăsit de prieteni, acum, Şova a părăsit Parlamentul în lacrimi, după ce le ceruse colegilor săi să voteze conform "propriei conştiinţe, aşa cum spune Constituţia".
Senatorul şi-a susţinut, ieri, nevinovăţia, în Parlament.
"Cred că încep să mă apropii de recorduri nedorite", şi-a început Şova discursul în plenul Senatului.
Şova a mai spus că la dosar nu există nicio probă împotriva sa şi că nu reprezintă un pericol public, astfel încât măsura arestării preventive nu se justifică. "Nu am văzut să se sperie lumea de mine în staţia de tramvai", a spus Şova.
Este greu de crezut că Şova merge cu tramvaiul, în condiţiile în care deţine un autoturism de teren Rover, potrivit declaraţiei de avere.
Senatorul a mai spus: "S-a prezentat în faţa dumneavoastră un dosar de 3000 de file, acel dosar se referă la două infracţiuni- abuz în serviciu şi trafic de influenţă. Din cele 3000 de file, doar 60 de pagini sunt legate de mine. Nu sunt probe, sunt un denunţ si ordonanţele procurorilor. În afară de denunţ nu există nicio probă".
El a mai susţinut că e la modă să se vorbească despre renunţarea la imunitate, făcând astfel referire la declaraţiile recente ale preşedintelui PSD Liviu Dragnea, care a spus că doreşte eliminarea acesteia, întrucât parlamentarii nu ar trebui să se pronunţe asupra unor chestiuni care ţin de atribuţiile judecătorului.
În cel de-al treilea dosar al lui Şova, Mihai Bălan a fost reţinut, pe 19 noiembrie, de procurorii DNA, care o zi mai târziu au cerut Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie arestarea lui preventivă. Solicitarea a fost respinsă, pe 20 noiembrie, de instanţă, care a dispus ca directorul general CET Govora să fie cercetat în libertate, sub control judiciar. Hotărârea a rămas definitivă, joi, când instanţa supremă a respins contestaţia DNA. Bălan este acuzat de abuz în serviciu, pentru că a încheiat un contract de asistenţă juridică cu o firmă, influenţat de senatorul Dan Şova.
Dan Şova este acuzat şi în Dosarul Turceni-Rovinari, în care a fost trimis în judecată alături de fostul premier Victor Ponta.
De asemenea, senatorul este urmărit penal de DNA într-un nou dosar, privind contracte de consultanţă juridică cu CET Govora, cu prejudiciul de peste un milion de euro, alături de senator fiind cercetaţi şi Mihai Bălan şi Constantin Lăpădat, directorul general, respectiv directorul economic de la CET Govora. Procurorii îl acuză pe Dan Şova, senator, la data faptelor reprezentant al Societăţii Civile de Avocaţi "Şova şi Asociaţii", de două infracţiuni de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.12.2015, 02:45)
Cine sunt cei 30 de senatori?
Demisia de onoare ar fii indicata intr-o democratie.
2. Un nou viitor premiant Nobel, in parnaile Romaniei
(mesaj trimis de anonim în data de 04.12.2015, 03:05)
Exista un tablou, deja clasic: demnitar puscariabil, apasat cu blandete de un mascat, pe scafarlie, pentru a intra pe portiera din spate a masinii Dacia Logan din dotarea Politiei. Ieri, 03 decembrie 2015, am revazut tabloul: senatorul Dan Sova, intrand cu gentiletea rasata a supozitorului.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.12.2015, 09:36)
So va infunda, in mod sigur.
4. fără titlu
(mesaj trimis de Vasile în data de 04.12.2015, 10:09)
Mir cumpărat la „negru”, expirat sau contrafăcut.