Reporter: Cum aţi încheiat anul 2018, din punct de vedere financiar?
Dan Stăncescu: Toţi indicatorii-cheie au înregis-trat valori în creştere, cifra de afaceri a crescut cu 13% faţă de anul precedent, datele preliminare arătând rate de creştere apropiate şi pentru indicatorii de profitabilitate.
Reporter: A crescut şi numărul angajaţilor?
Dan Stăncescu: Creşterea sustenabilă nu poate fi realizată fără o creştere cantitativă, dar şi calitativă a resurselor umane. Am încheiat anul 2018 cu o creştere de 25% a numărului de salariaţi. Suntem 460 de colegi, circa 80 de locuri de muncă fiind generate de noua investiţie de la Işalniţa/Craiova.
Reporter: Aţi fost nevoiţi să creşteţi preţurile la începutul acestui an?
Dan Stăncescu: Din păcate, pe fondul unei creşteri generalizate a costurilor de producţie, da. Dar am ales să nu transpunem brusc întreaga creştere a costurilor, ci să o facem etapizat.
Reporter: Cum a evoluat salariul în companie?
Dan Stăncescu: Salariul mediu din compania noas-tră a urmat trendul general al pieţei forţei de muncă, în condiţiile în care, raportat la industria noastră, nivelul este superior.
Reporter: Cu cât a crescut preţul energiei şi cum se reflectă acest lucru în preţul produselor şi serviciilor?
Dan Stăncescu: Creşterea este de 40%, în condiţiile în care, datorită investiţiilor de ultima generaţie, utilităţile au o pondere de circa 5% în preţurile de vânzare.
Reporter: Consideraţi că economia este afectată negativ de schimbările legislative?
Dan Stăncescu: Evident. Este foarte cunoscut faptul că investiţiile directe, deopotrivă locale sau străine, reprezintă motorul unei creşteri economice sănătoase. Şi ce sperie mai tare şi mai rău un investitor decât lipsa de predictibilitate a mediului legislativ şi amestecul brutal al statului în economie?
Reporter: Ce schimbări legislative ar trebui făcute pentru ca industria dumneavoastră să funcţioneze mai bine?
Dan Stăncescu: În primul rând să avem un tratament echitabil, nediscriminatoriu al tuturor subramurilor industriei. Mă refer aici la schimbările legislative privind salariul minim în construcţii şi mai ales la modul cum au fost promulgate. În al doilea rând, un program clar şi cursiv care să aibă în centrul său aducerea acasă a milioanelor de români.
Reporter: Mugur Isărescu vorbea la un moment dat de un nivel al cursului de 7-8 lei pentru un euro. Cum v-ar influenţa o astfel de situaţie afacerea? Dar economia, în ansamblul ei?
Dan Stăncescu: Considerăm că economia naţională nu este pregătită pentru un asemenea nivel al cursului. Un asemenea nivel este un scenariu apocaliptic. Trăim într-o lume globalizată, nu este decât o chestiune de timp până când vom adopta moneda unică europeană, dar sperăm că acest moment va fi cel în care PIB per capita va fi de circa 75-80% din media Uniunii Europene.
Reporter: Vă mulţumesc!